cooper69 Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Witam w mojej drugiej galerii. Tytułem wprowadzenia krótka historyjka związana z modelem. Jak pewnie większość Was wie 1 Dywizja Pancerna po wylądowaniu w Normandi została przydzielona pod dowództwo marszałka Montgomery'ego i wraz Kanadyjczykami walczyła z Niemcami walnie przyczyniając się do zamknięcia tzw. worka Falaise. Niestety nasi bardzo boleśnie przekonali się, że ułańska fantazja nie zawsze popłaca, a posiadany sprzęt nijak nie jest lepszy od niemieckiego. Przyczynił się do tego min. Rudolf Roy z Dywizji Pancernej SS "Hitlerjugend", który natłukł naszych Shermanów dosiadając właśnie Jagdpanzera IV L/48, którego model w barwach z tamtego okresu chcę Wam przedstawić. Niezły opis znajduje się w tym artykule. Pomimo starań malowanie jest tylko luźną próbą odtworzenia rzeczywistości. Niestety brak materiałów na ten temat. Tak jak już pisałem w pierwszym warsztacie modele moje zawsze będę miały kontekst polski, gdański, węgierski lub łączony Pełna galeria zdjęć znajduje się w tym miejscu. A poniżej przedstawiam moich kilka niezdarnych ujęć - dopiero się uczę robienia i obróbki zdjęć No i obydwa normandzkie niemiaszki razem Warsztat można znaleźć pod tym linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Szczepan Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Super, piękny model. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Ładne kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Udało Ci się ze średniej jakości produktu Italeri udało Ci się zrobić ładny model. Popieram Seba, ładny delikatny kamuflarz, szkoda, że ta modulacja żółtego koniec końców zaniknęła, ale mimo to jest bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Dość szybko wracasz do formy podoba mi się malowanko chociaż ja bym dał trochę jaśniejszy kolor bazowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Za dużo żółtego dałem w czasie "olejenia" modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Świetny model wycisnąłeś z tej padliny. Gratuluję. Sherman to powinna być czysta przyjemność klejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Technicznie i malarsko model wyszedł wspaniale. Wysiłek i determinacja w zakresie poprawiania i dorabiania, które z prawdziwą przyjemnością obserwowałem w wątku warsztatowym, zdecydowanie odpłaciły jednym z najlepszych wykonań tego modelu, jakie widziałem. Zimmerit - dla mnie klasa światowa. Szkoda, że zdjęcia faktycznie wyszły słabo i odbierają część wrażenia, które na pewno na żywo jest jeszcze lepsze. Jeżeli mógłbym na coś zwrócić uwagę, to moim zdaniem trochę brakuje kurzu na układzie jezdnym, odtworzenia śladu biegu kół na gąsienicach od ich wewnętrznej strony, no a najbardziej chyba (jak na mój gust) brakuje wykończenia całości matowym werniksem - zwłaszcza na zdjęciach wozów z zimmeritem jest jednak widoczny zdecydowanie matowy finisz - pewnie kurz też robił swoje, szczególnie latem. To są jednak drobiazgi, a poza tym po części kwestie subiektywne - nie mają decydującego wpływu na wysoką ocenę modelu. Chapeau bas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 Dziękuję bardzo Wam wszystkim za wszystkie cenne z punktu widzenia początkującego uwagi i opinie! Co do zdjęć to pozwolę sobie kilka słów usprawiedliwienia. Wszystkie zdjęcia robione z ręki na ustawieniach jakie zastałem po żonie (używam jej stary zapasowy Nikon D90) i dopiero się coś tam chcę nauczyć fotografowania Wiem (wbrew opiniom - kup lustrzankę będą bardzo dobre zdjęcia) o tym, że robienie zdjęć lustrzanką to inna bajka i trzeba się tego nauczyć przynajmniej w zakresie potrzebnym do tego co się chce fotografować. Wiem też, że muszę zmienić ustawienia autofokusa. Gąsienice i koła są specjalnie tylko przykurzone "kosmetykami" Tamiya i troszkę liźnięte kredką sand. Przetarcia na bieżni gąsienic są (ołówek + Tamka) ale nie za wyraźne bo stosunek kół z bandażami do stalowych jest 4:1 więc w rzeczywistości nie byłyby za bardzo srebrzyste. Odbicia na zdjęciach są spowodowane tylko i wyłącznie sztucznym światłem i może moją nieumiejętną obróbką. W rzeczywistości po użyciu olei pojazdy robią się bardzo fajnie satynowe dlatego matowy Gunze Top Coat stoi nieużywany w szafie PS. Modeli nie będę już poprawiać specjalnie. Chcę z czasem mieć jakby archiwum moich błędów i ewentualnych postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Podoba mi się i to nawet bardzo, ładnie wyszedł ci zimmerit i kamuflaż. Pzdr, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Naprawde udany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 No i wyszło całkiem nieźle! Jest na czym oko zawiesić! Doskonały model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Lutego 2016 Autor Share Napisano 24 Lutego 2016 Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Za wszystko gratulacje! Ale specjalny szacuneczek za zimmerit! Baaaaja... p.s. Wielki podziw za wykonywanie ustrojstwa z którym KONKRETNIE , walczyli nasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 12 Sierpnia 2016 Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Bardzo ładny ulepek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2016 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Świetnie wyszedł! Choć ja go bym i tak pociągnął tym Top Coatem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Dziękuję. One tylko na zdjęciach pobłyskują. Ale może psiknę matem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Jagdpanzery to chyba jedne z najszęściej robionych pojazdów, dlatego za nimi nie przepadam, ale nie zmienia to faktu że ładnie zrobiony jest. Technicznie ok, malarsko bardzo ok, kalki też super na zimmericie leżą- a to nie takie łatwe. Minus to jednolita kolorystyka- Twój ładny model bardzo na tym traci. Wyląda jakby służył w deszczu, a nie jak zmęczony frontem ciężki pancerny pojazd z obiciami i zakurzonymi burtami. Koniecznie dodaj chcociaż lekki kurz- zobacz że na zdjęciach pojazdy z zimeritem, zwłaszcza te niskie jagi, są tak zakurzone że ciężko dostrzec kamuflarz, zimmerit był nośnikiem kurzu (ryflowanie plus chropowata faktura pasty) Moim zdaniem ten już ładny, ale monotonny model po przykurzeniu z głową bardzo zyska:) Ale i tak bardzo fajny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Dziękuję za uwagi. Pomyślę nad kurzeniem jak będę miał go gdzie schować bo na razie... kurzy się na biurku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 22 Marca 2017 Share Napisano 22 Marca 2017 Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 26 Marca 2017 Share Napisano 26 Marca 2017 Tak, to klasyka, jak z "g" można wystrugać piękny model . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi