Slawek_26869 Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Skany poszły z 2 kont, daj znać czy przeszły. Pozdrawiam...Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Dzięki bardzo za pomoc! Jeszcze raz kokpit PF z Łasku link. Piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Byly jakies reguly w zakresie malowania powierzchni radioprzezroczystych na statecznikach nowych PFMów dostarczanych z ZSRS? Np. ktores serie na zielono, inne nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Pomalowane były tylko na 94MO022 i 94MŁ od 01 do 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Na powyższej stronie zdjęcia 21BIS sprzedanych do Krosna, trochę smutne widoki .Jedynym pocieszeniem [ marnym dla Nas ] jest to że chyba kilka -kilkanaście MiG-21BIS odkupiła firma -prywatny właściciel z Florydy. Samoloty sa już w USA. Niestety konkretów nie znam , więcej zdjęc z nb. nie było. 9805 ? 9334 drugi -9763 ? Nie rzuciły mi się w oczy UM na tych fotkach , może stały gdzie indziej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 http://www.indiandefence.com/forums/u-s-europe/33668-us-training-firm-buys-25-mig-21-fighters.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter Link do artykułu o sprzedanych BIS-ach i UM chyba też .Łącznie 25 sztuk .Szykują sie chyba do przywrócenia samolotów do stanu lotnego . [Może żle zrozumiałem , ale tak wynika z tłumaczenia ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Nie chyba tylko na pewno. http://www.defence24.pl/news_polskie-migi-agresorami-w-usa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 No i wszystkim się opłaciło , tylko nie Nam .I znowu będziemy podziwiać latające 21 w jakiś dziwnych oznaczeniach, bo chyba nie z Szachownicami. Ale zawsze to lepiej niz miałyby "zgnić " u jakiegoś "kolecjonera " na polu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Mam pytanko ile Migów 21 maja Pepiki(zdatnych do lotu)i czy są realne szanse że kiedyś My będziemy mieć takowe ? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Tak się właśnie zastanawiam , dlaczego wzięli od Nas 21 ? Przecież Bułgaria jeszcze eksploatauje swoje , latają Rumuni na Lancerach , zapewne mieliby 21 w ciekawszym stanie np. po dopiero co skończonym resursie. Pewnie rolę odegrała cena , a swoją drogą Amerykanie muszą mieć dobre kontakty jesli chodzi w tym przypadku o silniki i inne części zamienne. Jeszcze taka ciekawostka jesli chodzi o Draken International- kupili też MF, ex-czeskiego nb. 7708, którego parę lat temu Czesi podarowali jednej z Fundacji Muzealnych w Anglii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 jeśli masz na myśli Czechów - to posiadają 0 szt chyba że się mylę Raczej ja się mylę Akurat ten jest "amerykański"ale kiedyś na YT widziałem ołówka z logo Eduarda jakiś taki promocyjny filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 a ze stronę czy dwie wcześniej był link do filmiku do MIG-21 PFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Babcia, tylko czy Bułgarzy lub Rumuni mają MiG-21 do sprzedania teraz? Wątpię. Więc co miałby kupić Draken? Z tych 25 naszych maszyn też ciekawe ile polata, a ile zostanie magazynem części zamiennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Panowie, mój dobry znajomy prosi o zdjęcia detali wersji UM, w tym jak najwięcej zakamarków, otwartych luków eksploatacyjnych itp. itd. Jeśli posiadacie takie zdjęcia, prosiłbym was o przesyłanie ich na moją drugą skrzynkę dogzzz@tlen.pl Z góry dzięki R od edka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Czy Twój znajomy posiada poniższe wydawnictwo ? Uploaded with ImageShack.us plus ew. zostaje jeszcze http://www.primeportal.net/hangar/bill_spidle/mig-21_us_walk_1.htm Co prawda US , ale wnęki , podwozie , hamulce ładnie zdetalowane i nie różniące się od UM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 16 Października 2013 Share Napisano 16 Października 2013 Brawo Edziu, efektowny wybór, ale tymczasem dawaj pfm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 https://hotfile.com/dl/250858008/43ec7e0/MiG-21BIS_Instr._Uytkowania.zip.html Powyżej link do "Instrukcji użytkowania 21BIS " Wydawnictwo ściągnięte ze strony Muzeum Lotnictwa w Krakowie .Całkiem fajna rzecz , coś pomiędzy "Metodyką szkolenia" , a "Szczególnymi przypadkami w locie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 polecam, 2,5 godziny pięknej jazdy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 eh chciałoby się polatać... jakbym nie byl miłośnikiem wszelkich migów i suczek to w Radomiu zrozumiałem dlaczego -21 wycofano.Można mieć do nich sentyment i wręcz je kochać ale jako maszyna bojowa to nieco przestarzała. Jak patrzyło się na pokazy F-16,Typhoon czy Su-27 to zwrotność Mig-21 była klasę niżej już,pomimo,że rumuński pilot robił co mógł. Prędkość wznoszenia bardzo dobra ale..ciekawe czy to przez pokazy rumunii mają kupić portugalskie F-16 wg bodajże portalu defence24. stare czy nie prawie się jednak popłakałem gdy latał LanceR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Października 2013 Share Napisano 17 Października 2013 Już kupili F-16. Czy ja wiem czy MiG-21 miał być wysoko manewrową maszyną jak Typhoon? Raczej platformą dla rakiet, podleć-odpal-uciekaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 fakt...zapomniałem jak to wyglądało w czasach gdy był projektowany.Ale pomimo tego ,że miał byc platformą rakiet to do pojawienia się F-15/16 mogł wymanewrować większość zachodnich konstrukcji. Choć o tym tylko czytałem bo z lotnictwem mam wspólnego tylko tyle,że kiedyś w Babimoście rozwalałem przecinakiem drogę kołowania pod nową nawierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 panowie co ten mig ma obok pokrywy wnęki koła. podpisano ja Mig-21 SM http://russianplanes.net/id122764 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 To co większość 21, ale słabo widoczne przy otwartej pokrywie osłony koła Przewody inst. paliwowej , zawór zamknięcia inst. paliwowej , korpusy pomp paliwowych, złaczki , przewody elektryczne itp.-wszystko ukryte pod tym opływem. A tak to wygląda po częściowym demontażu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 20 Października 2013 Share Napisano 20 Października 2013 Ale jajca dlatego nie kojarzylem tego.Raczej w modelach to pomijany element, przynajmniej w ZTS/ Mastercraft. Na zdjęciach też raczej nie zwracałem na to uwagi. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi