Super Moderator Greif Napisano 2 Stycznia Super Moderator Share Napisano 2 Stycznia @Misiek_Tysowia czasem pomaga wymiana oringu. U mnie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_Tysowia Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia (edytowane) Podajcie przykład porządnie zrobionej i pewnej w działaniu szybkozłączki? Edytowane 2 Stycznia przez Misiek_Tysowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Jaki zmiennik dla Farby Tamiya XF-84 Dark Iron najlepiej akrylowy. Albo pytanie jakim kolorem malujecie gąsienice? Odrazu mówie ze nie chce Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Stycznia Super Moderator Share Napisano 4 Stycznia też mam taką jedną- pomogło jak dołożyłem 2 gumowe oringi na końcówkę od aero (tam gdzie masz strzałkę) powodują one że lekko odpycha złączkę i uszczelnia się połączenie jedna ze złączek po wpięciu to się gibała na boki i wtedy syczało po założeniu przestało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia (edytowane) 5 godzin temu, DamianosPL napisał: Jaki zmiennik dla Farby Tamiya XF-84 Dark Iron najlepiej akrylowy. Albo pytanie jakim kolorem malujecie gąsienice? Odrazu mówie ze nie chce Vallejo. Ja maluję gąsienice bazą: AK-Interactive AK 11251 Tracks Primer Potem AMIG 1002 TRACK WASH lub innym rdzawym, kolejny etap to pigmenty ziemiste lub piaskowe. Elementy mające kontakt z kołami napędowymi i podłożem - przetrzeć metodą suchego pędzla AK-Interactive AK476 XTREME METAL STEEL lub innym medalierem. Można np. tak: Edytowane 4 Stycznia przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talmud12 Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Mam pytanie: ile powinien mieć długości model czołgu Pzkpfw 38 (t)? -tylko bez złośliwości proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia (edytowane) Jeżeli długość oryginału to 4,610 m To obliczenie ile powinien mieć model w odpowiedniej skali, jest banalnie proste. Edit. Przepraszam coś mi Internet wczoraj szwankował i nie zdarzyłem z edytować posta. Wymiar rzeczywisty dzielisz przez skale. Jeżeli masz model np w skali 1/35, to wymiar rzeczywisty dzielisz przez 35. I otrzymujesz wymiar w skali. Przykład. Szerokość oryginalnego kadłuba w M10 wynosi 3,05 m, a chce wiedzieć jaka szerokość będzie w skali 1/16. To 305 dzielisz przez 16. Wychodzi 19,06. Szerokość w modelu jest 18,8 cm. Czyli kadłub jest za wąski o około 8 mm względem oryginału. Edytowane 12 Stycznia przez bigmodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia Czy ktoś w temacie niemieckich figurek byłby w stanie poradzić jakiś zestaw załogantów pasujący merytorycznie (mniej więcej) do kampanii norweskiej z 1940 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia jak w 1/35 to może ten ? https://www.scalemates.com/kits/miniart-35191-tank-crew--944456 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia 14 minut temu, Cypis napisał: jak w 1/35 to może ten ? https://www.scalemates.com/kits/miniart-35191-tank-crew--944456 Też mi wpadł w oko - nie znam się kompletnie na tych różnych niuansach i wolę się upewnić zanim ktoś mi napisze że w Norwegii sprzączka od paska i lewa sznurówka wyglądały inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia (edytowane) Innych czołgistów za bardzo nie ma z tego okresu, te będą odpowiednie, aczkolwiek ten drugi z lewej to podobno ruską facjatę ma, może wypity Edytowane 22 Stycznia przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia 3 minuty temu, Evildead napisał: Innych czołgistów za bardzo nie ma z tego okresu, te będą odpowiednie, aczkolwiek ten drugi z lewej to podobną ruską facjatę ma, może wypity Nie oni mieli takie kocie mordy po Previtinie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Stycznia Share Napisano 22 Stycznia 5 godzin temu, Cypis napisał: Nie oni mieli takie kocie mordy po Previtinie Wiesz ... Previtin jak był używany przez załogi czołgów to wtedy nazywał się Panzerschokolade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia W dniu 11.01.2025 o 15:19, bigmodel napisał: To 305 dzielisz przez 16. Wychodzi 19,06. Szerokość w modelu jest 18,8 cm. Czyli kadłub jest za wąski o około 8 mm względem oryginału. Błąd w obliczeniu, różnica to 2,6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia (edytowane) Czy bez przeróbek wyjdzie z tego Polski Himars? Edytowane 29 Stycznia przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano Środa o 14:06 Share Napisano Środa o 14:06 Cytat Previtinie To był Pervitin, nie Previtin. Lepiej wiedzieć, żeby potem nie brać byle czego... No i przed użyciem z ulotką pewnie warto się zapoznać, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano Środa o 18:52 Share Napisano Środa o 18:52 (edytowane) 6 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Czy bez przeróbek wyjdzie z tego Polski Himars? Nasze Himarsy były kupowane „z półki” i różnią się tylko znakiem pojazdu specjalnego. Potwierdzone w rozmowie z żołnierzami Edytowane Środa o 18:53 przez grzesioc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano Środa o 18:56 Share Napisano Środa o 18:56 6 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Czy bez przeróbek wyjdzie z tego Polski Himars? Dużo materiału zdjęciowego: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano Sobota o 09:09 Share Napisano Sobota o 09:09 Czy ktoś dysponuje zdjęciami schwimmwagena w barwach 1 dywizji pancernej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano Sobota o 15:11 Share Napisano Sobota o 15:11 Zamieszczam zdjęcia w celach dyskusji. Nie wiem jak będzie z formatem, bo robię to na telefonie. Ale zdjęcia są znane, więc pewnie większość forumowiczów je zna. Pytanie: co to za skrzynka na lewym błotniku? Wygląda jak Verbandkasten, ale widać różnicę pomiędzy wiekami skrzynek. Będę robił pojazd z Viking i nie wiem do czego się odnieść. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu Pytanie do Kolegów śledzących walki na Ukrainie. Zaczniemy na dniach z córką (10 lat) BTR-80 z Aliexpressu w 1:72 (taki bardzo uproszczony), młoda ma jak na razie za sobą Jeepa w 1:48 w którym tylko detale malowała. Tym razem chcę ją wpuścić w malowanie całości. I w związku z tym prośba - macie jakieś fajne zdjęcia ukraińskich (nie rosyjskich!) BTR-80 w prostym kamuflażu do spokojnego zrobienia pędzlem (jednobarwne lub parę kolorów)? Tak żeby zapotrzebowanie na kalki ograniczyło się do cyfr i prostych symboli graficznych (coś tam w pozostałościach kalkowych znajdę)? I poradzicie farby pod konkretne kolory (Pactra lub Hataka Blue Line)? Młoda będzie wdzięczna (ojciec też). Dziękujemy z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi