RAFMEN Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Na pewno musi dojść 7TP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 witajcieMam zamiar tworzyć kolekcję tematyczną modeli pancernych(ewentualnie inne wojskowe). kolekcja ma dotyczyć Polskich pojazdów z czasów między wojennych i początku 2. wojny światowej. w skali 1:35(tankietke TK-3 mam) Czołg wolnobieżny FT-17 Czołg lekki Vickers Mark E Czołg lekki 7TP Czołg lekki 10TP Czołg lekki Renault 35 Czołg lekki Hotchkiss H-35 I jeszcze wiele innych, polecam tą stronę http://www.weu1918-1939.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 24 Maja 2012 Share Napisano 24 Maja 2012 mati 13u - kup jakikolwiek z wymienionych przez przedmówców [przedpisaczy? ;) ] modeli, spróbuj go skleić i pomalować, jeśli ci się uda i spodoba, można rozważać powstanie kolekcji. Szczerze mówiąc, wybór modeli niespecjalnie obfity- RPM albo Mirage w plastiku, reszta w żywicy I na przyszłość precyzuj - ma świętą racyję piotrkur w swoim poście ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Pytanko Metalowa lufa do tego maleństwa to będzie ?? z RB lub jakiejś innej firmy ?? http://www.mojehobby.pl/products/Grille-II-17cm-Cannon.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAFMEN Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 PytankoMetalowa lufa do tego maleństwa to będzie ?? z RB lub jakiejś innej firmy ?? http://www.mojehobby.pl/products/Grille-II-17cm-Cannon.html To powinno być to: http://www.jadarhobby.pl/aber-72l46-lufa-dziala-17cm-do-kanone-18-172-p-18805.html chociaż z hamulcem wylotowym będzie problem A na marginesie to mam nadzieję że szykuje się extra wielki modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 PytankoMetalowa lufa do tego maleństwa to będzie ?? z RB lub jakiejś innej firmy ?? http://www.mojehobby.pl/products/Grille-II-17cm-Cannon.html To powinno być to: http://www.jadarhobby.pl/aber-72l46-lufa-dziala-17cm-do-kanone-18-172-p-18805.html chociaż z hamulcem wylotowym będzie problem A na marginesie to mam nadzieję że szykuje się extra wielki modelik Dzięki za zainteresowanie znalazłem już taką jaką potrzebuje. http://www.martola.com.pl/pl2039/produkty26879/17cm_Kanone_Geschutzwagon_Tiger Jeżeli wszystkie moje plany i założenia się spełnią to ten modelik będzie następnym moim warsztatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Dziękuję za te informacje. Mam zamiar tworzyć kolekcję tematyczną modeli pancernych(ewentualnie inne wojskowe). kolekcja ma dotyczyć Polskich pojazdów z czasów między wojennych i początku 2. wojny światowej. w skali 1:35(tankietke TK-3 mam) No i?? Przepraszam jestem mało ogarnięty, jednak jak widzę użytkownicy forum domyślili się co miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Witajcie prosiłbym was o szybką odpowiedz .Maluje obecnie model Autoblinda ab 43 z italki w 1:35 Model jest: Pomalowany czarnym podkładem Pomalowany bazą (dunkengelb 43) tak że są ciemniejsze miejsca w zakamarkach Rozjaśnione zostały płaskie powieszchnie pozostaje mi wash i jakieś błotko zrobić w nadkolach Czy malować model połyskiem wash i potem błotko i bezbarwny ,czy może zrobić to bez połysku doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Dzięki lakierowi błyszczącemu wash wpływa lepiej w zakamarki potem matowym aby pylenie i "błotko" lepiej się trzymało a następnie możesz to zabezpieczyć lakierem (uwaga pigmenty siemnieją pod wpływem lakieru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 To że ciemnieją to wiem ,kurde nie wiem co robic bo z tego co wiem to pigmenty i błotkona połusku sie trzymać nie bedą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Toż ci napisałem Najpierw błysk wash a potem lakierem matowym i dopiero budzenie i zabezpieczenie brudzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Ktoś miał styczność z tym zestawem revella? http://www.revell.com/germany/military/80-3204.html Zastanawiam się nad kupnem, bo cena jest chyba dobra jak na 3 modele. Choć to jest skala 1:72 a ja wybierałem dotąd modele tylko w 1:35 lub shermana w 1:48. Polecacie ten zestaw czy sobie go odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Pytanko Parę dni temu aerograf odmówił mi posługi... diagnoza jest taka że zalegają w nim resztki farby... podaje powietrze ale nie zasysa farby... może to być coś innego ?? Jak wyczyścić dziada żeby nie rozpuścić w nim wszelakich uszczelek ?? Pamiętam że kiedyś czyszcząc stary aero w zmywaczu wamoda zjadł mi jedną uszczelkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Jaki Aerek jakimi farbkami malowaleś jak akryke to wtstarczy do ciepłej wody z proszkiem do prania wrzucic częściowo rozebrany i starą szczoteczką do zębów wyczyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 w zmywaczu wamoda zjadł mi jedną uszczelkę. No to jak już jest tak źle, to proponuję przemyć rozcienczalnikiem Mr.Color Thinner. To ten do płynnej szpachlówki. Straszny "zylc" i każdy rodzaj farby ruszy oszczędzając uszczelki. Mi kiedyś pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Pytanko Potrzebuje zakupić arkusz poliestrynu i green stuff... wie ktoś jakiś sklep gdzie mogę dostać te produkty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 A co to jest green stuff? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 To nie jest przypadkiem to samo co Masa Modelarska Wamodu też pewnie do spawów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 12 Czerwca 2012 Share Napisano 12 Czerwca 2012 Działa na podobnej zasadzie ale jest trochę inny można to porównać do humbrol i pactry zależy co komu pasuje ( podobno te masy mają trochę inne właściwości). Poszukaj jest parę artykułów o "green stuff" które czytałem ale nie pamiętam dokładnie i nie chciałbym cię wprowadzić w błąd. Sam używam na razie dwuskładnikowego wamodu i nie narzekam ale jeszcze nie miałem porównania z innymi. To nie jest przypadkiem to samo co Masa Modelarska Wamodu też pewnie do spawów Te masy nie są produkowane do robienia spawów na czołgach a przynajmniej nie jest ich takie główne przeznaczenie. Takie masy są produkowane na potrzeby samodzielnego tworzenia figurek i uzupełniania większych luk w modelach (zwykła szpachlówka nałożona grubą warstwą po odparowaniu rozpuszczalnika może się zapaść). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 Mama pytanie jakie macie opinie o tygrysie I firmy Academy czy takie same wykonanie jak przy ich Pz IV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarunio Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 witam wszystkich.chciałem zapytać czy istnieje jakieś narzędzie do robienia zawiasów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 13 Czerwca 2012 Share Napisano 13 Czerwca 2012 witam wszystkich.chciałem zapytać czy istnieje jakieś narzędzie do robienia zawiasów? A o jakich gąsienicach mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Czerwca 2012 Share Napisano 14 Czerwca 2012 Czy ktoś ma jakieś plany Shermana DD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Witam, mam pytanko. Muszę zrobić do dioramy pojazd z przestrzelonymi szybami, pojazd cywilny ale z czasu II WŚ. Jak to powinno wyglądać? Czy na szybie powinny się zrobić dziurki i rozchodząca się pajęczynka czy np szyba po serii z karabinu powinna się rozsypać cała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Nie jestem pewien kiedy wprowadzono hartowane szkło (chyba po II wojnie) więc zrób to tak jak wygląda zwykła szyba po stłuczeniu czyli kilka dużych kawałków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi