Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zasieję ziarnko ciekawości .Wrzuce pózniej wariant uzbrojenia Naszych Iskier na widok którego co niektórym oczy wyjdą z orbit. Niesamowity zestaw dla Modelarzy. I to nie rysunek , wizja , tylko orginalne zdjęcie TS-a -Naszego .

Powiem szczerze , jak oglądałem rysunki -myslałem -jakieś niezrealizowane plany -ale jak zobaczyłem foto

Przynajmniej ja nie widziałem tego nigdzie , ani w realu ani w sieci.

Podsumowując -dzisiejsza zdobycz z wyprawy w poszukiwaniu " souvenirów lotniczych "

Napisano

Tak, przeznaczone do użycia w ramach "Wojen Gwiezdnych "

Dobra , dość żartów .

Zasobnik strzelecki PKL "ZEUS " Do podwieszenia na normalnych belkach uniwersalnych TS-a . Wrzucam zdjęcie Iskry , żeby było jasne -to jest normalna fotka wklejona do Instrukcji , opis zasobnika ,budowa , materiały z jakich był wykonany zasobnik. Do tego wszystkiego powinna być dodatkowa instrukcja " Tymczasowa instrukcja 7,62mm km PKT w zastosowaniu lotniczym PKL opis , zasady uzycia " Wychodzi na to że to był karabin maszynowy PKT przystosowany do użycia na Iskrze .

Wrzucam też warianty podwieszeń uzbrojenia - dużo tego i różne skojarzenia .Mogą być np 4 xZEUS , ew. 2 x zasobnik + bomby lub UB-ki .Dosyć ciekawe zestawy dla Modelarzy.

uzbrtsa.th.jpg

uzbrojenietsa.th.jpg

zasobnikzeusrys.th.jpg

zasobnikzeus.th.jpg

zasobnikzeus2.th.jpg

widoktsazzeusem.th.jpg

wariantypodwieszetsa.th.jpg

Koledzy -proszę to potraktować jako ciekawostkę .Jest zdjęcie , instrukcja , opis , warianty . Analogicznie jak " produkt specjalny " na 21BIS-wszyscy teraz piszą w publikacjach , a niemal nikt tego nie widział , co nie znaczy że nie istniało

Napisano

Jest zdjęcie i wzmianka w LAF Aeromax TS-11 (Babcia nie ma?), zakończona "zasobnik ten nie sprawdził się i nie jest aktualnie wykorzystywany".

Napisano

zaraz zaraz...czy to właśnie to coś jest w zestawie ZTS ?

całe życie myślałem ,że to zbiorniki paliwa?

4b95e01facd16818m.jpg

Napisano
Jest zdjęcie i wzmianka w LAF Aeromax TS-11 (Babcia nie ma?), zakończona "zasobnik ten nie sprawdził się i nie jest aktualnie wykorzystywany".

Nie ma , bo mnie te samoloty bardzo ..... nawet mimo póżnej pory nie napiszę co o nich myslałem.

Najbardziej hałaśliwe urządzenie jakie poznałem w lotnictwie .Trzeba je było posłuchac na lotach, przewiercały swoim świszczącym silnikiem az do mózgu.

Nie interesowałem się nigdy TS-em, są ciekawsze konstrukcje , a zdjęcie zamieściłem bo wpadła mi w łapy orginalna fotka.

Nie mozna kochać wszystkiego

Nikt się nie dziwi , jak niektórzy Koledzy myśleli że to zbiornik paliwa [ a widział ktoś zbiornik podwieszany pod TS-a ? ] a dziwią sie jak babcia się dziwi ?

Ja to też zobaczyłem pierwszy raz i to dzięki zdobytym instrukcjom.

Do tej pory żyłbym w błogiej nieświadomości

Napisano

skoro wiadomo co zamieścił ZTS to teraz zaczną się dociekania o poprawność wymiarową itp

swoją droga ma teraz ktoś informację ,które jednostki testowały to cudo?

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Napisano (edytowane)
Jestem zainteresowany TS-11. Może wrzucisz link tutaj?

http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=63&t=23598

011.jpg

TS-11 Iskra R - 414 z Muzeum Marynarki Wojennej

116 zdjęć (163 MB): http://modele.pomorze.pl/walkaround/zip/ts-11-414-2012-09-14.zip

Edytowane przez Gość
Napisano
011.jpg

TS-11 Iskra R - 414 z Muzeum Marynarki Wojennej

Nie wprowadzaj w błąd Kolego.

