Bartas89 Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Ok, coś poszukam. Widziałem na allegro po 70zł suszarki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Si3rP Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Cześć, planuje zakupić pierwszy model Tamiya.. Do tej pory na koncie dopiero dwa od Revella, ale czas zabrać się za coś porządnego. Będę powoli przerzucał się na farby tamiya (do tej pory emalie revell) i mam pytanie.. Patrząc na inboxy modeli tamiya, głównie farby do kasty podane są tylko jako TS, a z racji tego, że posiadam aerograf nie chce się bawić w spraye.. Mogę gdzieś znaleźć zamienniki farb TS na zwykłe akrylowe Tamiya? We wszelkich tabelach zamienników które znalazłem nie ma takiej wzmianki.. Na przykładzie TS-8 Italian Red, ni cholerki nie mogę znaleźć zwykłej x-? Proszę o pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) W akrylach tamki nie ma odpowiednika, jest natomiast w gunze H056 Z bardziej śmierdzących to Tamiya laquer paint LP- 21 albo mr color c158 Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez oliardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Si3rP Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Postawiłem na laqer paint, tylko tu są kolory o tej samej nazwie co w TS ^^ Są bardzo śmierdzące? Oo, a czy można je rozcienczac x20-a?? Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez Si3rP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oliardi Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Śmierdzą tak jak farby TS. Nie można rozcieńczać x20a, potrzeba któregoś z tych: https://www.mojehobby.pl/products/Lacquer-Thinner-Retarder-Type.html https://www.mojehobby.pl/products/Level-High-Thinner.html https://www.mojehobby.pl/products/T-108-Leveling-Thinner.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Si3rP Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Która linia (oprócz chrome) markerów Molotow najlepiej nadaje się do malowania części modeli plastikowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Cześć, miał ktoś może problemy z połączeniem tamiya TS i Troton? Bo już mnie osłabia ten lakier... Podkład + baza z tamki, wychodzą fajnie. Akle przy werniksie albo większą skórka pomarańczy przy cienszej warstwie, albo rozpuszczanie bazowego na krawędziach detali przy bardziej wilgotnych. Teraz położyłem mgiełkę, A po około 6 godzinach średnią warstwę, to nie dość że znowu lekko zjadło krawędź, to dodatkowo dowaliło grubą pomarańcze. One się że sobą gryzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Si3rP Napisano 7 Maja 2020 Share Napisano 7 Maja 2020 Witajcie ponownie, zabrałem się do robienia Nissana Skyline GT-R V-SPEC od tamki.. I zrobiłem babola na desce rozdzielczej, chciałem być zbyt dokładny i poprawić mały szczegół zmywając warstwę farby rozpuszczalnikiem i pomalować górną część jeszcze raz i narobiłem większego bigosu, bo chyba podtopił mi się plastik.. wrzucam foto.. Powiedzcie mi czy i jeśli tak to jak mogę zrobić żeby to jakoś wyglądało? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Maja 2020 Super Moderator Share Napisano 7 Maja 2020 Nic straconego, takie rzeczy się zdarzają. Osobiście bym to wyrównał papierem ściernym. Po wyrównaniu naniósł w to miejsce szpachlę modelarską, lub klej CA. Po wyschnięciu kleju czy tam szpachli wygładził papierem ściernym i ponownie pomalował. Być może wystarczy tylko przejechać papierem ściernym, bez nakładania szpachli. To musisz sam określić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Ponawiam pytanie - są osoby które malowały Tamiyę TS trotonem? Ja z tą parką mam jakieś kosmiczne cyrki... Komuś wychodziło to połączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 4 minuty temu, Rabbit666 napisał: Ponawiam pytanie - są osoby które malowały Tamiyę TS trotonem? Ja z tą parką mam jakieś kosmiczne cyrki... Komuś wychodziło to połączenie? Widać nikt nie wpadł na taki pomysł krzyżówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 6 minut temu, Rabbit666 napisał: Ponawiam pytanie - są osoby które malowały Tamiyę TS trotonem? Ja z tą parką mam jakieś kosmiczne cyrki... Komuś wychodziło to połączenie? W tym wypadku polecam dać więcej mgiełek. Średnia warstwa widocznie jest jeszcze za mocna i ściąga farbę z rantów. A skórka pomarańczy? Trening - dalej dysza, bliżej dysza, mniejsza warstwa, większa warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 4 minuty temu, toled napisał: ... A czy ty stosowałeś tą połączenie? Bo aktualnie dałem 2 mgiełki, jedną warstwę średnią po czym dałem odpocząć elementom tydzień lub dwa. No i tylko trochę mi zjadło krawędzie. Wtedy lakier był taki w miarę. Ale mądry ją chciałem dzisiaj polepszyć sprawę, założyłem jedną mokrą warstwę to teraz zamiast lakieru mam błyszczącą tarkę do pięt... Pytam konkretnie o takie połączenie, bo stosując trotona z Humbrolem oprócz zjadania krawędzi takich cyrków nie miałem i zastanawia mnie jak troton współgra z Tamiyą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Ogólnie połączeń takich nie używałem, ale problem zjadania krawędzi jest mi znany. Tamiya + GX 100. Jak się śpieszyłem i dałem za mokro, to mi zjadało farbę. Dopiero nauczyłem się dawać 3 mgiełki, trzy małe, trzy średnie i jedną mokrą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Ja stosuje jak najbardziej. Kładziesz z puszki czy aero? Jeśli aero to rozcieńczasz? Kładziesz na kolor czy najpierw kładziesz TS-13. Problem ze ściąganie krawędzi miałem tylko przy clarze rozcieńczonym levelingiem kładzionym na X-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 37 minut temu, jakub476 napisał: Kładę z puszki bezpośrednio na tamiyę. Nie kładę TS-13, ponieważ jak ją mam na stanie to stosuję tylko ją jako werniks. W sprawie zjadania krawędzi to również zjadł mi przy humbrolu, z tym że ogólnie rozlewał się bardzo ładnie. Krawędzie potrafi mi zjeść i po 2 mgiełkach. U mnie jakaś jest losowość, bo przy zastosowaniu wszystkich zasad które mi pisaliście wcześniej jest 50% szans na wyjście kaszany. Teraz z kolei w złości na pałę położyłem 2 mokre warstwy, dysza bardzo blisko elementów (z 10-15 cm), puchy nie ogrzewałem i teraz chyba rozlało się lepiej, przykryło trochę tą powstał kaszanę. Lustro to nie jest Ale chociaż mniej do szlifowania... Istne koło fortuny z tym lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Si3rP Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 Czy wymieszanie że sobą farb akrylowych tamiya z mr hobby seria H, rozcieńczone LT przejdzie? Czy wyjdzie coś nie dobrego? Właśnie zamawiam farby i jeden z niedostępnych kolorów muszę zamienić na mr. hobby. Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 Wspułpracujo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Si3rP Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Pytanie o panel line tamiya, który odcień najlepiej się w pasuje do linii podziału blach w kolorze kasty silver metallic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Jeżeli będzie położony delikatnie, to nawet czarny może być, jest też kolor Dark Grey i też może pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Czy farba ZP rozpuści podkład Mr.Surfacer 1200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 Nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 18 Maja 2020 Share Napisano 18 Maja 2020 13 minut temu, Dorotka napisał: Nie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 A po jakim czasie można bezpiecznie nakładać kalki z użyciem micro sol i set, na farbę ZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi