kamilzoszak Posted April 3 Share Posted April 3 Witam. Dawno mnie na forum nie widziano, ale nie próżnowałem. Przedatawiam wam mojego już w sumie dziadka. Model samolotu LVG C VI ze stajni KP ( kopia modelu Ardpol - legalna ). Model sklejał się bardzo przyjemnie jak na standardy KP. W zestawie przerobiłem tylną kabinę, dołożyłem obrotnicę z samolotu Halberstadt CL. Koła w modelu pochodzą z Firmy 49 z Czech ( druk 3D). Lozenga to dzieło Lukgraph. Szachownice malowane z taśmy maskującej. Jakby ktoś miał więcej pytań służę. Zapraszamy do opluwania 39 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wachmistrz Posted April 3 Share Posted April 3 Ale dlaczego „do opluwania?” Po co tak agresywnie? Model jest przepiękny, staranne wykonany, świetne efekty drewna i płótna, przeróbki kabiny w punkt - dają wrażenie niższej skali. Widać dużo włożonej pracy. Poza tym polskie barwy tego okresu są najpiękniejsze. Gratulacje! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted April 3 Share Posted April 3 Fajny podoba się tylko przydała by się informacja jaka to skala. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 3 Share Posted April 3 Bardzo ładny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrzemoLPP Posted April 3 Share Posted April 3 Tu też moje zdanie znasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted April 3 Share Posted April 3 Rozwiniesz : ze stajni KP ( kopia modelu Ardpol - legalna ). A pytanie to jak i z czego wykonałeś naciągi ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staryfajter1954 Posted April 4 Share Posted April 4 Bardzo sympatyczny i elegancki model. Na plus zaliczam oczywiście polskie malowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted April 4 Share Posted April 4 Świetny model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilzoszak Posted April 4 Author Share Posted April 4 6 godzin temu, kopernik napisał: Rozwiniesz : ze stajni KP ( kopia modelu Ardpol - legalna ). A pytanie to jak i z czego wykonałeś naciągi ? Cześć Naciągi to nici gumowe firmy Uschi Van den Rosten. Kp wykupił prawa do wydania tego samolotu + matka żywiczna którą osadził w ramkach i wydaje wtryskiem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DobreMzimu Posted April 4 Share Posted April 4 Nie da się ukryć, że niektóre elementy w modelu KP są przewymiarowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilzoszak Posted April 4 Author Share Posted April 4 39 minut temu, DobreMzimu napisał: Nie da się ukryć, że niektóre elementy w modelu KP są przewymiarowane. Tak. Niestety masz rację. W temacie LVG C VI nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa- znaczy będzie minimum jeszcze jeden. Nie miałem przy budowie dobrych planów które pozwoliły by na weryfikację zestawu. Zrobiłem "z pudła" w jego błędami. To już drugi LVG który zrobiłem... kolejny będzie ciut lepszy. Przynajmniej mi się tak wydaje 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DobreMzimu Posted April 4 Share Posted April 4 Tego używasz? http://www.wingnutwings.com/ww/product?productid=2 Sprawdź kolor opon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skarczu Posted April 4 Share Posted April 4 Piękny !!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad76 Posted April 8 Share Posted April 8 Jak nie jestem fanem lotnictwa z tego okresu, to tutaj szacunek za wykonanie, całościowo piękny. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JollyMonk Posted April 8 Share Posted April 8 Model wyszedł bardzo dobrze, gratulacje! Aktualnie buduję podobny model z KP (litewski). Postępuję zgodnie z instrukcją budowy od Wingnutwings, tak jak zasugerował kolega. Jest też ciekawa strona internetowa, która pokazuje, jak odrestaurowuje się samoloty. Jest tam ich o wiele więcej, nawet odrzutowce. Planuję oczyścić podpory skrzydeł w moim modelu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sianko Posted April 9 Share Posted April 9 Elegancki model, fajna sklejka i ta lozegna mnie kusi. Dobra robota . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 9 Share Posted April 9 W dniu 3.04.2026 o 08:52, kamilzoszak napisał: Jakby ktoś miał więcej pytań Napisz proszę swój sposób na malowanie sklejki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilzoszak Posted April 9 Author Share Posted April 9 3 godziny temu, Grzes napisał: Napisz proszę swój sposób na malowanie sklejki. Cześć W pierwszej kolejności maluje kadlub na kolor piaskowy. Potem używam mieszanki dwóch kolorów ciemnego brązu / rdzy firmy Mission Model. Są do tego bardzo optymalne gdyż maja fajny drobny pigment oraz nie wysychają za szybko. Maluje nimi kadłub metodą na pół suchego pędzla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilzoszak Posted April 9 Author Share Posted April 9 3 godziny temu, sianko napisał: Elegancki model, fajna sklejka i ta lozegna mnie kusi. Dobra robota . Lozenga od Lukgraph. Elegancka... Polecam ją gorąco Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilzoszak Posted April 9 Author Share Posted April 9 20 godzin temu, JollyMonk napisał: Model wyszedł bardzo dobrze, gratulacje! Aktualnie buduję podobny model z KP (litewski). Postępuję zgodnie z instrukcją budowy od Wingnutwings, tak jak zasugerował kolega. Jest też ciekawa strona internetowa, która pokazuje, jak odrestaurowuje się samoloty. Jest tam ich o wiele więcej, nawet odrzutowce. Planuję oczyścić podpory skrzydeł w moim modelu. Musisz uważać na to malowanie. Nie jest to standardowa Lozenge. Malowanie na jej wzór ale jak zwrócisz uwagę, łaty kolorów nie są symetrycznie rozłożone oraz maja inne wielkości. Ciężka sprawa, dlatego nie podjąłem się budowy tego egzemplarza choć jest NAJŁADNIEJSZY z LVG używanych przez nasze lotnictwo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 9 Share Posted April 9 5 minut temu, kamilzoszak napisał: W pierwszej kolejności maluje kadlub na kolor piaskowy. Potem używam mieszanki dwóch kolorów ciemnego brązu / rdzy firmy Mission Model. Są do tego bardzo optymalne gdyż maja fajny drobny pigment oraz nie wysychają za szybko. Maluje nimi kadłub metodą na pół suchego pędzla. Tak proste, a patrząc na efekt końcowy, tak genialne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sampo Posted April 9 Share Posted April 9 Gratuluję świetnie wykonanego modelu. Sam go zrobiłem jakiś czas temu, ale wypust KP tak mnie zmęczył, że odstawiłem ich produkty na dłuższy czas Ja mam z kolei pytanie jakiego koloru użyłeś malując części metalowe wokół silnika? Wg mnie dobrze dobrany i fajnie komponuje się z resztą płatowca. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilzoszak Posted April 9 Author Share Posted April 9 1 minutę temu, Sampo napisał: Gratuluję świetnie wykonanego modelu. Sam go zrobiłem jakiś czas temu, ale wypust KP tak mnie zmęczył, że odstawiłem ich produkty na dłuższy czas Ja mam z kolei pytanie jakiego koloru użyłeś malując części metalowe wokół silnika? Wg mnie dobrze dobrany i fajnie komponuje się z resztą płatowca. "Ruła" wydechowa pomalowana na brąz + przetarłem proszkiem ze startego ołówka. Rury dolotowe powietrza do cylindrów pomalowane amelinium Alclada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sampo Posted April 9 Share Posted April 9 Teraz, kamilzoszak napisał: Ruła" wydechowa pomalowana na brąz + przetarłem proszkiem ze startego ołówka. Rury dolotowe powietrza do cylindrów pomalowane amelinium Alclada To też super wygląda, ale mnie zainteresowały szare elementy (blacha), na nosie i wokół silnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilzoszak Posted April 9 Author Share Posted April 9 32 minuty temu, Sampo napisał: To też super wygląda, ale mnie zainteresowały szare elementy (blacha), na nosie i wokół silnika. Aaa... kumam. To szara Tamiya XF 66 a potem rozjaśniałem dolewając białego do zbiornika. Otwory rewizyjne psikałem praktycznie białym lekko wpadającym w szarość na koniec 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts