Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poza tym wygląda na to że nie było czegoś takiego jak czerwony numer boczny i oczy
Było było... Takie malowanie miał np. samolot n/b 2013

Jest to malowanie z 1992 roku.

Napisano

Mam jeszcze takie zdjęcia 1716 z czerwonym numerem.

IaMTlvx.jpg

EFtVtN2.jpg

ZfFdseb.jpg

Co do oczu, to wydaje mi się, że MasterCraft trochę pomieszał malowania. Oczy były, ale w połączeniu z białym numerem.

uvmViqq.jpg

PShiV2T.jpg

Napisano
Oczy były, ale w połączeniu z białym numerem.
Pisałem o tym wyżej
Napisano

Tylko trzeba zwrócić uwagę, że na chwilę obecną raczej nie dysponujemy materiałami pozwalającymi odtworzyć wygląd kamuflażu w całości co do Iskier z czerwonymi numerami. jest to możliwe wyłącznie w odniesieniu do Iskry 1716 w białym konturowym. Ale i tu trzeba uważać. Zwróćcie uwagę, że nawet dwa zdjęcia z wcześniejszego postu pokazują dwa różne warianty - oczywiście w odniesieniu do samolotów które miały jeszcze szachownice właściwego wzoru.

Napisano

Zgadza się Mikołaj, myślę że za odrobinę własnej inwencji tutaj nikt się nie pogniewa, bo kamuflaże wówczas zmieniały się szybko i właściwie każda Iskra była inna.

Niestety, za zmieniającymi się kamuflażami nie nadążały aparaty, więc dokumentacja foto jest taka, jaka jest... Z resztą gadaliśmy już kiedyś o tym

Fotkę wstawiłem by wyprowadzić kolegów z błędu.

Napisano
Tylko trzeba zwrócić uwagę, że na chwilę obecną raczej nie dysponujemy materiałami pozwalającymi odtworzyć wygląd kamuflażu w całości co do Iskier z czerwonymi numerami. jest to możliwe wyłącznie w odniesieniu do Iskry 1716 w białym konturowym. Ale i tu trzeba uważać. Zwróćcie uwagę, że nawet dwa zdjęcia z wcześniejszego postu pokazują dwa różne warianty - oczywiście w odniesieniu do samolotów które miały jeszcze szachownice właściwego wzoru.

Sądzę, że czerwona 1716 jest dość dobrze udokumentowana i w powiedzmy 80% można odtworzyć jej kamuflaż ze względnie dużą dokładnością. Mamy 3 zdjęcia prawej strony:

Mam jeszcze takie zdjęcia 1716 z czerwonym numerem.

IaMTlvx.jpg

EFtVtN2.jpg

ZfFdseb.jpg

...w tym jedno lekko z góry, które pozwala nam zajrzeć na górę prawego skrzydła oraz końcówkę lewego:

IaMTlvx.jpg

W połączeniu ze wspomnianym przeze mnie zdjęciem LEWEJ strony kadłuba w monografii Aeromax mamy w sumie nieźle obfotografowany samolot. Jedyną niewiadomą będzie rozkład plam na wewnętrznej połowie lewego skrzydła i słabo widać stateczniki poziome, ale w modelarstwie bywało dużo gorzej

Napisano
[

W połączeniu ze wspomnianym przeze mnie zdjęciem LEWEJ strony kadłuba w monografii Aeromax mamy w sumie nieźle obfotografowany samolot. Jedyną niewiadomą będzie rozkład plam na wewnętrznej połowie lewego skrzydła i słabo widać stateczniki poziome, ale w modelarstwie bywało dużo gorzej

No to zaczyna już być całkiem nieźle z dokumentacją do tego samolotu. Czy ktoś ma fotkę z Aeromaxa użyczyć?

Napisano

BOMI21- skontaktuj się z Grześkiem Skowrońskim. On był głównym "macherem" od malowania morskich Iskier. Jak go znam, ma kupę materiałów i dokumentacji z tego czasu.

• 2 months later...
Napisano

Sam sobie trochę odpowiem, a co ;) CO prawda na prawą burtę ujęcie już z nowym malowaniem numeru burtowego, ale z grubsza celując rozkład plam zblizony do wczesniejszego malowania.

Lewo z czerwonym numerem.

10685.jpg

Prawo z białym numerem. Z niebieskimi podmalówkami.

12486.jpg

I bez.

7090.jpg

Źródło, jak widać, aviateam.pl.

Napisano

Mam takie moze dziwne pytanie, moze gdzies przeoczylem ale czemu we wczesnych malowaniach Iskry (srebrnych) roznica byla koloru pomiedzy platowcem a oslona elektroniki? Byla ona malowana inna farba czy jak?

Napisano

Obstawiam, że powodem różnicy kolorów są różne materiały z których zrobiono przednia osłonę (kompozyty) i resztę samolotu (dural)

Napisano

Osłona mogła być w ogóle malowana inną farbą. Choćby jasnoszarą a nie srebrzanką. Patentów ci u nas dostatek ;)

ps. Tak sobie myślę, że mogło być i tak, że sam płatowiec był lakierowany tylko lakierem bezbarwnym po duralowym pokryciu a osłona była malowana srebrzanką i stąd inny odcień. Kto wie.

Napisano

Malowanie fabryczne: osłona - srebrzanka, reszta lakier bezbarwny.

Malowanie po remontach: tu i tu srebrzanka, więc samolot jednolity.

• 3 months later...
Napisano

Mała fotka prawej strony jest w monografii na str.91

Napisano

To od razu było mówić, że model chcesz zrobić.

Zagłębię się w temat

Napisano

Fotki wprawdzie nie mam, ale pewnym jest, że:

- Końcówka statecznika czerwona.

- Samolot nie posiadał godeł.

Napisano

Tak, o tych jaskrawo-zielonych osłonach zapomniałem.

Malowanie z czasów służby w 3 Pułku w Bydgoszczy.

Oj, zdaje mi się, że mamy informacje z tego samego źródła.

Ja zasięgnąłem informacji u źródła, czyli autora zdjęcia

Napisano

Poszukuję zdjęć Iskry nr 522, stacjonującej w Tomaszowie Mazowieckim w 1985r. Z tego co udało mi się ustalić obecnie znajduje się w Stanach Zjednoczonych.

Napisano

Jak numer trzycyfrowy to śmiało możesz malować cały samolot w naturalnej barwie duralu, osłonę na nosie srebrzanką i pas przeciwodblaskowy na jej wierzchu.

Napisano

W monografii Aeromax jest zdjęcie 519 z trzycyfrowym numerem. Jest też i foto samolotów z 7 serii, w locie parą samoloty z trzy i czterocyfrowym numerem ;) Do 9 serii można znaleźć zdjęcia z trzycyfrowymi numerami więc moim zdaniem będzie ok.

Opcje bez żadnych godeł są dwie - przed remontem, jka pisałem wyżej i poremontowe - całe w srebrzance w jednolitym kolorze. I w tym drugim przypadku zapewne numery będą już czterocyfrowe, z zerem z przodu.