Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej robię tygrysa I mid z academy i szukam malowania , pojazd ma byc bez zimmeritu i z filtrami z tył , według academy ma to być wczesna wersja , ale nie moge specjalnie malowania znaleźć , pomóżcie

Napisano

@hypnos82 Te kolory to standard niemiecki - dunkelgelb (może mieć wiele odcieni w tym middlestone), schokolade braun i zieleń. Możesz jechać je w RALu albo dobrać zbliżone, i tak filtry, washe itd, zmienią odcień więc bez stresu. Obejrzyj prace innych w necie od razu się rozjaśni.

@Tomasz Dudek - malowanie zależy od tego gdzie i kiedy pojazd był używany. Z fabryki tygrysy wyjeżdżały dunkelgelb bądź ewentualnie wcześniejsze panzer grau. Żołnierze/Dowódźtwo decydowali o kamuflażu odpowiednim do terenu i pory roku.

Pytanie do znawców Panzerwaffe: Wie ktoś jaką długość miała lina do zmiany gąsienic na Panterze, względnie innych niemieckich czołgach? Nie chodzi mi o liny holownicze bo tu mam jasność, a o tę cienką linkę którą fryce nawijali na blok do podnośnika.

Napisano

Krisownia - ponoć 15 metrów, ale nie jestem pewien. Kiedyś jak byłem w Niemczech w Munster to tata się pytał szczegóły dotyczące Panter i facet powiedział, że 15.

Napisano

Hmm, strasznie długie się to wydaje, w 1/35 wychodzi 42 centymetry! Porównałem w międzyczasie ze starą plastikową linką od Kingtigera Dragona i wyszło dokładnie tyle ile podałeś! Nie wiem jak oni to mieścili na tym bloku ok podnośnika...

Napisano
Hej robię tygrysa I mid z academy i szukam malowania , pojazd ma byc bez zimmeritu i z filtrami z tył , według academy ma to być wczesna wersja , ale nie moge specjalnie malowania znaleźć , pomóżcie

z tego co mi wiadomo to wszystkieTygryski Mid miały zimmerit

• 2 weeks later...
Napisano

Pytanie do znawców Panzerwaffe, jaki kolor powinny mieć podstawy anten niemieckich? Instrukcja mówi o czarnym ale wiele modeli ma podstawy w kolorze kadłuba...

Pytanie nr 2. Ile metrów ma lina do gąsienic na panterze, nie chodzi o liny holownicze. Ktoś wcześniej podał mi dobry wymiar ale on się odnosi do Trgrysów - w Panterze jest mniej ale nigdzie nie mogę znaleźć info. Dragon wspomina o 10cm w skali ale to za mało moim zdaniem, na zdjęciach widać że zwojów na bloku do podnośnika jest 5-6 a 10cm starczy na 2 zwoje. Mogę strzelać ale liczę, na kogoś kompetentnego.

• 2 weeks later...
Napisano

Czy ktoś ma informacje nt. gaśnic niemieckich "Tetra" chodzi mi dokładnie o różnice w kolorze samych gaśnic (tzn. kiedy były szare a kiedy żółte i jak się to ma do lat wojny) oraz o plakietki na gaśnicach - kupiłem zestaw Alliance Model LW35067 i nie wiem które plakietki są na nowsze a które na starsze gaśnice. W necie jest trochę zdjęć ale nie znalazłem jak dotąd czegoś więcej niż tylko fotki.

Pozdrawiam!

Napisano

Witam, chciałbym zrobić zimmerit. Skąd można wydobyć odpowiednią zębatkę do tego celu, gdzie szukać? w jakiejś starej drukace ? Druga sprawa to z czego najwygodniej robić? mam na stanie białą szpachle tamiya , szpachlę samochodową i szpachlę epoksydową do łodzi.

Napisano

Poszukuję informacji na temat służby czołgów M4 Sherman w armiach innych niż amerykańska i brytyjska. Chodzi mi na przykład o użytkowanie w wojsku niemieckim czy Armii Czerwonej. Wie ktoś gdzie mogę poszukać takich informacji?

Napisano

Aber dostępny od łapy ET w 4 tyg z Chin, jeśli nie ma dużych różnic w ilości elementów (jakość pewnie podobna) to brałbym nasze Polskie nie czekając miesiąca.

Napisano
Aber dostępny od łapy ET w 4 tyg z Chin, jeśli nie ma dużych różnic w ilości elementów (jakość pewnie podobna) to brałbym nasze Polskie nie czekając miesiąca.

Dziękuje ci