To nie jest Iskra R tylko bis, która nigdy nie latała w barwach Lotnictwie Marynarki Wojennej

Napisano
Nie wprowadzaj w błąd Kolego.

To nie jest Iskra R tylko bis, która nigdy nie latała w barwach Lotnictwie Marynarki Wojennej :!:

Ja ekspertem nie jestem. Może masz i rację ;) Informacja pochodzi po prostu z muzeum. Myślisz, że nie wiedzą co wystawiają?

http://www.muzeummw.pl/article/wystawy-stale,38.htm

Samoloty i śmigłowce lotnictwa Marynarki Wojennej reprezentują na ekspozycji plenerowej: samoloty myśliwskie – Jak 9P i MIG-21 bis, myśliwsko-szturmowy Lim-6 bis, samolot bombowy Ił-28, rozpoznawczy TS-11 R Iskra; śmigłowce – SM-1, Mi-4M.

A to jeszcze z wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/TS-11

TS-11 Iskra R – dwumiejscowa wersja rozpoznawcza stanowiąca wersję bis DF dostosowaną dla potrzeb lotnictwa morskiego,w 1992 roku wyposażona w amerykański radar pogodowy RDS-81, którego obsługą zajmował się operator na tylnym fotelu, oraz prosty system nawigacyjny GPS.

Natomiast na kilku innych stronach trafiłem teraz rzeczywiście na informacje, że była wyprodukowana jako bis A, a później dostosowana do standardu bis B. Całej historii tego samolotu - przyznaję - nie śledziłem :)

Niewątpliwym jest, iż trafiła do muzeum z warsztatów w Babich Dołach. Być może była/miała być modernizowana do standardu R, ale z modernizacji zrezygnowano/przerwano? Naprawdę nie mam pojęcia :) W każdym bądź razie nie będąc żadnym ekspertem mam prawo podejrzewać, iż takich znajdę w muzeum. Być może moje podejrzenia były całkowicie błędne ;p

Napisano

Wiedzą dobrze co wystawiaja, niestety ludzi perfidnie wprowadzają w błąd.

Samolot zakończył służbę 25.09.1995 w 61.LPSzB w Białej Podlaskiej skąd trafił na 3 miesiące do PWL w Gdyni, a stamtąd do muzeum.

Cóż, nie jest to jedyne przekłamanie w tym muzeum.

Mi-4 na przykład nigdy nie miał numeru 1717......

Napisano

Ok, czyli przyjmuję do wiadomości, iż to wersja bis B :)

PS.

A Mi-4 ma teraz namalowany numerek 042. W sumie też nie wiem czy prawidłowy ;)

• 1 month later...
Napisano

Mam serie krótkich pytań dotyczących pewnego egzemplarza.

ts1h.jpg

W jakiej jednostce lata ?

Jaki jest kolor końcówki statecznika pionowego ? czyżby czarny ?

Jaki jest kolor powierzchni przeciwodblaskowej przed kokpitem ?

Czy na górnej powierzchni skrzydeł ma szachownice ?

Czy ma ktoś fotkę z tego samego okresu , pokazująca drugą stronę samolotu.

Napisano

Dzięki za odzew. Nie zauważyłem tego godła wcześniej, niestety dyskwalifikuje ono ten egzemplarz bo takiego sobie sam nie dorobię.

Chodziła za mną iskierka i dzisiaj przypadkiem napotkałem w kiosku ruchu poczciwy zestawik plastyka Na kalkomanii są trzy zestawy numerów i myślałem ze złoże coś trochę nietypowego. No ale chyba złoże maszynę nr 1222 Pułk Lotnictwa Myśliwskiego w Łasku z 1992r. Tylko nie napisali jaki, podejrzewam ze chodzi o 10 PLM.

Tyle fajnych godeł na Iskrach a żadnego zestawu kalkomanii

Napisano

O, to zrobili kalki do 1222? Jaki schemat malowania?

Gdybyś chciał poczytać o niej, na profilu mojej grupy spotterskiej opisałem jej historię z kilkoma zdjęciami.

Link

Napisano
Tyle fajnych godeł na Iskrach a żadnego zestawu kalkomanii
Coś słabo szukasz
Napisano

Grześ no to ratuj

young jest tylko numer bez żadnych godeł. W podanym przez ciebie linku jest fotka 1222 bez godeł. Tylko że ma pomalowaną na nieznany dla mnie kolor, końcówkę statecznika pionowego. I jak to było z tymi iskarmi. Są w naturalnym kolorze aluminium czy malowane na srebrno. I dlaczego cześć nosowa ma inny odcień ?

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/559434_151796724965173_590396280_n.jpg