em Napisano 2 Września 2012 Share Napisano 2 Września 2012 To 7102 - rzeczywiście chyba jedyny pfm z "zielonym statecznikiem" i z godłami W czasie gdy było robione zdjecie zaprezentowane prze younga 7102 nie miał godeł. Ale upierał sie nie bede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Grzegorz5710Dzięki Serdeczne -dopiero dziś "ujawniła sie " poczta. Sorry że pytam -ale to jest wszystko , czy jeszcze coś jest ? Jakby co to żaden problem , zrobię powtórkę , bo ja zeskanowałem całość po niedoróbkach w JW ? A mogłem przegrać od razu na przenosny dysk To jest to wszystko co dostałem od Ciebie. O ile masz wersję full wypas będę rad gdybyś mi ją podesłał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Podeślę -tylko muszę to zeskanować. Miałem już na zeskanowane , ale nie wrzuciłem na przenosnego twardziela , a nikt z pozostałych domowników [ w liczbie sztuk 1 -Suni nie liczę ] nie chce się przyznac że mi to wywalił..a Ale dzieki za te 2 częsci -duzo mniej skanowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Kolejna część moich projektów kalek: Podziękowania dla kolegi Cinekf1, za napisy do żelazka Z projektu kalek do R/M/MF został mi tylko 10PLM i 32PLRT. Chyba, że coś przeoczyłem proszę mi dać znać. Ponieważ z tymi dwoma pułkami trochę roboty jest, ostatni update będzie pewnie pod choinkę :P 1/32 1/48 1/72 1/144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 A do bisa 9483 malborskiego coś działasz? A cyferki do chorwackiego biało-czerwonego UM nr 102 dasz radę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 A cyferki do chorwackiego biało-czerwonego UM nr 102 dasz radę zrobić? to było ich więcej? Byłem przekonany o istnieniu tylko nr 165. Jeśli o tego CI chodzi to tu masz kalki http://www.karaya.pl/pl/begemot/0/mikoyan-mig-21-part-3-b72-020.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 165, moja pomyłka, ale dzięki za link do kalek. O tego mi chodziło: Podoba mi się okrutnie, na szkolnym takie malowanie jest super, na bojowym już nie trawię takiego cyrku. Z tego co widzę na kalkach z karaya to na skrzydłach i kadłubie cyfry mają taki sam wymiar. Chorwackie oznaczenia mam, kwestia znalezienia odpowiednich cyfr wymiarowo. Jak nie będę miał w odpadach to kupie te kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Wielkie dzięki young za udostępnie twoich prac! Teraz wypada juz tylko czekać na eduardowskie PF, PFM, R i U/UM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Witam Dziś buszując sobie po internecie znalazłem kolejnego walkarounda do 21-ego. I to do tego jeszcze samolotów z Łasku. Może nie ma i dużo zdjęć ale są przydatne. oto link http://w4u.am.lodz.pl/~piokas/texty/mig21ang.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Tak przeleciałem na szybko -miodzio -liczą sie szczegóły https://hotfile.com/dl/170356671/a19295f/KAP-2_elementy.zip.html Link do fragmentów instrukcji MiG-21UTI -elementy autopilota KAP-2 i działanie w układzie sterowania .Niestety po rosyjsku .Nic na to nie poradzę , ze Nasze Barany zniszczyły większośc dokumentacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Odszukałem notatkę jakie 21 były na stanie 28plm na początku eksploatacji. Może się komuś przyda, a może uda się uzupełnić historię w których półkach były eksploatowane poszczególne egzemplarze. nr boczne: 6601; 6602; 6603; 6604 8001; 8002; 8003; 8004; 8005; 8005; 8006; 8007; 8008 7904; 7907; 7911; 7912; 7913; 7914; 7918 6806; 6807; 6808; 6809; 6810; 6811; 6812; 6813; 6814 8014; 6510u; 6509u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 3 Września 2012 Share Napisano 3 Września 2012 Z tego co widzę na kalkach z karaya to na skrzydłach i kadłubie cyfry mają taki sam wymiar. Chorwackie oznaczenia mam, kwestia znalezienia odpowiednich cyfr wymiarowo. Leszku wydaje mi się że te numer\y na skrzydłach i na kadłubie rzeczywiście mają taki sam wymiar Jedynie czcionka jest trochę kiepsko dobrana na kalkach, mam je w 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 Te miniatury z tamtego portalu chyba faktycznie nie działają, więc podaję linki: http://www.planepictures.net/netshow.php?id=456197 http://www.planepictures.net/netshow.php?id=456983 http://www.planepictures.net/netshow.php?id=456980 i do poprzedniego, Bisów z 9 PLM: http://www.planepictures.net/netshow.php?id=604147 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Września 2012 Share Napisano 8 Września 2012 "Radziki" -pomóżcie .Gdzie na samolocie wersji M znajdował sie przełącznik "izd. 81E" [kod 81E ] widoczny na ponizszym zdjęciu na innych wersjach 21. [MF] Nie mam dobrych zdjęc prawej burty 21M i nie mogę znależć tego AZS. To samo pytanie tyczy 21BIS . Chyba nie oślepłem , ale nie mogę znależć tych AZS [ ale skoro jest SRZO to i chyba było izd.81E ? ] Uploaded with ImageShack.us Charakterystyczne położenie na 21MF [ PF-PFM gdzie indziej ] a na M nie moge znależć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 8 Września 2012 Share Napisano 8 Września 2012 "Radziki" -pomóżcie .Gdzie na samolocie wersji M znajdował sie przełącznik "izd. 81E"[kod 81E ] widoczny na ponizszym zdjęciu na innych wersjach 21. [MF].............. a na M nie moge znależć Uzbrojeniec Ci pomoże - tego przełącznika na prawej burcie wersji "M" nie znajdziesz - po prostu go nie ma ( instrukcja LOT 1360/70 samolot MiG 21 M - eksploatacja uzbrojenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Dzięki -Grzegorz dotarła ostatnia część formularza [ obloty -biuletyny ] nie jestem pewien czy nie namieszałem coś z adresem poczty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Dzięki -Grzegorz dotarła ostatnia część formularza [ obloty -biuletyny ] nie jestem pewien czy nie namieszałem coś z adresem poczty ? Dotarły dwie części łącznie z biuletynami - serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Uzbrojeniec Ci pomoże - tego przełącznika na prawej burcie wersji "M" nie znajdziesz - po prostu go nie ma Grzegorz -sorry-może żle zrozumiałem -nie ma na prawej burcie , czy nie ma wogóle w kabinie ? .I czy na 21R jest w tym samym miejscu co na PFM - czyli na górze kabiny z prawej strony przed AZS SOD .Pytam , bo niestety nawet na rysunkach z instrukcji pilota 21R tego elementu kabiny nie ma zaznaczonego. Może ktoś z Kolegów ma dobre zdjęcie prawej burty 21R , chodzi mi o ten element zaznaczony strzałką "ASZ kod 81E" Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Nie ma zaznaczonego ,poniewaz to była dorabotka, po ,,spadzie,, Jaka-28 do jeziorka w Zachodnim Berlinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Nie jestem pewien daty , ale gdzieś mi się przewinął 1966r -a instrukcje pochodzą z 1969-1970 .No ale może z racji "sekretności " nie umieszczali tego nawet w swoich instrukcjach , mimo że kartki sa policzone , ksiażka oplombowana i jest dokładny wykaz liczb stron i stron "tajnych " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Na boku dyskusji o AZS ... dwa zdjęcia fragmentów kabiny, a ja widzę dwa różne kolory malowania wnętrza, praktycznie zielony, i zielono niebieski .... i bądź tu czlowieku mądry ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Nie jestem pewien daty , ale gdzieś mi się przewinął 1966r -a instrukcje pochodzą z 1969-1970 .No ale może z racji "sekretności " nie umieszczali tego nawet w swoich instrukcjach , mimo że kartki sa policzone , ksiażka oplombowana i jest dokładny wykaz liczb stron i stron "tajnych " Schematy elektryczne pomiedzy M a Bis roznia sie tylko umieszczeniem na Bisie mikrowyłacznika pod fotelem. Nie wiem co tam wyjasniacie w kwesti SRZO ,ale ,,Uzupełnienie go opisu technicznego i eksploatacji Mig-21 Bis,, mówi ze ,,w bloku nad-odb /blok O-5M / i deszyfratorze /blok 4/ nie zamontowano detonatorow elektrycznych.Obwod detonatorow elektrycznych odlaczony jest od akumulatorow pokladowych/ wyjety jest bezpiecznik z obwodu wybuchu/,,.. i to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 em -ale mi chodzi o położenie AZS "izd.81E [ kod 81 ] na prawej burcie samolotów 21M-21R.Ewentualnie o dobre wyrazne zdjęcia prawych burt tychże samolotów. To co przytoczyłes najprawdopdobniej dotyczy demontażu detonatorów z obwodu "Chrom-Nikiel "po 1989 r. Zmieniła sie opcja polityczna i militarna, to i ten system przetał być potrzebny. Andzin Pierwsze zdjęcie pochodzi [ chyba ] z demontażu burty ze sprzętu w Sojuzie , drugie zdjęcie przedstawia 21PFM z zasobów węgierskich - to i kolor po remoncie się rózni .Miał być "morski" to i był .Naturalne lotnictwo to nie modelarstwo i numerki puszek z farbami .Ale jak będziesz robił model węgierskiego 21 to trzeba kolorek dobrać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Na tych zdjęciach może być taki sam kolor, jednak wyszedł inaczej przez warunki przy fotografowaniu, oświetlenie, ustawienia aparatu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 http://www.hunavia.hu/TYPE.html Andzin- proponuję wejść na powyższą stronę kliknąć na "MiG-21Family " i tam dopiero dostaniesz kociokwiku .Przepiękne walkaroundy kabin węgierskich 21 róznych wersji i popatrz na kolory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi