abtb Posted May 17 Share Posted May 17 (edited) Witam Na wstępie napiszę, że "dzbanologiem" nie jestem, nie znam się i nie mam zamiaru doktoryzować się z tej konstrukcji.Nie było moim celem odtworzenie w miniaturze tego samolotu, nie podpierałem się milionem zdjęć oraz nie drążyłem tematu gdzie się obija, wyciera i gdzie cieknie. po prostu zrobiłem sobie samolot na tzw. "sztukę" i tyle. Jak wszyscy wiedzą (albo i nie ) model ten startuje po sąsiedzku w walce o krasnale w konkursie "Made in USA" gdzie konkurencja jest zacna (w tym moje inne cztery "dzbanki" ) Podsumowując - model zrobiłem tak jak sobie chciałem, wg własnego widzimisię bez oglądania się na prawdę czasu i ekranu oraz marzenia "dzbanowych" purystów Republic P-47D-25 Thunderbolt, pilot Lt. Frank Klibbe, 8 Armia Lotnicza, 56 Grupa Myśliwska, 61 Eskadra Myśliwska, lotnisko Halesworth, Zjednoczone Królestwo (UK), marzec 1944 (tak se przepisałem z instrukcji - jak jest źle to alarmować ) I jak wiadomo - będzie tworzona kolekcja "dzbanków": Edited May 20 by abtb 28 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi Posted May 17 Share Posted May 17 Zarombisty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jery Posted May 17 Share Posted May 17 Sama pianka z kawy została, ale oglądnięte z przyjemnością. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted May 17 Share Posted May 17 Fajny dzbanek podoba się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted May 17 Share Posted May 17 Elegancki (kółka mu szlifnij, wszak dzban to ciężkie żelastwo było, niech koła cosik pokażą że letko nie miały) Pozdr ww 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 17 Share Posted May 17 Dzbanek pierwsza klasa, podoba się . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_OldMan_ Posted May 17 Share Posted May 17 (edited) Doskonały. Wygląda na 1/48. Jakich farb użyłeś, zgodnie z instrukcją Tamiyi czy innych ? Edited May 17 by _OldMan_ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted May 17 Share Posted May 17 Podoba mi się 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted May 20 Share Posted May 20 No fajny! Pozdrawiam, Marcin 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted May 20 Author Share Posted May 20 O, jak miło, że forum wróciło do żywych. A już byłem w strachu, że to moja galeria wysadziła je od środka Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze i uwagi Poprawiłem tytuł, poprzez korektę wersji - jak orzekło dwóch znanych dzbanologów - na D-15. Małym mankamentem modelu, wg. owych dzbanologów są podwieszone bazooki których niby nie było, ale jednak były w jakimś tam minimalnym stopniu użyte. Ale mimo wszystko lepiej by było bez nich. Ale że jestem frajdolarzem, to już nie będę kastrował modelu - wg mnie jest za.....ście z tymi rurami W dniu 17.05.2026 o 14:59, _OldMan_ napisał: Jakich farb użyłeś, zgodnie z instrukcją Tamiyi czy innych ? Innych, bo używam w 99,99% Gunze i w tym wypadku na dół poszedł C13 a na górę C304 (chyba , bo taki delikatnie mniej brązowy niż C12), oczywiście stosowałem też dodatki pod postacią kilku kropel białego i żółtego w celu uzyskania wariacji kolorystycznych. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted May 20 Share Posted May 20 Obwieszony jak choinka na święta. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted May 20 Author Share Posted May 20 W dniu 17.05.2026 o 11:15, barszczo napisał: Dzbanek pierwsza klasa, podoba się Qrcze no, jestem pod wrażeniem Odnoszę wrażenie, że nawet obicia na śmigle "kupiłeś" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 20 Share Posted May 20 11 minut temu, abtb napisał: Qrcze no, jestem pod wrażeniem Odnoszę wrażenie, że nawet obicia na śmigle "kupiłeś" A już mi wszystko jedno... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek6363 Posted May 21 Share Posted May 21 Bardzo fajnie zrobiony, od dawna chodzą mi dzbanki po głowie i może w końcu zrobię, oby wyglądał nie gorzej niż Twój ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted May 21 Share Posted May 21 Najładniejsza wersja dzbana ever. Bardzo mi się podoba! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted May 21 Share Posted May 21 Herezja! Jest oczywiste, że najładniejszy jest D-2. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts