Skocz do zawartości

Aviatik B.1- SKRECZ

kamilzoszak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Chciałbym Wam przedstawić mój model który wykonałem samodzielnie na podstawie planów zamieszczonych w wydawnictwie Albatros Productions, właśnie na temat tego samolotu. Budowa oraz pozyskiwanie materiałów na jego temat wiele mnie nauczyło. Malowanie samolotu przedstawia aparat w latach 1914-1915 kiedy służył do przewożenia meldunków pomiędzy twierdzą Przemyśl a Krakowem. Jego "macierzystym" polem wzlotów było Brzesko. Jeżeli ktoś by miał chęć dowiedzenia się czegoś więcej o jego budowie, zapraszam. 

A teraz można śmiało pluć

IMG-20260307-WA0042.jpg

IMG-20260307-WA0043.jpg

IMG-20260307-WA0044.jpg

IMG-20260307-WA0045.jpg

IMG-20260307-WA0046.jpg

IMG-20260307-WA0047.jpg

IMG-20260307-WA0048.jpg

IMG-20260307-WA0049.jpg

IMG-20260307-WA0050.jpg

IMG-20260307-WA0051.jpg

IMG-20260307-WA0052.jpg

IMG-20260307-WA0053.jpg

IMG-20260307-WA0054.jpg

IMG-20260307-WA0055.jpg

• Like 18
  • Thanks 1

Co Ty Kolego masz z tym pluciem? Jakaś trauma z przeszłości? 😛

Udany model szmatopłatu w tej skali (1/72 jak sądzę) wykonany od podstaw to przecież mistrzostwo już na wejściu. W zasadzie mogłeś wymyślić jakąś austriacką firmę „no name” jako producenta zestawu i gwarantuję, że forum by uwierzyło.

Ile czasu poświęciłeś na zbudowanie tego modelu? Jakich materiałów użyłeś? Silnik to też skrecz, czy wstawiłeś gotowy element?

2 minuty temu, Wachmistrz napisał:

Co Ty Kolego masz z tym pluciem? Jakaś trauma z przeszłości? 😛

Udany model szmatopłatu w tej skali (1/72 jak sądzę) wykonany od podstaw to przecież mistrzostwo już na wejściu. W zasadzie mogłeś wymyślić jakąś austriacką firmę „no name” jako producenta zestawu i gwarantuję, że forum by uwierzyło.

Ile czasu poświęciłeś na zbudowanie tego modelu? Jakich materiałów użyłeś? Silnik to też skrecz, czy wstawiłeś gotowy element?

Silnik to modyfikowany Roden z jakiegoś starego Albatrosa D III. Sama budowa zajęła mi niecałe dwa miesiące ale od momentu podejścia do końca budowy zleciał mi niecały rok. Zastrzały wykonałem z rozklepanych rurek mosiężnych Albion Alloy dostępnych na MH.

• Thanks 1

Też nie mam pojęcia po co taki pejoratywny wydźwięk z tym pluciem pojawia się przy obu galeriach… w jakiej skali jest to model? Czy przypadkiem on nie był prezentowany w tym roku w Bytomiu? W każdym razie lotnictwo Wielkiej Wojny zawsze pożądane, a dodatkowo skracz i tak wysoki poziom wykonania to już komplet zalet. Przydałoby się więcej  zbliżeń na fotach, a i parę fot z warsztatu, żeby podejrzeć wnętrze. W każdym razie oba modele (razem z LVG) super, gratulacje.

Edytowane przez Albatros
  • Like 1

6 minut temu, Albatros napisał:

Też nie mam pojęcia po co taki pejoratywny wydźwięk z tym pluciem pojawia się przy obu galeriach… w jakiej skali jest to model? Czy przypadkiem on nie był prezentowany w tym roku w Bytomiu? W każdym razie lotnictwo Wielkiej Wojny zawsze pożądane, a dodatkowo skracz i tak wysoki poziom wykonania to już komplet zalet. Przydałoby się więcej  zbliżeń na fotach, a i parę fot z warsztatu, żeby podejrzeć wnętrze. W każdym razie oba modele (razem z LVG) super, gratulacje.

Tak. Oba modele prezentowałem w tym roku w Bytomiu. Za rok też będę ale już z czymś innym ( też scratch ). Jak się ogarnę z telefonem to wrzucę więcej fotek. Tym razem z budowy w wątkach galerii

Godzinę temu, mig napisał:

Widziałem na żywo w Bytomiu ale nie wiedziałem, że ten model był skrecz. Świetny:super:

Obok leżała dokumentacja ze zdjęciami z budowy. Można śmiało tam zaglądać... Ba... jak leży na stole to wręcz wskazane. Będzie go można zobaczyć na konkursie w Strzelcach, Warszawie, Radkowie, Koszalinie, Świdnicy oraz w Łasku ( Buczek). Może jeszcze będziesz miał okazję go obejrzeć. 

BTW.... bardzo serdecznie dziękuję za miłe słowa.  Nie sądziłem że tak się moje wypociny spodobają... za chwilę wrzucę kolejnego ulepa

Edytowane przez kamilzoszak

Człowiek się czasem cieszy jak blaszki równo siądą, czy tam uda się dorobić jakiś detal do modelu, a tu cały model powstał bez modelu. Gratulacje- tak jak pisał Wachmistrz mogłeś tę galerię opatrzeć podpisem jakiejś fikcyjnej firmy i ja bym to kupił dopóki nie zacząłbym szperać w poszukiwaniu jej produktów. Następnym razem jak najbardziej zachęcam do założenia warsztatu - chętnie popatrzyłbym jak to się robi i może całego modelu bym w taki sposób nie zrobił, ale gdyby jakiś detal czy element brakujący czy wymagający poprawy w zestawie bazowym byłby akurat w zasięgu moich umiejętności to chętnie bym taką naukę wyciągnął. Wykonanie bardzo dobre, tematyka dosyć rzadka czekam na kolejne galerie, a przede wszystkim warsztaty.

• Thanks 1