Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.10.2020 o 11:34, Krzysiek12 napisał:

Z czego najlepiej zrobić jakieś zwinięte plandeki, worki z piaskiem , w skali 1/48 lub 1/35  bo chce zrobić do modelu a nie wiem jak nie wiem z czego 

Tu masz taki mini poradnik:

2 godziny temu, Cypis napisał:

czy ma ktoś dobre zdjęcia lub rysunki niemieckiego peryskopu panoramicznego , stosowanego z jednostkach z Bogwardami ? Czy ktoś produkuje w 1/72 takie peryskopy ?

Ze znanych mi firm modelarskich chyba niestety żadna.  Spróbuj go wykonać z plastikowych prętów o rożnej grubości - dla skali np. 1/35.   Dla skali 1/72  to najlepiej będzie rozciągnąć ramkę umieszczoną nad świeczką.  Potnij ją na trzy cześć o rożnej średnicy tak, żeby imitowała taki peryskop.   

Czołem Waszmościom !

który model ZSU-23-4 polecacie ?    (oczywiście  w 1:35)  

Chciałem kupić na prezent choinkowy i mam dylemat. Od razu zaznaczę że nie chodzi mi o model pod kątem przeróbki na Białą tylko o taką klasyczną Szyłkę. Wiem że były Dragony (ale chyba obecnie ciężko dostępne), jest MENG (ale nie wiem czy wart swojej ceny), znalazłem jeszcze wyrób jakiejś dziwacznej firmy HONG.....  :hmmm:

2 godziny temu, M.A.V. napisał:

który model ZSU-23-4 polecacie ?    (oczywiście  w 1:35)  

Chciałem kupić na prezent choinkowy i mam dylemat. Od razu zaznaczę że nie chodzi mi o model pod kątem przeróbki na Białą tylko o taką klasyczną Szyłkę. Wiem że były Dragony (ale chyba obecnie ciężko dostępne), jest MENG (ale nie wiem czy wart swojej ceny), znalazłem jeszcze wyrób jakiejś dziwacznej firmy HONG.....  :hmmm:

Nie miałem kontaktu z Mengiem, ale w dawnych czasach sklejałem jedynego dostępnego Dragona. Z tego co pamiętam nie było z nim większych problemów, dobre spasowanie, szpachli chyba nie potrzebował (chociaż minęło już kilka lat i dokładnie wszystkiego nie kojarzę już).  Nie wiem jak jest też w Mengu, ale Dragon miał pojedyncze ogniwka gąsienic, co dla obdarowywanego prezentem może, choć nie musi mieć znaczenie.

• Thanks 1

Godzinę temu, bulik58 napisał:

Tomek Mroczkowskj-

tylko Meng albo Hong.

lecz czy sa to te same wersje?  Wydaje mi sie iz sa dwie rozne wersje choc moge sie mylic . 

Nie polecam modelu do zrobienia Polaka, tylko dobrą Szyłkę, bez względu na wersję, tak jak chciał autor.

1 godzinę temu, M.A.V. napisał:

dzięki Panowie   :piwo:

nie chodziło konkretnie o materiał na budowę "Polaka" ale tak ogólnie o składalność i w miarę poprawną merytorykę - zatem będzie MENG

Jak Meng to tak to wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=mAjvemG8e0o

https://www.youtube.com/watch?v=tjn2pYsfXmc

i w naturze:

https://www.youtube.com/watch?v=_mCbGwz_d34

Edytowane przez robertmodelarz

Czy ktoś z Szanownego Grona robił w ciągu ostatnich miesięcy zakupy na stronie Real Model?

https://realmodel.cz/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&keyword=hmmwv&vmcchk=1&Itemid=79&redirected=1&Itemid=79

założyć konto teoretycznie się da, ale link aktywujący nie przychodzi. Na maila kontaktowego nikt nie odpowiada. Ktoś coś wie?

Raz kupowałem w Real Model, ale to chyba w ubiegłym roku było. Po zamówieniu i opłaceniu produktu oznaczonego jako dostępny czekałem, czekałem...  jak się upomniałe mailowo to odpisali, że właśnie w tej chwili wysłali. Wszystko dotarło, jakość produktu dyskusyjną.

24 minuty temu, makinen napisał:

Problemy brak możliwości założenia konta i zero odzewu na napisane 3 maile.

Masz jakiegoś alternatywnego maila u innego dostawcy? Miałem ten problem np. ze Spotify: nic nie przychodziło na Interię, nawet do spamu, zmiana na wp.pl rozwiązała problem

Zbieram materiały na temat BWP-40 (podwozie BWP-1 i wieża szwedzkiego CV-90).  Powstał jeden prototyp, który był w latach 90-tych mocno promowany - jako modernizacja starzejących się  BWP-1. W Nowej Technice Wojskowej nr 12/93 jest artykuł na ten temat oraz parę fotek w internecie. Czy ktoś z naszych forumowiczów ma jakieś materiały na ten temat.  Planuję budowę tego wozu z modeli:

- Trumpeter 05555 Soviet BMP-1 IFV

- Hobby Boss 82474 Swedish CV90-40 IFV

Chociaż wieża CV-90 z modelu Academy bardziej przypomną, tą użytą do modernizacji BWP.

800px-BWP-40_NTW_12_93.jpg

800px-BWP-40_NTW_12_93_2.jpg

171112_BWP-40_03.jpg

2809756_original.jpg

BWP-40-2.jpg

Copy (4) of 24535894.jpg

Transportery_NTW_10_93.jpg