pancho988 Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 Serdecznie wszystkich witam. Moje pytanie jest z nieco innej beczki ale nadal w kręgu pojazdów pancernych w skali 1/35. Otóż… Postanowiłem wykonać dla kogoś na prezent urodzinowy model czołgu T-55 w polskich barwach. Osoba, którą zamierzam obdarować dawno temu odbyła zasadniczą służbę wojskową w wojskach zmechanizowanych. Pomyślałem, że będzie to fajny prezent. O ile jestem w posiadaniu niesklejonego modelu czołgu T-55 firmy Tamiya, nie bardzo wiem jakie konkretnie przeróbki powinienem wykonać aby ów model jak najbardziej zbliżyć do wersji krajowej. Chodzi mi o tak zwane „maksymalne minimum”, które muszę poczynić. Przewody paliwowe, kabelki i inne (za przeproszeniem) duperelki nie wchodzą w grę z powodu braku czasu. Wiem, że Aber i Eduard produkują zestawy blaszek dedykowane temu modelowi. Ale które z nich powinienem kupić? Jedyne co wiem to, to że trzeba poprawić w w/w modelu pancerz nad silnikiem ale nie wiem jak bardzo owe przeróbki muszą być zaawansowane? Zastanawiam się jeszcze nad metalową lufą (RB lub Aber) oraz zestawem gąsienic firmy Friul. Ale czy ma to sens? Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi co i jak najlepiej kupić i ewentualnie przerobić. p.s. Model powinien być gotowy na 12. Czerwca. Może mi się uda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pancho988 Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Czuję, że chyba jednak nikt tu nie pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Czuję, że chyba jednak nikt tu nie pomoże... Tym bardziej, że T-55 to raczej nie pojazd cywilny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 Czuję, że chyba jednak nikt tu nie pomoże... viewtopic.php?f=87&t=10638&start=2250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Bardzo spodobał mi się ten fordzik. Jak w znanym powiedzeniu: "Jest tak brzydki, że aż piękny". Pytanie do kolegów. Jak brzmi jego pełna nazwa i czy jest jakiś zestaw w 1:24 (1:25) z tym fordem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Potrzebuję pomocy -- nity w 1/48 kalki --- gdzie najszybciej Archer w Polsce można dostać --- szukam i nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FJ33 Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Powie mi ktoś z bardziej doświadczonych czy te IVECO jest trudne w wykonaniu http://allegro.pl/iveco-turbostar-tricol-3862-italeri-1-24-wroclaw-i5087345320.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemyslak Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Bardzo spodobał mi się ten fordzik. Jak w znanym powiedzeniu: "Jest tak brzydki, że aż piękny".Pytanie do kolegów. Jak brzmi jego pełna nazwa i czy jest jakiś zestaw w 1:24 (1:25) z tym fordem??? To jest Transit Mk I, produkowany w latach 1965-78. Co do modelu nie wiem czy jakiś jest dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 To jest Transit Mk I, produkowany w latach 1965-78. Co do modelu nie wiem czy jakiś jest dostępny. Dziękuję. Będę szukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Istnieje model tego forda w skali to 1;24 firmy ESCI bardzo duży rarytas i osiąga wysokie ceny, wyszły bodajże 3 wersje tego modelu. Tutaj nawet masz warsztat na pwm: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=77029 Ja natomiast mam takie pytanko czy ktoś posiada może lub wie gdzie kupić opony do naczepy car transporter z Revella? Posiadam ją i powoli ja składam i naprawiam, ale niestety dostałem ja bez opon, łańcuszków i wężyków, o ile to nie problem to opony już tak. Kopiłem kiedyś pony do naczep z italeri ale okazało się, że są one za duże co prawda mieszczą się w nadkola, no ale powinny być niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Wczoraj żona szukając kul i tasiemek wpadła na takie coś http://allegro.pl/filc-arkusze-30x40cm-i5371313790.html filc w arkuszach , zastanawiam się czy nada się na wykładziny jak flok, używał ktoś może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Wczoraj żona szukając kul i tasiemek wpadła na takie coś http://allegro.pl/filc-arkusze-30x40cm-i5371313790.html filc w arkuszach , zastanawiam się czy nada się na wykładziny jak flok, używał ktoś może? Wygląda na dość gruby Kolory są fajne, ale może to wszystko nienaturalnie odstawać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langes Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Witam wszystkich! Mam problem otóż zepsułem w moim nissanie 300zx szyby, które generalnie nadają się tylko do wyrzucenia lub robienia formy by odlać nową. Czy ktoś z was może mi podpowiedzieć z czego zrobić formę a następnie z czego odlać nową szybę ? Czytałem że szkło wodne sodowe jest dobre ale podobno po miesiącu bieleje. Czekam na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Starą szybę przygotuj jako kopyto w wytłocz nową z PET/Vivaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Starą szybę przygotuj jako kopyto w wytłocz nową z PET/Vivaku.a jak to giac w wysokiej temperaturze? Omywac strumieniem z suszarki, opalarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Wystarczy podgrzać nad kuchenką gazową i potem szybko naciągnąć na kopyto. Jak zastygnie, odciąć naddatek. Suszarką i opalarką nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langes Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam! Mam okazje kupić aerograf z kompresorem : PARKSIDE® Airbrushset PABK 60 A1 tylko nw czy jest on coś warty. Dotychczas wszystkie modele malowałem farbą z puszki. Chciałem się właśnie zorientować czy ten sprzęt będzie coś malować i ile kosztuje nowy/używany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langes Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Witam! Mam pytanko odnośnie polskich tablic rejestracyjnych - skąd niektórzy modelarze je biorą ? Można je gdzieś zamówić ? Z góry dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Cześć! Nie wiem, czy można gdzieś takie tablice kupić (w jakiej skali?), ale w dzisiejszych czasach opłaci się już zaprojektować i wykonać je jako kalkomanie na zamówienie. Mam nadzieję, że to pomoże - pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langes Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedź! Modele robię cywilne także skala 1/24 a masz może jakąś stronę czy jakiś namiar gdzie można taką kalkomanie zamówić ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Sierpnia 2015 Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Cześć! Dobrze mi się pracowało z firmą MeliusManu - ostatnio nawet własną stronę www postawili - http://www.meliusmanu.pl/ Przedtem raz zamówiłem kalkomanie w Niemczech - http://www.decalprint.de/index.php/de/ - też nie było źle, ale lepiej popierać naszych, prawda? Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langes Napisano 30 Sierpnia 2015 Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Dziękuję raz jeszcze za pomoc ;) i pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Wejdź na forum.moto-portal.pl i napisz do użytkownika Reptyle. On się tym zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langes Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Witam! Mam kolejne pytanie a dotyczy ono tego jak nanieść kalkomanie na opony (guma) żeby co chwila nie odpadały ! Mam białe obręcze na opony ale już chyba z 3 razy nanosiłem a i tak co chwila gdzieś się odklejają. Jest jakiś specjalny klej/płyn ? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Szybkie pytanko do cywilnych: http://www.mojehobby.pl/products/Ford-Fiesta-RS-WRC.html Jak z jakością tego modelu Airfixa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi