Jump to content

LVG C VI - KP lekko podrasowany

kamilzoszak
 Share

Recommended Posts

Witam.

Dawno mnie na forum nie widziano, ale nie próżnowałem. Przedatawiam wam mojego już w sumie dziadka. Model samolotu LVG C VI ze stajni KP ( kopia modelu Ardpol - legalna ). Model sklejał się bardzo przyjemnie jak na standardy KP. W zestawie przerobiłem tylną kabinę, dołożyłem obrotnicę z samolotu Halberstadt CL. Koła w modelu pochodzą z Firmy 49 z Czech ( druk 3D). Lozenga to dzieło Lukgraph. Szachownice malowane z taśmy maskującej. Jakby ktoś miał więcej pytań służę.  Zapraszamy do opluwania

IMG-20260307-WA0041.jpg

IMG-20260307-WA0040.jpg

IMG-20260307-WA0039.jpg

IMG-20260307-WA0038.jpg

IMG-20260307-WA0037.jpg

IMG-20260307-WA0036.jpg

IMG-20260307-WA0035.jpg

IMG-20260307-WA0034.jpg

IMG-20260307-WA0033.jpg

IMG-20260307-WA0032.jpg

IMG-20260307-WA0031.jpg

• Like 39

Ale dlaczego „do opluwania?” Po co tak agresywnie? Model jest przepiękny, staranne wykonany, świetne efekty drewna i płótna, przeróbki kabiny w punkt - dają wrażenie niższej skali. Widać dużo włożonej pracy. Poza tym polskie barwy tego okresu są najpiękniejsze. Gratulacje!

• Like 2

6 godzin temu, kopernik napisał:

Rozwiniesz :  ze stajni KP ( kopia modelu Ardpol - legalna ). A pytanie to jak i z czego wykonałeś naciągi ?

Cześć 

Naciągi to nici gumowe firmy Uschi Van den Rosten. 

Kp wykupił prawa do wydania tego samolotu + matka żywiczna którą osadził w ramkach i wydaje wtryskiem 

• Thanks 1

39 minut temu, DobreMzimu napisał:

Nie da się ukryć, że niektóre elementy w modelu KP są przewymiarowane. 

IMG-20260307-WA0032.jpg

1280px-Captured_German_LVG_C.VI_at_Trier

Tak. Niestety masz rację. 

W temacie LVG C VI nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa- znaczy będzie minimum jeszcze jeden. Nie miałem przy budowie dobrych planów które pozwoliły by na weryfikację zestawu. Zrobiłem "z pudła" w jego błędami.  To już drugi LVG który zrobiłem... kolejny będzie ciut lepszy. Przynajmniej mi się tak wydaje

• Thanks 1

Jak nie jestem fanem lotnictwa z tego okresu, to tutaj szacunek za wykonanie, całościowo piękny. 

• Like 1

Model wyszedł bardzo dobrze, gratulacje!
Aktualnie buduję podobny model z KP (litewski). Postępuję zgodnie z instrukcją budowy od Wingnutwings, tak jak zasugerował kolega. Jest też ciekawa strona internetowa, która pokazuje, jak odrestaurowuje się samoloty. Jest tam ich o wiele więcej, nawet odrzutowce.
Planuję oczyścić podpory skrzydeł w moim modelu. 

473345676_10234942201200246_3196354930788699140_n.thumb.jpg.f4d054f9e1d418cb4d683c529eb320ba.jpg

• Like 1

W dniu 3.04.2026 o 08:52, kamilzoszak napisał:

Jakby ktoś miał więcej pytań

Napisz proszę swój sposób na malowanie sklejki.

3 godziny temu, Grzes napisał:

Napisz proszę swój sposób na malowanie sklejki.

Cześć

W pierwszej kolejności maluje kadlub na kolor piaskowy. Potem używam mieszanki dwóch kolorów ciemnego brązu / rdzy firmy Mission Model. Są do tego bardzo optymalne gdyż maja fajny drobny pigment oraz nie wysychają za szybko. Maluje nimi kadłub metodą na pół suchego pędzla.

20 godzin temu, JollyMonk napisał:

Model wyszedł bardzo dobrze, gratulacje!
Aktualnie buduję podobny model z KP (litewski). Postępuję zgodnie z instrukcją budowy od Wingnutwings, tak jak zasugerował kolega. Jest też ciekawa strona internetowa, która pokazuje, jak odrestaurowuje się samoloty. Jest tam ich o wiele więcej, nawet odrzutowce.
Planuję oczyścić podpory skrzydeł w moim modelu. 

473345676_10234942201200246_3196354930788699140_n.thumb.jpg.f4d054f9e1d418cb4d683c529eb320ba.jpg

Musisz uważać na to malowanie. Nie jest to standardowa Lozenge. Malowanie na jej wzór ale jak zwrócisz uwagę, łaty kolorów nie są symetrycznie rozłożone oraz maja inne wielkości.  Ciężka sprawa, dlatego nie podjąłem się budowy tego egzemplarza choć jest NAJŁADNIEJSZY z LVG używanych przez nasze lotnictwo

• Thanks 1

5 minut temu, kamilzoszak napisał:

W pierwszej kolejności maluje kadlub na kolor piaskowy. Potem używam mieszanki dwóch kolorów ciemnego brązu / rdzy firmy Mission Model. Są do tego bardzo optymalne gdyż maja fajny drobny pigment oraz nie wysychają za szybko. Maluje nimi kadłub metodą na pół suchego pędzla.

Tak proste, a patrząc na efekt końcowy, tak genialne  :super:

• Like 1

Gratuluję świetnie wykonanego modelu. 

Sam go zrobiłem jakiś czas temu,  ale wypust KP tak mnie zmęczył, że odstawiłem ich produkty na dłuższy czas🙂

Ja mam z kolei pytanie jakiego koloru użyłeś malując części metalowe wokół silnika? Wg mnie dobrze dobrany i fajnie komponuje się z resztą płatowca.

• Like 1

1 minutę temu, Sampo napisał:

Gratuluję świetnie wykonanego modelu. 

Sam go zrobiłem jakiś czas temu,  ale wypust KP tak mnie zmęczył, że odstawiłem ich produkty na dłuższy czas🙂

Ja mam z kolei pytanie jakiego koloru użyłeś malując części metalowe wokół silnika? Wg mnie dobrze dobrany i fajnie komponuje się z resztą płatowca.

"Ruła" wydechowa pomalowana na brąz + przetarłem proszkiem ze startego ołówka. Rury dolotowe powietrza do cylindrów pomalowane amelinium Alclada

Teraz, kamilzoszak napisał:

Ruła" wydechowa pomalowana na brąz + przetarłem proszkiem ze startego ołówka. Rury dolotowe powietrza do cylindrów pomalowane amelinium Alclada

To też super wygląda, ale mnie zainteresowały szare elementy (blacha), na nosie i wokół silnika.

32 minuty temu, Sampo napisał:

To też super wygląda, ale mnie zainteresowały szare elementy (blacha), na nosie i wokół silnika.

Aaa... kumam. To szara Tamiya XF 66 a potem rozjaśniałem dolewając białego do zbiornika. Otwory rewizyjne psikałem praktycznie białym lekko wpadającym w szarość na koniec

• Thanks 1