babcia131 Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 skwercio-z całym szacunkiem , przejrzyj ten wątek od 1 strony .Masz wszystko podane niemal na tacy. Nie wiem czy wyrobisz się w 100, ale uzbieraj trochę i zacznij przede wszystkim od szukania agregatu w punktach skupu złomu.Trochę samozaparcia , mniej coli i chipsów i uzbierasz kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Nie da się zebrać więcej, niż się dostaje... PS. Poza tym, moje umiejętności techniczne są takie, że muszę mieć wszystko na tacy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Nie da się zebrać więcej, niż się dostaje... A Polbanku pytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 mam 14 lat, kredytu nie dostanę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 To może nie bierz się lepiej sam za to bo Cię jeszcze prąd zabije, a potem będzie na Nas że Cię instruowaliśmy jak zbudować tego potwora Na początek przejrzyj ten wątek (w całości), potem poszukaj trochę w google, a następnie wybierz się z rodzicem albo opiekunem na zakupy, po czym złożycie razem ten kompresor. Sam raczej nie dasz rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 A ja zbudowałem sam kompresor mając 14 lat , tylko elektrykę robił mi wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 dobra, ale pomóc możecie, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Skwercio napisałem do ciebie na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 A da się wykorzystać pompkę akwariową zamiast lodówkowej? Zalety: - tania - cicha - mniej z nią "babrania się" Jakie są wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 minus jeden za małe ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 hmm... taka pompka wyciąga do 3 barów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nawau Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 a ja mam kompresorek Pari (od inhalatora) wyrwany za 40 pln na allegro i jak narazie wystarcza;) i pracuje praktycznie bezgłośnie, daje ciśnienie 1,3 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 No to życze Ci powodzenia w malowaniu takim czymś. nawau 1,3 bar to jednak trochę mało, chyba że do olejnych to ok. Ja maluje ciśnieniem koło 2 bar i spokojnie na prawie iłacie wyciągam równą 1mm kreskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 i pracuje praktycznie bezgłośnie, daje ciśnienie 1,3 bara Miałem krótko ten wynalazek. Przez to ''prawie bezgłośnie '' to miałem takie jazdy w chacie że czym prędzej zabrałem się za składanie lodówkowca. Teraz mogę sobie po nocach spokojnie malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barcel91 Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 Mam presostat nautilus chcę go podłączyć kabel ale nie wiem jak. Jest to presostat nautilus po odkręceniu klapki mam 4 wejścia na kable. Może ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nawau Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 to moze ja jakies male wymagania mam,bo zadowolony jestem z tego pari-wynalazku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
granatnik Napisano 8 Sierpnia 2010 Share Napisano 8 Sierpnia 2010 słomeksłomek Cześć, zacząłem dzisiaj robić kompresor z lodówki i mam problem z zasilaniem. Już piszę o co chodzi. Na agregacie mam puszkę z kablami jest tam jakaś cewka i inne... Po włączeniu zasilania agregat nie załącza się. Sprawdziłem probówka i z napięciem jest wszystko ok. Czy oznacza to że agregat jest kaput? Dodam jeszcze, że nie podłączyłem regulatora temperatury, który był pierwotnie umieszczony w lodówce, może to jest przyczyną? Będę wdzięczny za pomoc w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Musisz podać jakie masz kable - najlepiej w formie zdjęcia. Załącznik bimetalowy musi być w tej puszce i to dzięki niemu urządzenie działa. Rzadko bywam na tym forum, mam nadzieję, że rozgadani forumowicze mnie wyręczą ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nasedo Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Witam Jestem na etapie budowy takiego kompresora z pompki od lodówki. Ponieważ macie doświadczenie z aerografami i kompresorami mam pytanie, do ilu atmosfer (barów) pompować kompresor i od ilu atmosfer (barów) ustawić włączanie pompowania na presostacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1123 Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Ja mam ustawione 6 bar wyłącz, 2 bar włącz; maluję ciśnieniem od 1 do 1,5 bar; Przy wyższym ciśnieniu malowania ( ok. 2 bar) należałoby włącznik ustawić na 2,5 bar. Zawór bezpieczeństwa mam ustawiony na 8 bar. Pozdrawiam, Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nasedo Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Tomek dzięki wielkie, ustawiłem włączanie na 2,5bar a wyłączanie na 5,5 bara. Mam jeszcze pytanie jaki najlepiej kupić wężyk do aerografu. Wyjście z kompresora mam na szybkozłączce. Mam EW 181. Czy kupować gotowce (jeśli tak to jakie?) czy zrobić samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirin Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Hej, w dziedzinie sprężarek jestem drewienko więc jest problem, ojciec mi sklepał sprężarkę ze starej lodówki i by było cacy gdyby nie kilka problemów: 1. po napompowaniu butli do pewnego ciśnienia agregat się wyłącza i powolutku ciśnienie z niego schodzi - rozumiem że wystarczy zastosować zawór zwrotny taki jak do akwarium i to wystarczy? 2. podczas malowania ciśnienie się nie utrzymuje i szybko schodzi, zbiornik ma ok 2litry - zamontować większy czy problem tkwi gdzieś indziej? 3. jest poważny problem z automatycznym startem :( nie chce zaskoczyć że ma działać, po naładowaniu gdy już powietrze zejdzie że się nie da malować ale jeszcze nie do zera też nie chce się włączyć. Chodzi mi o to że problem nie jest stały tylko pojawia się i znika co strasznie utrudnia mi korzystanie z tej samoróby ;( Wcześniej korzystałem z kompresora membranowego ale się tłukł niemiłosiernie i dokonał żywota, teraz się męczę z tym... tym czymś. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Zbudowałem cały kompresor, manometr, agregat, butla. Manometr nawet nie drgnie jak pompuje powietrze do butli, co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Nieszczelny układ. Powietrze musi gdzieś uciekać. Najprościej to zanurzyć wszystko oprócz samego kompresora do wody i zacząć pompować powietrze, będziesz widział gdzie powietrze ucieka. Sirin Jakaś wada kompresora. A lodowkowce raczej naprawie nie podlegają. Chyba że rozbiórce nie składanej. Co do ciśnienia zastosuj reduktor, nabije np do 5-7 atm. a będziesz używał tylko 1,5-2 atm co znacznie zmniejszy zużycie powietrza z butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Chciałbym dodać, że mam butle 2l. Gdy podłączyłem manometr, żeby sprawdzić czy jest sprawny podłączyłem bezpośrednio pod agregat. Wskazało 8barów. Pompuje dużo powietrze bo butla aż twarda. A jak będzie nieszczelność przy aerografie, to też może byś przyczyną, że manometr nie wskazuje ciśnienia w butli?? Później spróbuje wszystko ładnie jeszcze raz uszczelnić. Pozdrawiam Dawid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi