young Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Inne zdjęcie z tym rysunkiem mam od dawna, chyba było na stronie Rosnowa, niestety bez zbliżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Koledzy Szukam zdjęcia , rysunku , schematu z instrukcji itp. gdzie pokazane jest rozmieszczenie anten urządzen radiowych na płatowcu 21 z ich opisem. Z góry Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Dzięki Serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Inne zdjęcie z tym rysunkiem mam od dawna, chyba było na stronie Rosnowa, niestety bez zbliżeń. autor zdjęcia oczywiście Wacław Hołyś, źródło Facebook poniżej link do artykułu o owej małpce i jej przygodzie z polskim lotnictwem wojskowym :-) http://www.polishairforce.pl/malpa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Szukajcie a znajdziecie -powiedział Pan. cinekf1- Dzięki ps. Nazwa" tego czegoś " powyżej -PASKUDA -zawsze myślałem ze to jakiś diabeł , ale nie przypuszczałem ze takie to brzydkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 Szukam foto PFM 6913 i 5404 z okresu sluzby w 34 i 11 PLM, innych niz to ponizej. http://gdynia-babie-doly.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=82616&start=195&sid=86daa1d41f82a833ed78f618863807f9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushek Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 Eduard 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 Cześć, Czy ma ktoś z Was, specjalistów od 21-ch fotki BIS'ów podczas roztykówki, tak, żeby było widać jak najwięcej detali kadłuba i silnika. Chciałbym swojego BIS'a pociąć i zrobić jakąś taką małą dioramę. Z góry dziękuję. Maciej BUDYŃ Bedyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Czy eRy przed '89 na loty "bojowe" byly uzbrajane w kpr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Za to w momencie wlatywania e-Ra w rejon wykonywania "lotu ćwiczebnego " stawiano w gotowość pełniącą w danym momencie na Wybrzeżu parę dyżurną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Dzieki panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 A jak to bylo z polskimi napismi ekspl.? Duze roznice byly miedzy napisami na mf a bis? I czy w porównaniu do fabrycznych, polskich bylo mniej? Więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Zdecydowanie polskich napisów było więcej, dużo więcej niż fabrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Czyżby samoloty NATO miały urzadzenia imitujace prace radzieckiego systemu IFF typu SRO ? Zna ktoś sprawe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Orientujecie się, czy jakiś zestaw zawiera wyrzutnie APU-7 w skali 1/72 na których mógłbym podwiesić RS-2US pod miecznikiem? Przymierzam się do budowy na bazie modelu RF Aircraft ale ten niestety jest goły jeśli chodzi o uzbrojenie. I jeszcze jedno, czy wersja RS-2U też była podwieszana pod naszymi MiGami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Chyba raczej nie -to odnosnie RS-2U , wg danych od 1959 wprowadzono do słuzby zmodernizowaną odmianę pocisku RS-2US i to on trafił na uzbrojenie Naszych 21.Chodziło też chyba o współprace i rodzaj zastosowanej stacji r-lokacyjnej na samolocie. RS-2U były przystosowane do współdziałania ze stacjami typu IZUMRUD -MiG-17, 19 . a RS-2US były " produkowane " pod nowsze stacje . Trochę danych o historii RS-1U, RS-2U, 2US na stronie: http://www.militarium.net/viewart.php?aid=488 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) APU-7 możesz zrobić np z APU-13 .Na wcześniejszych stronach ktos zamiescił skan z podwieszeniami do 21 z Aviamastera ,to dobre rysunki. Odnosnie RS-2U i RS-2US ten pierwszy stosowano na Mig-19PM ,drugi mógł być stosowany na Mig-21 oraz Mig-19PM .Wymiarowo były takie same Edytowane 23 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 dzięki panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelt Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Witam, to mój pierwszy post na forum, ale postaram się przejść do meritum: Czy na wersjach rodziny 94 (PFM i R zwłaszcza) gdy zamotnowany był nad celownikiem PKI pulpit od specbomby lub pulpit sterowania kontenerem rozpoznawczym D lub R była nadal możliwość odpalania z samolotu uzbrojenia jak pociski R-3S? Czy jeśli nad PKI nie było standardowego pulpitu jaki był w PFM-ie a z tego co wyczytałem były tam przełączniki od uzbrojenia to czy samolot mógł je przenosić i odpalać? Temat jest dość szeroki i nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi. Nigdy nie byłem technikiem ani pilotem a buduję kolekcję MiGów 21 Obecnie stanęło na wersji R (w planach też jest 94N) z Eduarda. To mój 18 szybki. Eduard podaje dla budowanej przeze mnie Kubańskiej wersji że standardowo samolot miał 2 zbiorniki, kontener z aparatami i pociski R-3S na pokładzie. I podobno tak mógł latać i latał. Tylko czy latając z kontenerem była by możliwość odpalenia tych pocisków (np. w celu samoobrony). Tak samo czy samolot typu 94N lecąc ze specbombą mógł mieć na pokładzie pociski P-P do tego samego celu. Wiem, że u nas pewnie nie praktykowano takich konfiguracji. Wcześniejsza dyskusja z forum w okolicach tego tematu nie wyczerpała moich pytań. Wniosek był, że tak się nie latało. Ale wiadomo u nas może i większa oszczędność sprzętu niż na Kubie czy w ZSRR albo nie było po co tak obwieszać maszyny. Stąd podstawowe dwa problemy czy podmiana pulpitu nad PKI powodowała by brak możliwości obsługi innego uzbrojenia i czy ponad 1500 kg w podwieszeniach (po 500 za zbiorniki, około 300 na zasobnik D i 2x100kg R-3S) to nie było niebezpiecznie za dużo dla eRki ? Lubię moje modele przedstawiać w pełnym rynsztunku ale wolał bym nie przekombinować i nie stworzyć czegoś nierealnego i bezsensownego. Pozostawało by tylko pytanie do czego R miał jako pierwszy z MiGów 214 węzły podwieszeń gdyby na czas działań bojowych nie mógł przenosić uzbrojenia do samoobrony obok zbiorników i kontenera. Zwłaszcza że jak ktoś wcześniej napisał połączenie belek pod skrzydłem w przypadku 4 podwieszeń uzbrojenia było szeregowe i trzeba było odpalić albo całą lewą albo prawą stronę. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Tak na szybko -warianty podwieszeń 21R z instrukcji [ no to chyba nie SF ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 trzeba też wziąć pod uwagę, że na taką misję nie poleciałby samolot bez obstawy typowych mysliwców.Przynajmniej tak uwazam...coprawda w kulcie kolektywu nie liczono się z pojedyńczym człowiekem,w tym przypadku pilotem,to trudno zaakceptować przedwczesną stratę nie taniej bombki z grzybkiem w tle,by puszczać samolot bez obstawy.Chociazby dla pewności ,że pilot na pewno bedzie miał odwagę zrzucic ładunek,a to wcale nie takie pewne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelt Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Dziękuję za odpowiedzi, więc do podwieszeń na 94R dorobię tradycyjne R-3S skoro się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Czy na wersjach rodziny 94 (PFM i R zwłaszcza) gdy zamotnowany był nad celownikiem PKI pulpit od specbomby lub pulpit sterowania kontenerem rozpoznawczym D lub R była nadal możliwość odpalania z samolotu uzbrojenia jak pociski R-3S? Czy jeśli nad PKI nie było standardowego pulpitu jaki był w PFM-ie a z tego co wyczytałem były tam przełączniki od uzbrojenia to czy samolot mógł je przenosić i odpalać? Tak na logikę. Nasze PF nie miały tego pulpitu montowanego fabrycznie, więc były bezbronne? Coś mi się wydaje, że był on potrzebny gdy wymyślono GP-9 (bo PFM już ją miały, a przystosowane do ich podwieszenia PF pulpit dostawały). Czy nie chodziło o "przełączanie" między rodzajami uzbrojenia? Bo bez gondoli tego problemu nie było, strzelano tylko jednym rodzajem uzbrojenia. Muszę popytać starych "górali" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi