Skocz do zawartości

Kalkomania (wszystko o Kalkomanii itp...)

Majek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 390
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To ja jeszcze wtrącę swoje 0.03 PLN do dyskusji i zapytam: jaki byłby efekt, gdyby lakierem błyszczącym pomalować tylko miejsce, w którym będzie kalka, a pozostałą część modelu zostawić, jak był; natomiast po nałożeniu kalki prysnąć go matowym?

Pozdrawiam

Nawet nie sprawdzałem tego, jak będzie wyglądało nabłyszczenie tylko miejsc pod kalkomaniami. Lakier błyszczący daję jako podkład pod brudzing, głównie wash i zaciemnienie wgłębnych linii podziału blach.

MrBat dzięki wielkie. Przeczytałem Twojego posta i już dla mnie wszystko jasne jak słońce jest

Bardzo się cieszę, że mogłem pomóc

To ja jeszcze wtrącę swoje 0.03 PLN do dyskusji i zapytam: jaki byłby efekt, gdyby lakierem błyszczącym pomalować tylko miejsce, w którym będzie kalka, a pozostałą część modelu zostawić, jak był; natomiast po nałożeniu kalki prysnąć go matowym?

Tak jak napisał Dumo, kalka będzie mocniej wystawać na powierzchnię. Dwa - raczej trudno jest nałożyć lakier idealnie w miejsce nałożenia kalki, a co za tym idzie, może to na koniec zaowocować widoczną różnicą w fakturze powierzchni. Ostatecznie, jeśli model jest bardzo kanciasty, można spróbować nałożyć Sido tylko na powierzchnie, gdzie mają być kalki. Ale jak dla mnie to jest tylko utrudnianie sobie życia. Sido nakłada się całkiem przyjemnie, więc dla świętego spokoju można spokojnie polakierować cały model Tym bardziej, że zazwyczaj pod wash i tak potrzeba nałożyć lakier na całość.

Pamiętajcie też, że sido delikatnie przyciemnia kolory na modelu, także jeśli ktoś robi tak jak ja na przykład, czyli włazy zostawia nie przyklejone to trzeba pamiętać, że mimo iż nie nakładamy na nie żadnych kalek to je też musimy potraktować sido, żeby się później nie różniły odcieniem.

Uff, ale mi dłuuuuugie zdanie wyszło

użyłem płynu NA kalkomanie, żeby je zmiękczyć, żeby położyły się w zagłębienia modelu. Na koniec poszedł lakier matowy. Wszystko robię po wyschnięciu kolejnych warstw.

ten lakier zmiękczający, kiedy go nałożę i "wyjdzie" mi poza obrys kalkomani, na farbę to będą jakieś widoczne ślady?

ten lakier zmiękczający, kiedy go nałożę i "wyjdzie" mi poza obrys kalkomani, na farbę to będą jakieś widoczne ślady?

Ja używam Mr Mark Settera i żadne ślady nie pozostają. Więc raczej na pewno z innymi specyfikami też nie będzie takich problemów.

Panowie jeszcze jedno pytanko - czym nakładac sido pedzelkiem czy aerografem? Rolling Eyes

Można i tym i tym. Aerkiem trzeba położyć kilka warstw (kładąc mniej warstw można uzyskać powierzchnię półmatową). Ale pędzlem też się da, i jest wygodniejsze jak dla mnie. Trzeba tylko równo i delikatnie prowadzić pędzel.

Witam Szanownych Panów! może jest to pytanie smieszne dla zaawansowanych modelarzy, ale je zadam - jak zapuszczać linie podziału i czym?

Jeli dobrze zrozumiałem w/w posty to:

1.składam model

2.maluje go w jego barwy

3.nakładam pędzelkiem na calosc sido

4.nakladam kalkomanie

5.ponownie nakladam sido

6.nakladam lakier mat lub polmat zalezy od samolotu i jego barw

A teraz pytanko:

w ktorym momencie zapuszczam linie podzialu, czym maluje linie podzialu (czarna akrylowa farba mocno rozcienczona czy czarna akwarela??), chodzi o rowniez o narzedzie, ktorym malowac (aero czy pedzelkiem retuszerskim?)

wszystkim, ktorzy pomoga -

w ktorym momencie zapuszczam linie podzialu, czym maluje linie podzialu (czarna akrylowa farba mocno rozcienczona czy czarna akwarela??), chodzi o rowniez o narzedzie, ktorym malowac (aero czy pedzelkiem retuszerskim?)

Zaciemnianie linii podziału to tzw. wash. Robi się go zazwyczaj po nałożeniu kalkomanii i zabezpieczeniu ich warstwą sido. A sposobów na robienie washa jest kupa, poczytaj ten wątek:

viewtopic.php?t=1315

• 3 weeks later...

Witam

Chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami w zakresie kalek i postarzania.

Kładąc kalki postępuję zawsze w ten sam sposób:

- sprawdzam kalkę jak się ją układa (niektóre nie nadają się w ogóle)

- na boku sprawdzam również jak kalka podatna jest na płyny zmiękczające.

- miejsce pod kalkę wygładzam papierem 1000.

- miejsce pod kalkę lakieruję błyszczącym

- kładę kalkę i rozmiękczam ją płynem czasem rozpuszczalnikiem, ale bardzo delikatnie.

- lakieruję połyskiem

- przycieram brzegi papierem 1000 bardzo delikatnie by nie zerwać kalki

- lakieruję matem

Jest to żmudna metoda, ale działa na każdą kalkę (no prawie..;)

Wszystkie zabrudzenia, obicia, zadrapania robię pędzelkiem olejami rozcieńczonymi w rozcieńczalniku wa-mod.

Znowu żmudna metoda, ale panuję wtedy nad modelem i nie mam niespodzianek.

schemat

kalkaschemat_2.jpg

Pozdrawiam Wszystkich

1_2.jpg

2_2.jpg

3_2.jpg

4_2.jpg

Buduje teraz statek(Hermann Marwede) i czy muszę pomalować go całego czy tylko, te elementy na których jest kalka? Czy sidolux, może zastąpić lakier błyszczący?

Sidolux świetnie zastępuje lakier błyszczący. I lepiej pokryj cały model - przy okazji zabezpieczysz farbę przed otarciami i działaniem rozpuszczalników jeżeli chcesz potem zrobić wash lub zacieki olejnymi farbami.

• 2 weeks later...

Pytanie troszke inne od tematu bo nie dotyczy błyszczenia ale nie chciałem zakładac nowego bo może już coś takiego było. Otóż chodzi mi o to. Jeśli mam model na którym bardzo dobrze odwzorowana jest faktura tzn linie podzialu, nity itd. Wszystko wklęsłe. I chce nałożyć na to kalki o dość dużej powierzchni i bardzo zależy mi natym aby kalki dokładnie wypełniły wszystkie te wgłębienia aby puźniej można było zrobić ladny wash. Żeby weszły w linie podziału i te malutnie nito-otworki też. Czy są jakieś cudowne sposoby? Nie wiem rozpuszczanie kalkomanii kładzenia na mokry jeszcze lakier, cokolwiek.

Zmiekczenie kalki jakmis SOLem powinno pomoc. Niewykluczone, ze trzeba bedzie wcisnac te kalke we wglebne nity jakas wykalaczka. Zeby z kolei dobrze wylozyla sie na liniach podzialu, wypada przeciac ja wzdluz takiej linii.

Podstawowy płynem do użycia w takiej sytuacji jest płyn NA KALKOMANIĘ. Osobiście stosuję także plyn pod kalki. Mój sposób użycia:

powieszchnię pod klakę traktuję płynem pod

nakładam kalkę na WILGOTNĄ/ MOKRĄ JESZCZE powieszczhnię

deitatnie odciskam nadmiar płynu

płyn "pod" delikatnie zamiękcza kalkę i zwiększa przyczepność

czekam aż kalka "prawie wyschnie" i wtyedy traktuję ją płynem "NA"

W przypadku, gdy kalka nachodzi na linię podziału po wyschnięciu tnę ją delikatnie wzdłuż lini po czym traktuję ponownie płynem "na" i delitaknie "wciskam" skalpelem kalkę w linię podziału. Reszta jak wyżej w poprednich komentarzach

A propos zmiekczaczy do kalek, koledzy.

Dawno, daaaawno temu czytalem, ze chodzi tu o roztwor kwasu octowego.

Mialem nawet kiedys taki przepis po czesku.

Co o tym wiecie? Moze ktos z Was nadal korzysta z takich domowych wynalazkow?

Pisałem już kiedyś, ale powtórzę się: płynu pod kalkomanie z którymi miałem do czynienie mają zapach octu i zapewne są jakimiś roztworami tegoż.

Nie dawały one specjalnego efektu w odróżnieniu od płynów na kalkomanie, które znacznie polepszają układanie kalkomanii w zakamarki modelu. Na płaskie powierzchnie, równe, nie ma specjalnie sensu stosowania specjalnych płynów (to tylko moje zdanie).

Spytam jeszcze tylko czy producent i cana mają znaczenie, czy opłaca sie kupować taniochę czy lepiej zainwestować w coś lepszego.

Ja używam Gunze Mr. Mark Setter i Mr. Mark Softer. Tanie to one niestety nie były, ale działają bardzo dobrze.