Omlet Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Beaufightera na liście nie było - ale tylko dlatego że zapomniałem dopisać! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Jeszcze brakuje do wyboru kilka wersji Wellingtona, chyba Airfix, Blenheim Mk.IV, Mosquito wersja bombowa i rozpoznawcza, Whitley. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 mam Whitleya z Airfixa - rewelacyjne " szklo " !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Chodzi mi po głowie Polski Albatros D.III. Czy ma ktoś może jakieś fotki naszych maszyn tego typu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omlet Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Oj nie ułatwiacie Ale chyba skubnę Beaufightera - mało szkła (o które się martwię że coś pójdzie nie tak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 A ja poleciłbym samosklejalną Tamiyę: Tamiya 60753 - Mosquito B Mk.IV Szkła też mało i masz gwarancję, że nie będziesz walczył z niedoskonałościami materiału wyjściowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Np: - AZ-Model 7653 de Havilland DH-103 Hornet F.Mk.3 - Airfix 04064 Gloster Meteor F.8 (lub F.1 Dragon, bardzo przyjemny w budowie) - Airfix A01013 De Havilland DH.88 "Black Magic" Comet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omlet Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Hmmmm no chyba będę musiał wszystkie po kolei... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Chodzi mi po głowie Polski Albatros D.III. Czy ma ktoś może jakieś fotki naszych maszyn tego typu? Drogi Kolego . Mówisz-masz. no 1835/17 OAW. 3 V 1919 Ławica Zdjęcie o tyle ciekawe że widac "polowe " wzmocnienia konstrukcji . Vide extra odciągi plus dodatkowy mikrozastrzał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 12 minut temu, boberm1 napisał: Drogi Kolego . Mówisz-masz. no 1835/17 OAW. 3 V 1919 Ławica Zdjęcie o tyle ciekawe że widac "polowe " wzmocnienia konstrukcji . Vide extra odciągi plus dodatkowy mikrozastrzał . Dzięki wielkie. Czyli jak widzę, to samolot był po prostu polakierowany bez malowania? Bo widać deski, chyba, że był zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) W książce "Samoloty OAW w lotnictwie polskim" Kabatka o samolocie Albatros D.III 1835/17 napisano i pokazano, że kadłub i górne powierzchnie statecznika poziomego pomalowano na kolor ciemnozielony. Przednia część okaptowania silnika czerwona, kołpak śmigła biały. Dolne powierzchnie statecznika jasnoniebieskie. Skrzydła pokryte pięciokolorową lozengą,, ciemną na górnych powierzchniach i jasną na dolnych. Elementy metalowe jasnoszare. Samolot przejęty w hali sterowcowej na Winiarach, wyremontowany i 8 sierpnia 1919 przekazany do poznańskiej Szkoły Pilotów. Edytowane 3 Lipca 2023 przez KP.Taurus 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Chodzi mi po głowie Polski Albatros D.III. Czy ma ktoś może jakieś fotki naszych maszyn tego typu? Tu ma standardowego wielkopolskiego http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/291/126/Albatros-D-III A tu warszawskiego z biało-czerwoną kokardą https://www.modelpaint.pl/2017/05/20/bialo-czerwona-szachownica-czesc-1-poczatki-1918-1920/ Więcej też ma, tylko musiałby poszukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Dzięki wielkie. Czyli jak widzę, to samolot był po prostu polakierowany bez malowania? Bo widać deski, chyba, że był zielony. Moim skromnym zdaniem - biorąc pod uwagę "mnogość" dokumentacji zdjęciowej , czy jakiejkolwiek dla tej maszyny z tego okresu to raczej "licentia poetica" wyssana z palucha a nie rzeczywisty fakt. Być może pan Kabatek widzi tam lozenge i zielony kadłub . Jego sprawa, oczy i wyobrażnia:-)) Najblizsze prawdy byłoby standartowe dla tego batchu OAW -złozonego w kwietniu 1917 roku- malowanie. Dla przypomnienia -pierwsze maszyny Albatros dostały tzw "fliegerstoff " w batchu nastepnym ,złożonym miesiąc pózniej. Nie mylić z wykonanym W/g mnie masz tutaj kompletną dowolność ( i tak nikt kwitów na to nie ma ) 1. skrzydła w/g standartu OAW czyli Lilac/Ciemna zieleń 2. skrzydła z "lozenge" - bo było na stanie ławicy i wypadałoby pokryć płaty od nowa:-) 3. skrzydła w kolorze naturalnej tkaniny bo .... patrz wyzej:-) 4. skrzydła od maszyny wyprodukowanej w Johaningstahl ( kamuflaż trójkolorowy na górnej powierzchni ) 5 . etc........ Ze zdjęcia - w/g mnie wynika : kadłub > sklejka skrzydła > a diabli wiedzą co białoczerwony szewron na kadłubie białoczerwona osłona silnik-kołpak statecznik pionowy - biały ( jak we wszystkich maszynach postkaizerowskich) Edytowane 3 Lipca 2023 przez boberm1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Skoro ten Wielkopolski ma lozenge na skrzydłach, to spróbuję zrobić Warszawskiego z kokardami na skrzydłach. Tylko teraz ta imitacja drewna... Ale może zrobię ją po prostu malując na brąz, a potem ołówkiem warstwy sklejki i na to rozcieńczona warstwa farby. Dzięki za zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 3 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Skoro ten Wielkopolski ma lozenge na skrzydłach, to spróbuję zrobić Warszawskiego z kokardami na skrzydłach. Tylko teraz ta imitacja drewna... Ale może zrobię ją po prostu malując na brąz, a potem ołówkiem warstwy sklejki i na to rozcieńczona warstwa farby. Dzięki za zdjęcia Ten też miał lozenge https://modelwork.pl/topic/23053-quotdunczykquot-czyli-warszawski-albatros-diii-roden-172/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 5 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: ta imitacja drewna.. jest przeciez kalka " drewniania" do roznych skal Kupowalem w tej nieszczesnej Lysej na E-dayu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) 19 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Skoro ten Wielkopolski ma lozenge na skrzydłach, to spróbuję zrobić Warszawskiego z kokardami na skrzydłach. Tylko teraz ta imitacja drewna... Ale może zrobię ją po prostu malując na brąz, a potem ołówkiem warstwy sklejki i na to rozcieńczona warstwa farby. Dzięki za zdjęcia Podejrzyj u @zaruk - jego sklejka to mistrzostwo świata. A w kwestii lozenge tzn fliegerstoffu i Albatrosów OAW : Ergo : Bajkę o lozenge Kabatka odłóż na pólkę .... i rób jedynego słusznego . Wielkopolska Rulez!!!!! Edytowane 3 Lipca 2023 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Ja na zdjęciu tego 1835/17 też lozengi de facto nie widzę, a zdjęcie jest trochę lepszej jakości. Zacytowałem tylko opis z malowanki. Co ciekawe dalej jest egzemplarz 1840/17 malowany w schemacie ciemnozielony/jasnoniebieski. Co ciekawe ma inny typ kolektora wydechowego i mały kołpak śmigła (mniejszy niż otwór w okaptowaniu czołowym silnika). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Informacja o lozenge na 1835/17 bierze się ze zdjęcia ze strony 140 opisanego jako kraksa z Rumplerem C.I 2573/17. Na zamieszczonym zdjęciu widać kawałek skrzydła z lozengą. Jeśli to nasz gagatek skraksował, to byłoby to potwierdzenie istnienia tej lozengi. (zdj. kraksy z zbiorów MLP w Krakowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) Drogi @KP.Taurus .... "jeśli" ... jak napisałeś :-)) Dodam , oraz jeśli maszyna z numerem 26 to 1835/17. :-)) Bo i w tym przypadku gdzieś obiły mi sie o uszy kontrowersje. Problem z tymi zdjęciami jest generalnie taki .... zę czasami niewiele z nich wynika oprócz ogólnikowych informacji. Ja tam zawodowym historykiem nie jestem , blizej mi do podglądacza korzystającego z dziurki od klucza- dodatkowo z wadą wzroku . Ale śmiem twierdzic, że stara zasada Ockhama "nie mnożyć bytów nadaremno" nadal działa . Ale jest wiele szansy że jestem w błędzie. Edytowane 3 Lipca 2023 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 W sytuacji tak lakonicznych informacji możemy tyko dać wiarę autorom ... lub nie. Jest zdjęcie, to być może istnieje jakiś dokument, relacja z epoki pozwalający na tę interpretację. Ja jej nie widziałem i stąd to "jeśli". Można spróbować skontaktować się z MLP lub u p. Kabatka o podanie źródła podanych informacji jeśli to dla kogoś istotne pytanie. Można też po prostu zrobić model i podać podstawę tej interpretacji i zachować spokój jeśli wyjdą nowe fakty na jaw . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 22 minuty temu, KP.Taurus napisał: Można też po prostu zrobić model i podać podstawę tej interpretacji i zachować spokój jeśli wyjdą nowe fakty na jaw . Dokładnie tak!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Patrze sobie na to zdjęcie po kraksie i próbuję policzyć płaty. Ja tam widzę chyba kompletny płat górny i lewy dolny. Na dolnym nie jestem w stanie dostrzec lozenge, na górnym też nie, tylko szachownica. Na moje to ten płat z lozenge, to piąte koło u wozu, czyli pozostałość po drugim uczestniku zdarzenia. Oczywiście to tylko opinia moich czworga oczu, ale kto mi zabroni interpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Skoro ten Wielkopolski ma lozenge na skrzydłach, to spróbuję zrobić Warszawskiego z kokardami na skrzydłach. Tylko teraz ta imitacja drewna... Ale może zrobię ją po prostu malując na brąz, a potem ołówkiem warstwy sklejki i na to rozcieńczona warstwa farby. Dzięki za zdjęcia Jak byś miał ochotę to mogę odstąpić kalkomanie z godłem kota i pasy od Kagero na maszynę Habera-Włyńskiego. Ten samolot Kagero pokazuje z zielonym kadłubem, inne publikacje (nowsze?) z drewnianym. Poniżej wątek na wzór: I pomysł na sklejkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 4 Lipca 2023 Share Napisano 4 Lipca 2023 Cześć. Pytanie - po żółtej taśmie maskującej tamki został ślad. Jest widoczny pod pewnym kątem, nieznacznie ale jednak. Spotkaliście się z czymś takim? Czy coś można z tym zrobić czy raczej lakier i reszta zabawy to zakryją i dać sobie spokój. Wcześniej nigdy niczego takiego nie miałem, stad pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi