kamilzoszak Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Witam. Dawno mnie na forum nie widziano, ale nie próżnowałem. Przedatawiam wam mojego już w sumie dziadka. Model samolotu LVG C VI ze stajni KP ( kopia modelu Ardpol - legalna ). Model sklejał się bardzo przyjemnie jak na standardy KP. W zestawie przerobiłem tylną kabinę, dołożyłem obrotnicę z samolotu Halberstadt CL. Koła w modelu pochodzą z Firmy 49 z Czech ( druk 3D). Lozenga to dzieło Lukgraph. Szachownice malowane z taśmy maskującej. Jakby ktoś miał więcej pytań służę. Zapraszamy do opluwania 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Ale dlaczego „do opluwania?” Po co tak agresywnie? Model jest przepiękny, staranne wykonany, świetne efekty drewna i płótna, przeróbki kabiny w punkt - dają wrażenie niższej skali. Widać dużo włożonej pracy. Poza tym polskie barwy tego okresu są najpiękniejsze. Gratulacje! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Fajny podoba się tylko przydała by się informacja jaka to skala. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemoLPP Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Tu też moje zdanie znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Rozwiniesz : ze stajni KP ( kopia modelu Ardpol - legalna ). A pytanie to jak i z czego wykonałeś naciągi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Bardzo sympatyczny i elegancki model. Na plus zaliczam oczywiście polskie malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Świetny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia 6 godzin temu, kopernik napisał: Rozwiniesz : ze stajni KP ( kopia modelu Ardpol - legalna ). A pytanie to jak i z czego wykonałeś naciągi ? Cześć Naciągi to nici gumowe firmy Uschi Van den Rosten. Kp wykupił prawa do wydania tego samolotu + matka żywiczna którą osadził w ramkach i wydaje wtryskiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Nie da się ukryć, że niektóre elementy w modelu KP są przewymiarowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia 39 minut temu, DobreMzimu napisał: Nie da się ukryć, że niektóre elementy w modelu KP są przewymiarowane. Tak. Niestety masz rację. W temacie LVG C VI nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa- znaczy będzie minimum jeszcze jeden. Nie miałem przy budowie dobrych planów które pozwoliły by na weryfikację zestawu. Zrobiłem "z pudła" w jego błędami. To już drugi LVG który zrobiłem... kolejny będzie ciut lepszy. Przynajmniej mi się tak wydaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Tego używasz? http://www.wingnutwings.com/ww/product?productid=2 Sprawdź kolor opon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Piękny !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad76 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Jak nie jestem fanem lotnictwa z tego okresu, to tutaj szacunek za wykonanie, całościowo piękny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Model wyszedł bardzo dobrze, gratulacje! Aktualnie buduję podobny model z KP (litewski). Postępuję zgodnie z instrukcją budowy od Wingnutwings, tak jak zasugerował kolega. Jest też ciekawa strona internetowa, która pokazuje, jak odrestaurowuje się samoloty. Jest tam ich o wiele więcej, nawet odrzutowce. Planuję oczyścić podpory skrzydeł w moim modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano Czwartek o 09:16 Share Napisano Czwartek o 09:16 Elegancki model, fajna sklejka i ta lozegna mnie kusi. Dobra robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Czwartek o 09:22 Share Napisano Czwartek o 09:22 W dniu 3.04.2026 o 08:52, kamilzoszak napisał: Jakby ktoś miał więcej pytań Napisz proszę swój sposób na malowanie sklejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Czwartek o 12:40 Autor Share Napisano Czwartek o 12:40 3 godziny temu, Grzes napisał: Napisz proszę swój sposób na malowanie sklejki. Cześć W pierwszej kolejności maluje kadlub na kolor piaskowy. Potem używam mieszanki dwóch kolorów ciemnego brązu / rdzy firmy Mission Model. Są do tego bardzo optymalne gdyż maja fajny drobny pigment oraz nie wysychają za szybko. Maluje nimi kadłub metodą na pół suchego pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Czwartek o 12:41 Autor Share Napisano Czwartek o 12:41 3 godziny temu, sianko napisał: Elegancki model, fajna sklejka i ta lozegna mnie kusi. Dobra robota . Lozenga od Lukgraph. Elegancka... Polecam ją gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Czwartek o 12:43 Autor Share Napisano Czwartek o 12:43 20 godzin temu, JollyMonk napisał: Model wyszedł bardzo dobrze, gratulacje! Aktualnie buduję podobny model z KP (litewski). Postępuję zgodnie z instrukcją budowy od Wingnutwings, tak jak zasugerował kolega. Jest też ciekawa strona internetowa, która pokazuje, jak odrestaurowuje się samoloty. Jest tam ich o wiele więcej, nawet odrzutowce. Planuję oczyścić podpory skrzydeł w moim modelu. Musisz uważać na to malowanie. Nie jest to standardowa Lozenge. Malowanie na jej wzór ale jak zwrócisz uwagę, łaty kolorów nie są symetrycznie rozłożone oraz maja inne wielkości. Ciężka sprawa, dlatego nie podjąłem się budowy tego egzemplarza choć jest NAJŁADNIEJSZY z LVG używanych przez nasze lotnictwo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Czwartek o 12:49 Share Napisano Czwartek o 12:49 5 minut temu, kamilzoszak napisał: W pierwszej kolejności maluje kadlub na kolor piaskowy. Potem używam mieszanki dwóch kolorów ciemnego brązu / rdzy firmy Mission Model. Są do tego bardzo optymalne gdyż maja fajny drobny pigment oraz nie wysychają za szybko. Maluje nimi kadłub metodą na pół suchego pędzla. Tak proste, a patrząc na efekt końcowy, tak genialne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano Czwartek o 12:51 Share Napisano Czwartek o 12:51 Gratuluję świetnie wykonanego modelu. Sam go zrobiłem jakiś czas temu, ale wypust KP tak mnie zmęczył, że odstawiłem ich produkty na dłuższy czas Ja mam z kolei pytanie jakiego koloru użyłeś malując części metalowe wokół silnika? Wg mnie dobrze dobrany i fajnie komponuje się z resztą płatowca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Czwartek o 12:54 Autor Share Napisano Czwartek o 12:54 1 minutę temu, Sampo napisał: Gratuluję świetnie wykonanego modelu. Sam go zrobiłem jakiś czas temu, ale wypust KP tak mnie zmęczył, że odstawiłem ich produkty na dłuższy czas Ja mam z kolei pytanie jakiego koloru użyłeś malując części metalowe wokół silnika? Wg mnie dobrze dobrany i fajnie komponuje się z resztą płatowca. "Ruła" wydechowa pomalowana na brąz + przetarłem proszkiem ze startego ołówka. Rury dolotowe powietrza do cylindrów pomalowane amelinium Alclada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano Czwartek o 12:56 Share Napisano Czwartek o 12:56 Teraz, kamilzoszak napisał: Ruła" wydechowa pomalowana na brąz + przetarłem proszkiem ze startego ołówka. Rury dolotowe powietrza do cylindrów pomalowane amelinium Alclada To też super wygląda, ale mnie zainteresowały szare elementy (blacha), na nosie i wokół silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilzoszak Napisano Czwartek o 13:30 Autor Share Napisano Czwartek o 13:30 32 minuty temu, Sampo napisał: To też super wygląda, ale mnie zainteresowały szare elementy (blacha), na nosie i wokół silnika. Aaa... kumam. To szara Tamiya XF 66 a potem rozjaśniałem dolewając białego do zbiornika. Otwory rewizyjne psikałem praktycznie białym lekko wpadającym w szarość na koniec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi