Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Maciek007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy w sprawach aerografów jestem cienki a w sposobie ich zasilania jeszcze gorsz ???? i tu moje pytanie czy dałoby się podpiąć aerograf pod taką sprężareczkę?????/{ciśnienie pracy aerografu 1-3,5 atm}

00dbf734bb859d8emed.jpg

Ten temat był poruszany już wiele wiele razy. Można ale to nie ma większego sensu ciśnienie tego kompresora to 250psi czyli około 11 atmosfer(chyba). Poczytaj jest osobny temat o kompresorach chyba nawet.

Teoretycznie się nadaje, teoretycznie. Jest to bezolejowe a więc głośne i ta część która tłoczy powietrze jest plastikowa, więc się szybko zużywa, łamie lub topi. JA zdecydowanie odradzam. A instrukcji nie potrzebujesz, na zdjęciu widać jakie ta sprężarka ma ciśnienie pracy 250 psi to zdecydowanie za dużo. 1psi to ok 0,06atm więc 250 psi to ok 15atm. Ja bym się osobiście bał podpinać 15 atmosfer do aerografu.

Wszystko się da, tylko to kosztuje. A po drugie, to kompresor jest zasilany z gniazda zapalniczki samochodu, czyli 12V. Więc albo będziesz model malował w aucie albo będziesz musiał podłączyć prostownik, który napięcie 12V zamieni na takie, jakie jest w sieci, czyli 230V. Po następne, kompresorek ten nie ma żadnego zbiornika na powietrze, abyś mógł malować, musi cały czas chodzić. W prawdziwym kompresorze powietrze jest sprężane w zbiorniku, a na wyjściu jest ustawiane ciśnienie zaworem. Czyli kompresor nawet nie musi chodzić, abyś mógł malować (wystarczy sprężyć w butli powietrze). A w związku z tym, że nie ma owego zaworka, ciśneinie nie jest stałe. Tak więc sam widzisz jak to jest

np taki :

schemat.jpg

nie wiem jak z dostępnościa kostki ale sposobów na zrobienie ze zwykłego leda migającego jest dosyć sporo. Ten kondensator odpowiedzialny jest za częstotliwość i mieści sie w granicach 100 - 200 uF. Wedle autora zasilanie to 2 do 4,5 ale ja bym tu nie zchodził poniżej 3-4V. Generalnie możesz poprostu kupić diodkę migającą i olać jakie kolwiek układy

Można też zrobić na zwykłej kostce NE555 (typowa aplikacja) albo na samych elementach dyskretnych tylko nie pamientam wartości elementów.

Pozdrawiam

P.S. poszperaj też gdzieś po elektroda.pl i googlach coś się napewno znajdzie

PITER i FLIPER_NX-Serdeczne dzięki za rady,czasem najprostsze rzeczy

są najtrudniejsze do odkrycia vide-migające diody,jeszcze raz dzięki.

pozdrawiam.

• 4 weeks later...

Z tego co pamiętam to jeśli połączysz ze sobą kilka migających diód to będą ci nieregularnie migać (tylko nie wiem w jakim połączeniu, szeregowo czy równolegle). Ja, jak chciałem zrobić migające koguty na dach ciężarówki z takich dużych diód (były wtedy tylko świecące) to robiłem tak, że do każdej dużej podpiąłem szeregowo migającą małą, którą schowałem, i te duże migały. Dzięki temu możesz kupić dowolne diody świecące, połączyć je szeregowo i do tego zestawu podpiąć diodę migającą (ukrytą gdzieś w karoserii modelu) również szeregowo, będą wszystkie migać a częstotliwość będzie zależeć od napięcia prądu - im większe tym szybciej.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Jako, że jestem miłośnikiem (tych w skali 1:1) samochodów volvo, ale w modelarstwie siedzę w pancerce, więc mam pytanko do fachowców:

Znacie może jakieś modele osobówek volvo?

Interesuję mnie dowolny samochód volvo oprócz ciężarowych.

p.s. oczywiście chodzi mi o volvo w skali mniejszej

Pozdrawiam

Kazik - Dzięki! Chociaż bardzo mi zależy na nowych modelach z serii V czy S, gdyby tylko znalazł 460 z 1995 roku to bym komuś stopy całował a dał bym ostatnią modelarską kasę na odkupienie, bo sam mam takie volvo 1:1 i jestem w tym wozie tak zakochany, że powinienem sobie zrobić modelik by mnie nawet na biurku nie opuszczał ;)

Może jakiś die-cast, który się przerobi na prawdziwą modelarską robotę?

Witam

Posyłam zapytajkę odnośnie tego zaznaczonego elementu. Co to za skrzyneczka?

zapytajka.jpg

najbardziej mnie interesuje jak ona jest mocowana do ramy. Jeśli ktoś by miał fotki tego czegoś to proszę o poratowanie

Pozdrawiam

Piotrek