Tazman79 Napisano Niedziela o 11:50 Share Napisano Niedziela o 11:50 Czy wie ktoś gdzie można kupić produkty firmy Tempmodels? Niestety bezpośrednio u nich się nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 19:08 Share Napisano Niedziela o 19:08 7 godzin temu, Tazman79 napisał: Czy wie ktoś gdzie można kupić produkty firmy Tempmodels? Niestety bezpośrednio u nich się nie da... https://the48ers.com/1-48/upgrade-sets/?features_hash=1-9330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano Niedziela o 19:28 Share Napisano Niedziela o 19:28 (edytowane) 59 minut temu, mirage3 napisał: https://the48ers.com/1-48/upgrade-sets/?features_hash=1-9330 Dzięki serdeczne Ale niestety te które mnie interesują już wyprzedane Edytowane Niedziela o 20:07 przez Tazman79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 04:41 Share Napisano Poniedziałek o 04:41 Polećcie prosze jakis bezbarwny matowy i błyszczący pod pędzel, nie będący vallejo i na ktorego mozna by kłaść emaliowe washe, tudziez oleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano Poniedziałek o 05:30 Share Napisano Poniedziałek o 05:30 Microscale sprawdziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 07:32 Share Napisano Poniedziałek o 07:32 1 godzinę temu, Wojtek59 napisał: Microscale sprawdziłeś ? Lata temu miałem, ale oddałem Nie łuszczy się przy kontakcie z White Spiritem? Nie ściera się razem z farbą olejna? (Przypadki moje przy pracy z żywicznymi varnishami Vallejo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Poniedziałek o 07:48 Share Napisano Poniedziałek o 07:48 3 godziny temu, Moses napisał: Polećcie prosze jakis bezbarwny A czym malowana powierzchnia pod tym lakierem? Bo to dość istotne przy pędzlowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 08:00 Share Napisano Poniedziałek o 08:00 A to różnie, Gunze C/H i podobne Tamiya, i Vallejo. Czasami jest jakiś detal który trzeba zabezpieczyć i nie chcą mi się całej mikstury z GX rozrabiać i pozniej czyścić aero dla małego detalu potrzbuje coś co m9glbym na szybko z pędzla pomalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano Poniedziałek o 09:41 Share Napisano Poniedziałek o 09:41 (edytowane) Połysk to Alclad polecam...Po wyschnięciu beton nie do ruszenia ! Zbyt szybko nie schnie ale dzięki temu sam się poziomuje i nie widać śladów pędzla. Edytowane Poniedziałek o 11:40 przez Bikernytzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 11:19 Share Napisano Wtorek o 11:19 To kolejna kwestia. Sposób na obejmy przewodów, np hydraulicznych w komorach wszelakiej maści w 1/72. Kiedyś można było plastikowy patyczek do uszu wyciągnąć nad płomieniem i dostawaliśmy cienki precik z dziurka w środku przez który można było przewlec nasza imitację przewodu. Jak teraz sobie radzicie gdy ten materiał już w zasadzie nie do zdobycia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Wtorek o 13:47 Share Napisano Wtorek o 13:47 Spróbuj poszukać "mikroszczoteczki do rzęs", ktoś mi kiedyś podrzucał że ponoć są puste w środku i można je rozciągać jak patyczki. Nie miałem okazji jeszcze tego sprawdzić, do zweryfikowania czy naprawdę tak jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Wtorek o 14:22 Share Napisano Wtorek o 14:22 33 minuty temu, jachud3 napisał: Spróbuj poszukać "mikroszczoteczki do rzęs", ktoś mi kiedyś podrzucał że ponoć są puste w środku i można je rozciągać jak patyczki. Jak producenci się ogarną że to znowu "ci modelarze", to zaraz mikroszczoteczki będą papierowe . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 14:55 Share Napisano Wtorek o 14:55 W dniu 26.05.2025 o 09:00, Moses napisał: A to różnie, Gunze C/H i podobne Tamiya, To są akrylowe farby. Każdy lakier bazujący na podobnych rozpuszczalnikach (alkohole, ketony itp) będzie rozpuszczał taką farbę bez względu na to jak długo schła. Przy nakładaniu aero to nie ma znaczenia. Przy tarciu pędzlem jak najbardziej. Przy łagodniejszym lakierze akrylowym może się udać, jeśli nie będziesz zbyt długo po tym pędzlował. Całkowicie bezpieczne powinny być lakiery ftalowe/olejne/emalie jak dawny ModelMaster. Lub wodorozcieńczalne winyle jak właśnie vallejo. Inną kwestią jest sens lakierowania małych detali z pędzla. To dobry sposób na zalanie szczegółów. Zwykle chyba werniksuje się większe moduły po montażu wszystkich małych detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano Środa o 06:23 Share Napisano Środa o 06:23 19 godzin temu, Moses napisał: To kolejna kwestia. Sposób na obejmy przewodów, np hydraulicznych w komorach wszelakiej maści w 1/72. Kiedyś można było plastikowy patyczek do uszu wyciągnąć nad płomieniem i dostawaliśmy cienki precik z dziurka w środku przez który można było przewlec nasza imitację przewodu. Jak teraz sobie radzicie gdy ten materiał już w zasadzie nie do zdobycia? Ja sobie poradziłem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Środa o 07:22 Share Napisano Środa o 07:22 Dzięki. Zaciekawił mnie natomiast ten sposób od @jachud3z miedzianymi rurkami. Tylko czym ciąc taką rurkę 0,4mm, zyletka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Środa o 07:24 Share Napisano Środa o 07:24 Tak jak igły się tnie - świeże ostrze skalpela i rolujesz po blacie robiąc rowek, a potem można odłamać lub dużo łatwiej odciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Środa o 12:53 Share Napisano Środa o 12:53 (edytowane) W dniu 27.05.2025 o 13:19, Moses napisał: To kolejna kwestia. Sposób na obejmy przewodów, np hydraulicznych w komorach wszelakiej maści w 1/72. Kiedyś można było plastikowy patyczek do uszu wyciągnąć nad płomieniem i dostawaliśmy cienki precik z dziurka w środku przez który można było przewlec nasza imitację przewodu. Jak teraz sobie radzicie gdy ten materiał już w zasadzie nie do zdobycia? Najprościej to chyba wykorzystać izolację z żyły jakiegoś przewodu np. rozpruć jakiś kabel HDMI, USB etc. Edit: tak na szybko rozpruty najzwyklejszy HDMI Edytowane Środa o 13:02 przez mirage3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi