abtb Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja (edytowane) Witam Na wstępie napiszę, że "dzbanologiem" nie jestem, nie znam się i nie mam zamiaru doktoryzować się z tej konstrukcji.Nie było moim celem odtworzenie w miniaturze tego samolotu, nie podpierałem się milionem zdjęć oraz nie drążyłem tematu gdzie się obija, wyciera i gdzie cieknie. po prostu zrobiłem sobie samolot na tzw. "sztukę" i tyle. Jak wszyscy wiedzą (albo i nie ) model ten startuje po sąsiedzku w walce o krasnale w konkursie "Made in USA" gdzie konkurencja jest zacna (w tym moje inne cztery "dzbanki" ) Podsumowując - model zrobiłem tak jak sobie chciałem, wg własnego widzimisię bez oglądania się na prawdę czasu i ekranu oraz marzenia "dzbanowych" purystów Republic P-47D-25 Thunderbolt, pilot Lt. Frank Klibbe, 8 Armia Lotnicza, 56 Grupa Myśliwska, 61 Eskadra Myśliwska, lotnisko Halesworth, Zjednoczone Królestwo (UK), marzec 1944 (tak se przepisałem z instrukcji - jak jest źle to alarmować ) I jak wiadomo - będzie tworzona kolekcja "dzbanków": Edytowane 20 Maja przez abtb 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Zarombisty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Sama pianka z kawy została, ale oglądnięte z przyjemnością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Fajny dzbanek podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Elegancki (kółka mu szlifnij, wszak dzban to ciężkie żelastwo było, niech koła cosik pokażą że letko nie miały) Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Dzbanek pierwsza klasa, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja (edytowane) Doskonały. Wygląda na 1/48. Jakich farb użyłeś, zgodnie z instrukcją Tamiyi czy innych ? Edytowane 17 Maja przez _OldMan_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja No fajny! Pozdrawiam, Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja Autor Share Napisano 20 Maja O, jak miło, że forum wróciło do żywych. A już byłem w strachu, że to moja galeria wysadziła je od środka Dziękuję bardzo wszystkim za komentarze i uwagi Poprawiłem tytuł, poprzez korektę wersji - jak orzekło dwóch znanych dzbanologów - na D-15. Małym mankamentem modelu, wg. owych dzbanologów są podwieszone bazooki których niby nie było, ale jednak były w jakimś tam minimalnym stopniu użyte. Ale mimo wszystko lepiej by było bez nich. Ale że jestem frajdolarzem, to już nie będę kastrował modelu - wg mnie jest za.....ście z tymi rurami W dniu 17.05.2026 o 14:59, _OldMan_ napisał: Jakich farb użyłeś, zgodnie z instrukcją Tamiyi czy innych ? Innych, bo używam w 99,99% Gunze i w tym wypadku na dół poszedł C13 a na górę C304 (chyba , bo taki delikatnie mniej brązowy niż C12), oczywiście stosowałem też dodatki pod postacią kilku kropel białego i żółtego w celu uzyskania wariacji kolorystycznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja Obwieszony jak choinka na święta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja Autor Share Napisano 20 Maja W dniu 17.05.2026 o 11:15, barszczo napisał: Dzbanek pierwsza klasa, podoba się Qrcze no, jestem pod wrażeniem Odnoszę wrażenie, że nawet obicia na śmigle "kupiłeś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja 11 minut temu, abtb napisał: Qrcze no, jestem pod wrażeniem Odnoszę wrażenie, że nawet obicia na śmigle "kupiłeś" A już mi wszystko jedno... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek6363 Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja Bardzo fajnie zrobiony, od dawna chodzą mi dzbanki po głowie i może w końcu zrobię, oby wyglądał nie gorzej niż Twój ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja Najładniejsza wersja dzbana ever. Bardzo mi się podoba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Maja Share Napisano 21 Maja Herezja! Jest oczywiste, że najładniejszy jest D-2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi