Sławko Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 No ja uważam, że na początek to 1:72 będzie dobra.Olejne są gęstsze, a akryle są rozrzedzone i mozna je takze uzywac do malowania aero. W temacie różnic farbek to jednak bym się nie zgodził... Farbki akrylowe prosto z pojemniczka są także gęste i aby je użyć do aero to trzeba je rozcieńczyć. Wyjątkiem jest seria farbek akrylowych Vallejo AIR - te są gotowe pod aero. Ale już Vallejo Model Color są tak gęste, że przez żadną dyszę nie przejdą bez rozcieńczenia. Ja bym inaczej określił różnice pomiędzy olejnymi a akrylami. Największą różnicą jest czas schnięcia, olejne schną bardzo powoli w porównaniu do akrylowych. Z jednej strony jest to zaleta akryli - szybciej można skończyć malowanie i mniej kurzu złapać na modelu a z drugiej wada - przy malowaniu aero należy dodawać specjalnego opóźniacza by dysza nie zapychała się szybko wysychającą farbką. W wielu przypadkach akrylowe farbki i ich rozcieńczalniki mają też mniej drażniący zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 no dobrze ale jakie farbki wy polecacie ? vallejo czy gunze ? a może jakieś inne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 2 Maja 2010 Share Napisano 2 Maja 2010 a czym chcesz malować? i co? zależy Ci bardziej na kolorystycznej wierności oryginałowi, czy fajniejszym efekcie wizualnym? nie ma jednych "nalepszych do wszystkiego" farb - inaczej wszyscy by nimi malowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 a czym chcesz malować?i co? zależy Ci bardziej na kolorystycznej wierności oryginałowi, czy fajniejszym efekcie wizualnym? nie ma jednych "nalepszych do wszystkiego" farb - inaczej wszyscy by nimi malowali... Jestem laikiem więc sory za takie pytanie.Chcę malować pędzelkiem.No a jeśli wierności oryginału to jakimi farbami ? a jeśli efekt wizualny to jakimi farbami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 jeśli pędzelkiem - to większe możliwości uzyskania np. płynnych przejść kolorów dają farby olejne - chociaż trochę trzeba się przy tym narobić (zaraz odezwie się parę głosów, że akrylami też się da. jasne, że się da i nawet widziałem takich, co umieją. dla mnie to wyższa szkoła jazdy). oleje niestety bardzo długo schną i kryją nieco grubszą warstwą niż akryle - co szczególnie przy małej skali może być problemem... z kolei jeśli chodzi o akryle - to po mojemu lepsze historycznie są Vallejo, natomiast Gunze mam wrażenie są odrobinę "żywsze" - model atrakcyjniej wygląda. pytanie jeszcze, co chcesz lepić - moje doświadczenia są oparte na drugowojennych niemieckich pojazdach pancernych - nie mam pojęcia jak to wygląda w przypadku chociażby pancerki współczesnej, że już o okrętach i samolotach nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 oczywiście że chcę lepić czołgi z drugiej wojny światowej.Czyli kupić farby olejne z vallejo tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Kmiecik Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 najlepiej to przejść się na jakąś modelarnię i popróbować. a potem samemu zobaczyć, co Ci pasuje. Vallejo chyba olejnych nie robi? pojęcia nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaTDS Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Mam pytanie, chciałbym się zabrać za model Trumpetera Sturer Emil 1/35, przerażają mnie trochę te firmowe gumisie, widziałem na allegro ogniwa Hobby Bossa za 20zł ale niewiem czy warto, czy może lepiej dozbierać do Friuli? Co o tym sądzicie, macie może jakieś doświadczenia w tej materii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Mam pytanie, może dziwne. Długo szukałem na to konkretnej odpowiedzi. Czy Niemcy w DAK mieli malowane drewniane skrzynki na jakiś odcień zielonego czy wszystko to było czyste drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Co trzeba przerobić w Shermanie Vc Firefly UM, aby przypominało to Shermana nawet przy włączonym świetle? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaTDS Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Witam Potrzebuję pilnej odpowiedzi, mam model BM-13 Katiusza firmy revell i chcę dokupić do niego blaszki, znalazłem do bm-13 ale italeri i niewiem czy będą pasować. Z tego co słyszałem to te dwie firmy często kładło te same modele tylko w inne kartoniki czy tu jest też to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 Witam! potrzebuje pomocy, chce zacząć robić oszklenie w 1:72 w wozach bojowych NATO no i mam problem bo chce uzyskać na szybach imitację filtra UV by nie było widać tej pustki w środku a bebechów nie chce mi się robić, model ma być rekreacyjny no ale okienka na tyle szerokie, że zwykła folia będzie uwidaczniać piękną pustkę w środku i chce tego uniknać... proszę na priva pisać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati95 Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Witam Wszystkich! Ja także mam pytanko. Otóż chciałbym sie zapytac jak w miarę dobrze wykonać ruchome wachacze kół w pojazdach pancernych. Z góry diękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Otóż chciałbym sie zapytac jak w miarę dobrze wykonać ruchome wachacze kół w pojazdach pancernych. pytaj ujka googla :] "ruchome wahacze 1/35" http://www.plastikowe.pl/technika/ruchome-zawieszenie-pojazdow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati95 Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Bardzo dziekować i pozdrawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Witam potrzebuje pomocy jakiegoś shermanocholika Planuję wykonać m4 Sherman z Normandii. Lecz nie wiem jaką farbę kupić aby jak najlepiej odzwierciedlała kolor prawdziwego czołgu. Najlepiej jak by była to farbka vallejo lub model master. Za odpowiedź z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Jak mi się wydaję farby o nazwie "Olive Drab" powinny być dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Jak wyżej. MM, to numer 1711 (emalia), lub 4728 (akryl). Vallejo MC, numer 70887 (tutaj ten nazywa się brown violet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Witam! Czy robi ktoś gąski do t-54 w skali 1:35 gąsienice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BVM Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Witam!Czy robi ktoś gąski do t-54 w skali 1:35 gąsienice? Sprawia, że "Masterklub" http://armor35.ru/index.php?productID=2936 http://armor35.ru/index.php?categoryID=152&offset=32 И "Фриул" http://www.jadarhobby.pl/friulmodel-atl01-t545562-p-7489.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Czy będzie dobry na początek?Co muszę dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BVM Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Obie firmy są dobre samochody. W Friuli, metal, y Masterkluba żywicy poliuretanowej. Zakup musi być co przyzwyczajeni do pracy, i że pieniądze są odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Kupiłem surfacer z tamki, base. Nie jestem w stanie określić jego właściwości, w sensie czym go rozcieńczyć, w czym czyścić pędzel (sprzedawca polecił mi go pod pędzel, by malować na nim akrylami lifecolor, a aero się nie dorobiłem) I tu moje pytanie, czym go rozcieńczyć? Zgęstniał troche i na próbnych powierzchniach kiepsko się maluje, detale znikną zupełnie takim nierozcieńczonym. Proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Witam. Od jakiegoś czasu próbuję wykonać białe pojazdy ONZu. Do tej pory zrobiłem 3 podejścia i ciągle nie jestem zadowolony. Stąd zapraszam do dyskusji na temat: Jak pomalować pojazd na biało? Chodzi mi głównie o cieniowanie. Wiadomo, że biały jest pod tym względem dość niewdzięczny. Rozjaśnić się nie da, a przyciemnić? No właśnie, czym? Beżami? Szarościami? Preshadeing/postshadeing? Jaki kolor wash'a dobrać? Jak różnicować kolor w kontekście różnicy materiału między metalowym kadłubem, a brezentowym dachem? Moje dotychczasowe próby przedstawiają się następująco: brązowy wash szaro-piaskowe cieniowanie piaskowe cieniowanie (słabo widoczny przez zdjęcia. Na boku jest najbliższy rzeczywistości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 No nie wiem czego chcesz od tych swoich lodziarzy, wyglądają dosyć realistycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi