kamilzoszak Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Witam. Chciałbym Wam przedstawić mój model który wykonałem samodzielnie na podstawie planów zamieszczonych w wydawnictwie Albatros Productions, właśnie na temat tego samolotu. Budowa oraz pozyskiwanie materiałów na jego temat wiele mnie nauczyło. Malowanie samolotu przedstawia aparat w latach 1914-1915 kiedy służył do przewożenia meldunków pomiędzy twierdzą Przemyśl a Krakowem. Jego "macierzystym" polem wzlotów było Brzesko. Jeżeli ktoś by miał chęć dowiedzenia się czegoś więcej o jego budowie, zapraszam. A teraz można śmiało pluć 22 1 Cytuj
Wachmistrz Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Co Ty Kolego masz z tym pluciem? Jakaś trauma z przeszłości? Udany model szmatopłatu w tej skali (1/72 jak sądzę) wykonany od podstaw to przecież mistrzostwo już na wejściu. W zasadzie mogłeś wymyślić jakąś austriacką firmę „no name” jako producenta zestawu i gwarantuję, że forum by uwierzyło. Ile czasu poświęciłeś na zbudowanie tego modelu? Jakich materiałów użyłeś? Silnik to też skrecz, czy wstawiłeś gotowy element? Cytuj
kamilzoszak Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia 2 minuty temu, Wachmistrz napisał: Co Ty Kolego masz z tym pluciem? Jakaś trauma z przeszłości? Udany model szmatopłatu w tej skali (1/72 jak sądzę) wykonany od podstaw to przecież mistrzostwo już na wejściu. W zasadzie mogłeś wymyślić jakąś austriacką firmę „no name” jako producenta zestawu i gwarantuję, że forum by uwierzyło. Ile czasu poświęciłeś na zbudowanie tego modelu? Jakich materiałów użyłeś? Silnik to też skrecz, czy wstawiłeś gotowy element? Silnik to modyfikowany Roden z jakiegoś starego Albatrosa D III. Sama budowa zajęła mi niecałe dwa miesiące ale od momentu podejścia do końca budowy zleciał mi niecały rok. Zastrzały wykonałem z rozklepanych rurek mosiężnych Albion Alloy dostępnych na MH. 1 Cytuj
kamilzoszak Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia 1 minutę temu, DobreMzimu napisał: Opublikujesz 'warstat'? Możliwe że tak. Muszę znaleźć zdjęcia w czeluści mojego "kalkulatora" Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia No to ja zaczynam pluć sobie w brodę że tak nie potrafię. Model wyśmienity, naciągi i inne detale robią duże i pozytywne wrażenie. 1 Cytuj
Albatros Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Też nie mam pojęcia po co taki pejoratywny wydźwięk z tym pluciem pojawia się przy obu galeriach… w jakiej skali jest to model? Czy przypadkiem on nie był prezentowany w tym roku w Bytomiu? W każdym razie lotnictwo Wielkiej Wojny zawsze pożądane, a dodatkowo skracz i tak wysoki poziom wykonania to już komplet zalet. Przydałoby się więcej zbliżeń na fotach, a i parę fot z warsztatu, żeby podejrzeć wnętrze. W każdym razie oba modele (razem z LVG) super, gratulacje. Edytowane 3 Kwietnia przez Albatros 1 Cytuj
kamilzoszak Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia 6 minut temu, Albatros napisał: Też nie mam pojęcia po co taki pejoratywny wydźwięk z tym pluciem pojawia się przy obu galeriach… w jakiej skali jest to model? Czy przypadkiem on nie był prezentowany w tym roku w Bytomiu? W każdym razie lotnictwo Wielkiej Wojny zawsze pożądane, a dodatkowo skracz i tak wysoki poziom wykonania to już komplet zalet. Przydałoby się więcej zbliżeń na fotach, a i parę fot z warsztatu, żeby podejrzeć wnętrze. W każdym razie oba modele (razem z LVG) super, gratulacje. Tak. Oba modele prezentowałem w tym roku w Bytomiu. Za rok też będę ale już z czymś innym ( też scratch ). Jak się ogarnę z telefonem to wrzucę więcej fotek. Tym razem z budowy w wątkach galerii Cytuj
Adamo722 Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Najpierw splunę potem przeklnę a na koniec będę przewracał oczami że tak nie umiem 1 Cytuj
barszczo Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Oba modeliki fantastyczne. W tej skali to małe dziełka sztuki . 1 Cytuj
lord_karton Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Model zbudowany od podstaw to zawsze plus dodatni 1 Cytuj
mig Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Widziałem na żywo w Bytomiu ale nie wiedziałem, że ten model był skrecz. Świetny Cytuj
kamilzoszak Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, mig napisał: Widziałem na żywo w Bytomiu ale nie wiedziałem, że ten model był skrecz. Świetny Obok leżała dokumentacja ze zdjęciami z budowy. Można śmiało tam zaglądać... Ba... jak leży na stole to wręcz wskazane. Będzie go można zobaczyć na konkursie w Strzelcach, Warszawie, Radkowie, Koszalinie, Świdnicy oraz w Łasku ( Buczek). Może jeszcze będziesz miał okazję go obejrzeć. BTW.... bardzo serdecznie dziękuję za miłe słowa. Nie sądziłem że tak się moje wypociny spodobają... za chwilę wrzucę kolejnego ulepa Edytowane 3 Kwietnia przez kamilzoszak Cytuj
TAW Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Człowiek się czasem cieszy jak blaszki równo siądą, czy tam uda się dorobić jakiś detal do modelu, a tu cały model powstał bez modelu. Gratulacje- tak jak pisał Wachmistrz mogłeś tę galerię opatrzeć podpisem jakiejś fikcyjnej firmy i ja bym to kupił dopóki nie zacząłbym szperać w poszukiwaniu jej produktów. Następnym razem jak najbardziej zachęcam do założenia warsztatu - chętnie popatrzyłbym jak to się robi i może całego modelu bym w taki sposób nie zrobił, ale gdyby jakiś detal czy element brakujący czy wymagający poprawy w zestawie bazowym byłby akurat w zasięgu moich umiejętności to chętnie bym taką naukę wyciągnął. Wykonanie bardzo dobre, tematyka dosyć rzadka czekam na kolejne galerie, a przede wszystkim warsztaty. 1 Cytuj
Endrju Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Świetny model. W Bytomiu byłem, Kamila widziałem, model też widziałem ale nie podejrzewałem, że to taki majstersztyk. 1 Cytuj
Maxy Napisano 5 Kwietnia Napisano 5 Kwietnia Prowokacyjne pytanie. Model w barwach polskich czy austriackich? Czyli kto na nim latał. I daj jakies zdjęcie od spodu by było widac czy dolny płat jest cały czy połączony z kadłubem. Model wspaniały. Cytuj
kamilzoszak Napisano 5 Kwietnia Autor Napisano 5 Kwietnia 15 minut temu, Maxy napisał: Prowokacyjne pytanie. Model w barwach polskich czy austriackich? Czyli kto na nim latał. I daj jakies zdjęcie od spodu by było widac czy dolny płat jest cały czy połączony z kadłubem. Model wspaniały. Zdjęcia od spodu niestety nie posiadam ale dolny płat jest przyklejony do kadluba i osadzony na mosiężnych rurkach. Samolot w barwach Austro-Węgierskich. Legenda z internetów głosi że latał w nim jako obserwator książę Sapieha ( info nigdzie niepotwierdzone) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi