babcia131 Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Zasieję ziarnko ciekawości .Wrzuce pózniej wariant uzbrojenia Naszych Iskier na widok którego co niektórym oczy wyjdą z orbit. Niesamowity zestaw dla Modelarzy. I to nie rysunek , wizja , tylko orginalne zdjęcie TS-a -Naszego . Powiem szczerze , jak oglądałem rysunki -myslałem -jakieś niezrealizowane plany -ale jak zobaczyłem foto Przynajmniej ja nie widziałem tego nigdzie , ani w realu ani w sieci. Podsumowując -dzisiejsza zdobycz z wyprawy w poszukiwaniu " souvenirów lotniczych " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 To ja poproszę, bo zapowiedzi bardzo mnie zaciekawiły. Czyżby jakieś kierowane pociski na podwieszeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Tak, przeznaczone do użycia w ramach "Wojen Gwiezdnych " Dobra , dość żartów . Zasobnik strzelecki PKL "ZEUS " Do podwieszenia na normalnych belkach uniwersalnych TS-a . Wrzucam zdjęcie Iskry , żeby było jasne -to jest normalna fotka wklejona do Instrukcji , opis zasobnika ,budowa , materiały z jakich był wykonany zasobnik. Do tego wszystkiego powinna być dodatkowa instrukcja " Tymczasowa instrukcja 7,62mm km PKT w zastosowaniu lotniczym PKL opis , zasady uzycia " Wychodzi na to że to był karabin maszynowy PKT przystosowany do użycia na Iskrze . Wrzucam też warianty podwieszeń uzbrojenia - dużo tego i różne skojarzenia .Mogą być np 4 xZEUS , ew. 2 x zasobnik + bomby lub UB-ki .Dosyć ciekawe zestawy dla Modelarzy. Koledzy -proszę to potraktować jako ciekawostkę .Jest zdjęcie , instrukcja , opis , warianty . Analogicznie jak " produkt specjalny " na 21BIS-wszyscy teraz piszą w publikacjach , a niemal nikt tego nie widział , co nie znaczy że nie istniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Jest zdjęcie i wzmianka w LAF Aeromax TS-11 (Babcia nie ma?), zakończona "zasobnik ten nie sprawdził się i nie jest aktualnie wykorzystywany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 zaraz zaraz...czy to właśnie to coś jest w zestawie ZTS ? całe życie myślałem ,że to zbiorniki paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 ...całe życie myślałem ,że to zbiorniki paliwa? Ja tak samo. Teraz nic już nie będzie takie, jak dawniej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Jest zdjęcie i wzmianka w LAF Aeromax TS-11 (Babcia nie ma?), zakończona "zasobnik ten nie sprawdził się i nie jest aktualnie wykorzystywany". Nie ma , bo mnie te samoloty bardzo ..... nawet mimo póżnej pory nie napiszę co o nich myslałem. Najbardziej hałaśliwe urządzenie jakie poznałem w lotnictwie .Trzeba je było posłuchac na lotach, przewiercały swoim świszczącym silnikiem az do mózgu. Nie interesowałem się nigdy TS-em, są ciekawsze konstrukcje , a zdjęcie zamieściłem bo wpadła mi w łapy orginalna fotka. Nie mozna kochać wszystkiego Nikt się nie dziwi , jak niektórzy Koledzy myśleli że to zbiornik paliwa [ a widział ktoś zbiornik podwieszany pod TS-a ? ] a dziwią sie jak babcia się dziwi ? Ja to też zobaczyłem pierwszy raz i to dzięki zdobytym instrukcjom. Do tej pory żyłbym w błogiej nieświadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 skoro wiadomo co zamieścił ZTS to teraz zaczną się dociekania o poprawność wymiarową itp swoją droga ma teraz ktoś informację ,które jednostki testowały to cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Modlin. A z ciekawostek ZEUSy miał przenosić Orlik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Tu można zobaczyć Zeusy na dwóch Iskrach: http://galeria.aviateam.pl/photo/5894 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 6 Września 2012 Share Napisano 6 Września 2012 1413 na DOL 2003 http://www.planepictures.net/netshow.php?id=115565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 (edytowane) Jestem zainteresowany TS-11. Może wrzucisz link tutaj?http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=63&t=23598 TS-11 Iskra R - 414 z Muzeum Marynarki Wojennej 116 zdjęć (163 MB): http://modele.pomorze.pl/walkaround/zip/ts-11-414-2012-09-14.zip Edytowane 2 Października 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 Ma Ale w sumie tylko ten jeden kadr. Jeśli ktoś ma więcej, to też chętnie przygarnę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 2 Października 2012 Share Napisano 2 Października 2012 Ten sam hangar , ta sama Iskra , prawa strona -ustawienie mniej więcej takie same -ale czy ten sam dzień ? Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 TS-11 Iskra R - 414 z Muzeum Marynarki Wojennej Nie wprowadzaj w błąd Kolego. To nie jest Iskra R tylko bis, która nigdy nie latała w barwach Lotnictwie Marynarki Wojennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Nie wprowadzaj w błąd Kolego. To nie jest Iskra R tylko bis, która nigdy nie latała w barwach Lotnictwie Marynarki Wojennej Ja ekspertem nie jestem. Może masz i rację ;) Informacja pochodzi po prostu z muzeum. Myślisz, że nie wiedzą co wystawiają? http://www.muzeummw.pl/article/wystawy-stale,38.htm Samoloty i śmigłowce lotnictwa Marynarki Wojennej reprezentują na ekspozycji plenerowej: samoloty myśliwskie – Jak 9P i MIG-21 bis, myśliwsko-szturmowy Lim-6 bis, samolot bombowy Ił-28, rozpoznawczy TS-11 R Iskra; śmigłowce – SM-1, Mi-4M. A to jeszcze z wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/TS-11 TS-11 Iskra R – dwumiejscowa wersja rozpoznawcza stanowiąca wersję bis DF dostosowaną dla potrzeb lotnictwa morskiego,w 1992 roku wyposażona w amerykański radar pogodowy RDS-81, którego obsługą zajmował się operator na tylnym fotelu, oraz prosty system nawigacyjny GPS. Natomiast na kilku innych stronach trafiłem teraz rzeczywiście na informacje, że była wyprodukowana jako bis A, a później dostosowana do standardu bis B. Całej historii tego samolotu - przyznaję - nie śledziłem Niewątpliwym jest, iż trafiła do muzeum z warsztatów w Babich Dołach. Być może była/miała być modernizowana do standardu R, ale z modernizacji zrezygnowano/przerwano? Naprawdę nie mam pojęcia W każdym bądź razie nie będąc żadnym ekspertem mam prawo podejrzewać, iż takich znajdę w muzeum. Być może moje podejrzenia były całkowicie błędne ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Wiedzą dobrze co wystawiaja, niestety ludzi perfidnie wprowadzają w błąd. Samolot zakończył służbę 25.09.1995 w 61.LPSzB w Białej Podlaskiej skąd trafił na 3 miesiące do PWL w Gdyni, a stamtąd do muzeum. Cóż, nie jest to jedyne przekłamanie w tym muzeum. Mi-4 na przykład nigdy nie miał numeru 1717...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 3 Października 2012 Share Napisano 3 Października 2012 Ok, czyli przyjmuję do wiadomości, iż to wersja bis B PS. A Mi-4 ma teraz namalowany numerek 042. W sumie też nie wiem czy prawidłowy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Listopada 2012 Share Napisano 5 Listopada 2012 Na pewno 042 jest nieprawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Mam serie krótkich pytań dotyczących pewnego egzemplarza. W jakiej jednostce lata ? Jaki jest kolor końcówki statecznika pionowego ? czyżby czarny ? Jaki jest kolor powierzchni przeciwodblaskowej przed kokpitem ? Czy na górnej powierzchni skrzydeł ma szachownice ? Czy ma ktoś fotkę z tego samego okresu , pokazująca drugą stronę samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 "Z tego okresu", czyli jakiego? Skąd wiadomo kiedy zostało zrobione owe zdjęcie. Po braku szachownicy na kadłubie wnioskuję - niedawno. W takim razie lata w 41 BLSz. Tu masz ujęcie gdzie widać godło nad numerem: http://www.skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=87054&cd=704631a2816b56373de550b1c0d3a844 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Dzięki za odzew. Nie zauważyłem tego godła wcześniej, niestety dyskwalifikuje ono ten egzemplarz bo takiego sobie sam nie dorobię. Chodziła za mną iskierka i dzisiaj przypadkiem napotkałem w kiosku ruchu poczciwy zestawik plastyka Na kalkomanii są trzy zestawy numerów i myślałem ze złoże coś trochę nietypowego. No ale chyba złoże maszynę nr 1222 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego w Łasku z 1992r. Tylko nie napisali jaki, podejrzewam ze chodzi o 10 PLM. Tyle fajnych godeł na Iskrach a żadnego zestawu kalkomanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 O, to zrobili kalki do 1222? Jaki schemat malowania? Gdybyś chciał poczytać o niej, na profilu mojej grupy spotterskiej opisałem jej historię z kilkoma zdjęciami. Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Tyle fajnych godeł na Iskrach a żadnego zestawu kalkomanii Coś słabo szukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Grześ no to ratuj young jest tylko numer bez żadnych godeł. W podanym przez ciebie linku jest fotka 1222 bez godeł. Tylko że ma pomalowaną na nieznany dla mnie kolor, końcówkę statecznika pionowego. I jak to było z tymi iskarmi. Są w naturalnym kolorze aluminium czy malowane na srebrno. I dlaczego cześć nosowa ma inny odcień ? http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/559434_151796724965173_590396280_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi