wodzik730 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 (edytowane) Witam Postanowiłem dołączyć się do konkursu z modelem pantery zdobytej przez Powstańców w dniu 2 sierpnia 1944 w Warszawie na ul Okopowej nazwanej później Magdą. Będę się starał odtworzyć wygląd czołgu z dnia 5 sierpnia w momencie wyruszenia na akcję w wyniku której uwolniono 348 Żydów - więźniów obozu przy ul Gęsiej popularnie nazywanego "Gęsiówką" Jeśli uda mi się pozyskać jakieś zdjęcia, to chciałbym przedstawić czołg, który skręca z ul Okopowej w Gęsią Trochę faktów historycznych Magda wraz z drugą panterą zdobytą tego dnia pochodziły najprawdopodobniej z I batalionu 27 pułku pancernego. Najprawdopodobniej, gdyż nie ma na ten temat jednoznacznych dowodów. Czołgi poza krzyżami nie miały żadnych innych oznaczeń. Jeśli jednak połączymy zeznania wziętych do niewoli członków załóg, że jechali do warsztatów remontowych, gdyż czołgi miały awarie, z podwarszawskiej Zielonki z faktem przybycia 72 nowiutkich panter w/w jednostki w tamten rejon w ostatnich dniach lipca wszystko układa się w pewną całość. A jak to się stało, że Powstańcy stali się nowymi posiadaczami tych dwóch wozów? Spróbujmy odtworzyć wydarzenia tamtego dnia począwszy od momentu, kiedy czołgi wjechały w obszar kontrolowany przez Powstańców. Zrobiłem mały wypad w miasto aby to wszystko lepiej zrozumieć i oto efekty: Rankiem 2 sierpnia dwie pantery nadjechały z naprzeciwka ul. Karolkową następnie jadąc wzdłuż muru cmentarza ewangelickiego skręciły w prawo w ul Mireckiego (ulica ta obecnie jest przesunięta o ok 100 m na południe, więc pominę jej obecny wygląd). Tutaj doszło do pierwszych kontaktów z Powstańcami. Z okien kamienic posypały się granaty i butelki z benzyną. Następnie czołgi skręciły w lewo w ul Okopową- mniej więcej w tym miejscu (zapewne tutaj był wylot ul Mireckiego) Jadąc dalej Niemcy minęli skrzyżowanie z ul Gęsią (obecnie Mordechaja Anielewicza, ale w dalszej części będę ją nazywał Gęsią) i posuwali się wzdłuż muru cmentarza żydowskiego. Tutaj ataki Powstańców przybrały na sile nie czyniąc jednak żadnych szkód gdyż rzucali granaty zza muru cmentarnego nie widząc celu. Kiedy czołg jadący z tyłu znalazł się na łuku torów widocznym na zdjęciu jego silnik zatrzymał się, a załoga w pośpiechu przesiadła się do drugiego wozu, który zawrócił chcąc opuścić zagrożony rejon. Nie ujechali jednak zbyt daleko, gdyż w okolicy tego wysokiego bloku granat wyrzucony z PIATa go unieruchomił. Nie jest on jednak bohaterem tego projektu, więc jego dalsze losy pominę. W związku z tym, że awaria Magdy okazała się niewielka (uszkodzony pływak w gaźniku)już następnego dnia uruchomiono ją i nabierano doświadczenia w obsłudze. Przenieśmy się teraz do interesującego nas dnia czyli ataku na Gęsiówkę . Jest 5 sierpnia przed południem Skrzyżowanie Okopowej i Gęsiej widziane od strony Gęsiej. Magda nadjechała z prawej strony wzdłuż muru cmentarza i skręciła w lewo w Gęsią. Załogę stanowili "Wacek" Wacław Micuta dowódca "Ryk" Zdzisław Moszczeński kierowca "Bajan" Jan Myszkowski-Bagiński celowniczy "Wiktor" Witold Bartnicki ładowniczy "Walek" Jan Zenka strzelec oraz na pancerzu siedział "Jan" Jan Kajus-Andrzejewski ul. Gęsia widziana w przeciwnym kierunku. Po lewej stronie, tam, gdzie widzimy bloki mieszkalne ( na jednym z nich pamiątkowa tablica ) ciągnął się mur opuszczonej części Gęsiówki- po prawej ruiny zlikwidowanego getta. Magda posuwała się naprzód w kierunku ul Smoczej, a wokół niej żołnierze baonu Zośka Ul Smocza z widokiem na skrzyzowanie z Gęsia-to z prawej strony pojawiła się Magda. W miejscu pawilonów widocznych po lewo znajdowała się brama do obozu, która staranowała Magda niszcząc następnie wieże strażnicze. Po krótkiej walce więźniowie byli wolni. Na tym zdjęciu widoczna jest również wieża kościoła p/w św Augustyna. Znajdowało się tam gniazdo ckm, które mocno uprzykrzało życie Powstańcom. Przed wyjazdem na akcję Magda oddając dwa strzały z działa "uciszyła" jego obsługę. Tak w skrócie przebiegły wydarzenia tego dnia.... W ramach ciekawostki. W tym budynku przy Okopowej w Zespole Szkół im Konarsiego zwanego wtedy Twierdzą kwaterował Pluton Pancerny Batalionu Zośka W okolicy widocznego przejścia dla pieszych w dniu 11 sierpnia Magda został porzucona i podpalona. Do budowy tego modelu wykorzystam zestaw Dragona "Panther ze stalowymi kołami jezdnymi" Wybór padł na niego ponieważ dołączony jest do niego również komplet kół z bandażami oraz wszystkie elementy potrzebne do wykonania wczesnej pantery "G". Model będzie wzbogacony o zestaw blaszek fototrawionych, metalowe gąsienice i lufę oraz załogę wraz z "Janem" na pancerzu. Jeśli ktoś mógłby wskazać jakieś źródła ewentualnie może ma jakieś zdjęcia skrzyżowania Okopowa/Gęsia to może uda mi się jeszcze dorobić podstawkę, która wiernie odtworzy to miejsce... regulaminowy inbox i niedługo rozpoczynam budowę..... Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obiektywny32 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Widzę, że znowu chcesz zdobyć nagrodę (jak za "Józka") ;) Szacunek za temat, oby więcej takich pojazdów w "naszej" wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 (edytowane) ... Edytowane 26 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 (edytowane) Póki co udało mi się znaleźć tylko takie zdjęcie: Zdjęcie pantery "Magda" wykonane na ulicy Okopowej http://www.dws-xip.pl/PW/bron/pw56.html Może skontaktuj się jakoś z właścicielem tego zdjęcia, może będzie miał ich więcej. Jeszcze może być jedno zdjęcie ale trzeba było by zakupić oferowaną przez autora płytę CD bo w tekście opisującym właśnie zdobycie 2 panter jest zdjęcie zatytułowane "Tankowanie "zdobyczy"ul. Okopowa przy ul. Wolność" http://www.powstanie-warszawskie-1944.pl/szlak_bojowy_zgrupowania.htm Jeszcze coś takiego znalazłem na dysku Edytowane 25 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 (edytowane) ... Edytowane 26 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klaymen Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Świetny temat, będę obserwował. W "Militariach XX wieku" 4/2005 był obszerny artykuł o powstańczych panterach, włącznie z kolorowymi renderami czołgu w 3d i dużą ilością zdjęć. Na zdjęciach widać że czołg miał zimmerit. Wie ktoś czy regulamin forum pozwala wrzucać skany artykułów (wiadomo, prawa autorskie...). Jeżeli tak to mogę zeskanować i wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Już za sam temat należy Ci się Siadam w pierwszym rzędzie i czekam na efekty pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Zimmerit był a "Magdą" tylko nazwano Pantherę oznaczoną wcześniej jako "Pudel". Sam się do takiej przymierzam w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 wodzik powinienienś dostac nagrodę specjalną za sam wstęp do warsztatu. Piwo już mam, siadam i oglądam. Poziom sam sobie wyznaczyłeś w ubiegłym roku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Dostępne są polskie żywiczne zimerity do obu powstańczych Panter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Witam Może te dwa tematy na temat Powstańczych Panter będą pomocne. http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=7586&postdays=0&postorder=asc&highlight=powsta%F1cze+pantery&start=30 http://www.fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?t=1707 Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 No dobra, budowę szkopa z taką przeszłością śledził będę na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Świetny temat, będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Jeszcze ja napiszę Będę oglądał ten wątek, bo Twoje warsztaty są lepsze niż filmy ze Stevenem Seagalem Bardzo dobry temat i oczywiście mam nadzieję że dojedziesz do końca z niegorszym efektem niż prawie rok temu pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Temat jak najbardziej godny pochwały Jeżeli chodzi o artykuł w Militariach to swego czasu słyszałem sporo uwag na jego temat raczej negatywnych. Natomiast kiedyś myślałem również nad budową powstańczej pantery i nie tak dawno polecano mi jako najlepszy zestaw do tej roli zestaw Tamiya numer 35170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 brawo za pomysł i wstęp - rewelacja. to prawdziwy kawałek żywej historii... będę tu zaglądał. pozdrawiam i do następnego spotkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Fajny pomysł...będę obserwował efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 To jest to!!!!! Przyznam szczerze, że na taki wątek czekałem już od dość dawna, a teraz mordka mi się śmieje od ucha do ucha:) Kolega odstawi model jak marzenie, ja będę bacznie podglądał co i jak i może kiedyś machnie się Magdzika w 72 (w końcu imię lubej do czegoś zobowiązuje Super temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 Łoł, dziękuję Wam za tak żywy odzew. Niezmiernie miło czyta się takie słowa, no i motywuje do pracy. Postaram się nie spaprać.... Dziękuję za zdjęcia i linki, na pewno się przydadzą. Jeśli jeszcze ktoś coś ma to chętnie się zapoznam. Co do Militariów XX w i artykułu o tych panterach, to posiadam ten numer. Na jego podstawie postaram się odtworzyć naniesione przez Powstańców symbole. Małym problemem będzie natomiast wykonanie ryngrafu z Matką Boską, który został zawieszony na uchwycie przeciwlotniczego MG przed wyjazdem na tę akcję. Nie wiem jak to jest z prawami autorskimi, ale jeśli można by było zamieścić jeden rysunek autorstwa Krzysztofa Muchy mógłbym lepiej zobrazować o co chodzi. Teraz kwestia zimmeritu, o której zapomniałem poprzednio wspomnieć. Oczywiście zimmerit będzie. Na razie oswajam się z myślą o jego własnoręcznym wyrobie, ale na pewno obejrzę jeszcze te żywiczne..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Moja "Magda" po nałożeniu części zimeritu wylądowała w poczekalni. Jeśli nie masz doświadczenia w robieniu własnego zdecydowanie polecam ten żywiczny. Pięknie się kładzie. Klejenie jest bardzo łatwe (kleiłem go Wikolem a nie szybkoschnącą Kropelką). Powstańcze Pantery były opisane w Militaria XX wieku w numerach 2/2004 (rysunki) i 4/2005 ( 3D). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Bardzo ciekawy temat. Czytałem o powstańczej panterze na stronie whatfora bodajże. Zyczę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Zimmerit rób sam - fatastyczny jest green stuf do tego. Piękna relacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 brawo za pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
badger Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 A ktoś się deklarował że niemieckich pojazdów czynił nie będzie, skoro raz zacząłeś to teraz Cię wciągnie. Powodzenia w budowie, z przyjemnością popodglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Ciekawy projekt, taka "polska" pantera będzie się mocno wyróżniać wśród setek niemieckich ;). Chętnie będę zaglądał, tym bardziej że powstańczy sprzęt pancerny/motorowy to też zapomniany rozdział. Powodzenia, trzymam kciuki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi