Lipstein Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Strasznie to wszystko skomplikowanie brzmi: ja mam prosty układ tylko z presostatem i reduktorem z jednym manometrem, agregat chyba Gorenje, butla gazowa 1,2kg, filtr powietrza od Malucha, rurki igielitowe i szybkozłączka. I działa. Ciśnienie reguluje jednym pokrętłem i tak jak Paweł napisał, czasem trzeba upuścić trochę powietrza, by manometr wskazał rzeczywiste ciśnienie. Muszę tylko pilnować, aby po pracy wyłączyć sprzęt, bo jak się czasem w nocy włączy, to trochę trudno potem zasnąć (sprzęt mam w pokoju, w którym śpimy....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek G. Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Trochę późno odpowiadam, ale cóż... Dzięki za odpowiedź pmroczko. Niewątpliwie na pewno taka wiedza mi się przyda. Lipstein-posiadam dokładnie taki sam prosty układ Z racji tego że również miałem zamontowaną butlę o nie dużej pojemności, do tego wszystko poprzykręcane do deski, z napływu wolnego czasu i embarga na modele postanowiłem pomyśleć o nieco ciekawszym "ubraniu" całości i zastosowaniu większego zbiornika. Na forum modelarskim PWM znalazłem zdjęcie takiej konstrukcji: http://s825.photobucket.com/user/lysy28/media/Kompresorv22013WIDOKOGOLNY.jpg.html Najprawdopodobniej jest tam zainstalowane naczynie przeponowe 5l w roli zbiornika. Gdzie można zdobyć (na rozsądnych warunkach wejścia w posiadanie- jak najtaniej) takie naczynie (złom raczej odpada gdyż cytat: sprzedaży nie prowadzimy. ) ? W planach chciałbym zrobić podobną konstrukcje ; oczywiście są to TYLKO plany. Po za tym czy dospawywanie czegokolwiek ( w tym wypadku nóżek i mocowania na agregat) do zbiornika nie będzie w znaczący sposób naruszać jego struktury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 Też mam problem z uzyskaniem zbiornika do własnej samoróbki. Gaśnica samochodowa jest za mała. Nie wiem jak zdobyć większą, a płacenie za nówkę w sklepie i opróżnianie z czynnika gaszącego to słaba opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 24 Czerwca 2014 Share Napisano 24 Czerwca 2014 … Nie wiem jak zdobyć większą, a płacenie za nówkę w sklepie i opróżnianie z czynnika gaszącego to słaba opcja.Mam na zbyciu gotową z gwintem 1/4″. Zdjęcia mogę wrzucić dopiero po dwudziestej pierwszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Czerwca 2014 Share Napisano 25 Czerwca 2014 Cześć! Ostatnio znalazłem na śmietniku butle po helu do balonów - to się wydaje idealne... Warto by było też na złomie poszukać, tam pewnie się trafiają gaśnice, zużyte klimatyzatory (mają też ładne zbiorniki), może mniejsze zbiorniki do autogazu, którym sie skończyła homologacja? Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 28 Czerwca 2014 Share Napisano 28 Czerwca 2014 Pozwolę sobie zapytać. Wprowadzenie Przy zbiorniku, który kupiłem jest taki element jak na zdjęciu. Z netu widzę, że do większego gwintu podłącza się wyjście sprężarki. Pytanie Do czego służy wyjście z mniejszym gwintem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek G. Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Pytanie Do czego służy wyjście z mniejszym gwintem? Cześć ! Jest to zawór zwrotny trójdzielny. Do wyjścia z mniejszym gwintem podłączasz przewód który następnie podłączasz do wyłącznika ciśnieniowego (presostatu). To nic innego jak odprężnik który po wyłączeniu sprężarki opróżnia przewód pomiędzy sprężarką a tym zaworem w celu ułatwienia rozruchu silnikowi. http://pfmrc.eu/uploads/monthly_12_2013/post-8897-0-48276900-1386426099.jpg ps. Mógłbyś powiedzieć gdzie i za ile nabyłeś taką butle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Zanim odpowiem na powyższe pytanie należałoby dotrzymać danego wcześniej słowa. … na zbyciu gotową Okazało się, że zardzewiała w środku mocno. Czyli nie jest tak gotowa jak sądziłem. W międzyczasie podjąłem decyzję, że ją jednak sobie zostawiam i rozkręciłem MAR MA-3000 tak, że użyję ją jako zbiornik wyrównawczy. Złączki odbieram pojutrze, Fosol dzień później, trochę roboty stolarsko mechanicznej i będzie … mam nadzieję coś fajnego. Tak więc przepraszam za sianie dezinformacji jakoby była gotowa i do sprzedaży.… z gwintem 1/4″. Zdjęcia mogę wrzucić dopiero po dwudziestej pierwszej. Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Arku! …Pytanie…Jest to …Dziękuję za jasną odpowiedź popartą świetną ilustracją.ps. Mógłbyś powiedzieć gdzie i za ile nabyłeś taką butle ?W Baas Polska. Sam zakup coś około 39 zł. Kurier coś około 30 zł. Żebyś ty i inni czytający mogli właściwie ocenić zamieszczę dwa zdjęcia. Góra Dół Teraz plusy 69 zł z dostawą do domu wydaje się fajną ceną są założone zawory panowie z serwisu wydawali się kontaktowi i od momentu złożenia zamówienia do odbioru w domu upłynęło 3 dni Teraz minusy chciałem zbiornik 10l i rozumiałem że dostanę nowy, a panowie mi wcisnęli 24l i używany nie było kółek — klejone nóżki to mój pomysł jest zardzewiały i brudny w środku zawór zwrotny założony niechlujnie, śmiedzi karbidem (!?) i mam wrażenie, że wyjście na odprężnik jest niedrożne bywa, że do serwisu bardzo ciężko się dodzwonić Mi się wydaje, że w centralnej bolandzie nie znalazłem alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Kontynuuję wypowiedź dotyczącą użycia gaśnicy. Udało mi się zrobić coś takiego . Jeszcze korpus i można śmigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Od jakiegoś czasu kombinuje nad zbiornikiem do "kompresora" MAR 3000, obecnie mam gaśnicę 2kg z Ogniochronu jednak z dziwnym gwintem ( wypadałoby wspawać kawałki rury z "normalnym" gwintem i przeskakiwać na redukcjach) , dziś pojawiła się opcja zakupu zbiornika 10ljednak mam pewne obawy co do mocy kompresora by napełnić butlę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Moc nie powinna tu mieć nic do rzeczy. Po prostu trochę dłużej nabicie takiej butli potrwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Od jakiegoś czasu kombinuje nad zbiornikiem do "kompresora" MAR 3000, obecnie mam gaśnicę 2kg z Ogniochronu jednak z dziwnym gwintem ( wypadałoby wspawać kawałki rury z "normalnym" gwintem i przeskakiwać na redukcjach) , dziś pojawiła się opcja zakupu zbiornika 10ljednak mam pewne obawy co do mocy kompresora by napełnić butlę... Kupiłem ten zbiornik. 75zł za 10l zbiornik z podstawą z gumowymi nogami, rączką i preostatem to dobra cena. Spróbuję to teraz podłączyć do kompresorka modelarskiego, a potem do lodówkowca, jak już go zdobędę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Od jakiegoś czasu kombinuje nad zbiornikiem do "kompresora" MAR 3000, obecnie mam gaśnicę 2kg z Ogniochronu jednak z dziwnym gwintem ( wypadałoby wspawać kawałki rury z "normalnym" gwintem i przeskakiwać na redukcjach) , dziś pojawiła się opcja zakupu zbiornika 10ljednak mam pewne obawy co do mocy kompresora by napełnić butlę... Kupiłem ten zbiornik. 75zł za 10l zbiornik z podstawą z gumowymi nogami, rączką i preostatem to dobra cena. Spróbuję to teraz podłączyć do kompresorka modelarskiego, a potem do lodówkowca, jak już go zdobędę. Widziałem jak się ludzie "rzucili" na te zbiorniki sam wczoraj swój odebrałem i zaraz muszę pokombinować co potrzebne by sklecić to w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Widziałem jak się ludzie "rzucili" na te zbiorniki sam wczoraj swój odebrałem i zaraz muszę pokombinować co potrzebne by sklecić to w całość. A możesz mi zdradzić jakie to cudo ma wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siczus Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 45x38 i wysokie na 37 cm podstawa pod sprężarkę 28x17 tylko że do wysokości 28 cm uchwyt jest pionowy, później pochylony nad podstawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 … Udało mi się zrobić coś takiego … Jeszcze korpus i można śmigać.Konstrukcja .Wynik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Mam podobne rozwiązanie. Docelowo zamontuję tam oczywiście sprężarkę z lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Mam podobne rozwiązanie. Docelowo zamontuję tam oczywiście sprężarkę z lodówki. Jak długo trwa napełnienie butli tym kompresorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Parę minut. Zestaw przejściowy zanim zdobędę lodówkowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Parę minut. Zestaw przejściowy zanim zdobędę lodówkowca. No właśnie przed chwilą kupiłem zbiornik i plany mam całkiem podobne ;) Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Współpraca tego kompresorka razem ze zbiornikiem jest trochę ułomna. Nastawiam w kompresorze 4 bary, czekam aż nabije i wyłączam kompresor. Inaczej będzie się ponownie załączał przy 3 barach, co nie jest koniecznie. Jak ciśnienie spadnie do ok 1.5 bara to ponownie włączam kompresor. Odrobinę upierdliwe, ale dzięki temu mam kompresor jak ze sklepu, nie musiałem go rozkręcać i modyfikować. Razem ze zbiornikiem był reduktor, do którego podłączę docelowy lodówkowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 karambolis8 mam jeszcze kilka pytań. Właśnie dotarła do mnie butla, widzę że potrzeba jeszcze kilku rzeczy (poza sprężarką z lodówki, żeby toto podłączyć). Byłbyś tak miły i podpowiedział co kupić Dostrzegam trójnik do wkręcenia w butlę, czy coś poza tym? Jakieś przejściówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 Hej już tłumaczę. Wszystko kupowałem w sklepie MAR oprócz zaworu zwrotnego z allegro. Teraz już nie pamiętam jaki gwint jest po stronie reduktora. Redukcje wężyk (kompresor) - zawór zwrotny musisz dobrać do konkretnego zaworu zwrotnego. Po stronie butli musi mieć 3/4''. Uważaj też, żebyś go zamontował w dobrą stronę ;) Do lodówkowca musisz dokupić jeszcze wąż ciśnieniowy taki jak ten http://www.mar.sklep.pl/przewody-do-sprezonego-powietrza/pcv/0145.1-przewod-do-sprezonego-powietrza-prosty-8mm-z-metra.html Do większości lodówkowców pasuje właśnie 8mm. Zaciskasz na odpowiedniej rurce metalową opaską zaciskową. Po stronie zaworu zwrotnego zamiast redukcji na wężyk montujesz taką końcówkę z odpowiednim do zaworu gwintem http://www.mar.sklep.pl/zlacza-instalacji-pneumatycznej/redukcje-koncowki/0125.12-koncowka-1/4-z-8mm.html Przyda Ci się jeszcze taśma teflonowa do uszczelniania gwintów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi