Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zastanawiam się tylko - po jaką cholerę?

Nie mają co robić to wzięliby się za przywrócenie historycznego wyglądu naszej szachownicy, a nie duperele w przemalowywanie szarego na szare...

Napisano

Kolory efowskie. Nic mniej nic więcej. Jednego jestem pewien. Ten kamuflaż będzie pięknie się brudził. :-)

Napisano
WZL-2 w Bydgoszczy wykorzystując technologie malarskie z F-16 dokonały całkowitej zmiany kamuflażu Fittera. Dotychczasowe malowanie utrzymane w standardach barw ochronnych samolotów z lat 60/70/80 zarówno NATO jak i UW zostało zmienione nowoczesnym wzorem bazującym na szarych farbach (prawdopodobnie ferrytowe pochłaniające fale radarowe ).

I to w zasadzie zamyka temat. Podejrzewałem, że taki będzie cel przemalowywania Suk i Smokerów i dobrze, że jest to potwierdzone.

Napisano

Co, że Su-22 pomalowali powłokami Have Glass? "Prawdopodobnie" to nie potwierdzenie, a ja szczerze wątpię. Nie mieli pieniędzy na nowe wyposażenie, a wydali grubą kasę na taki rodzaj farby? Na samolotach służących wyłącznie do "wylatywania resursu"?

Napisano

Szachownice na gornych powierzchniach skrzydel w polskim lotnictwie malowane sa juz od jakiegos czasu wiec to nic dziwnego...

Napisano

Panowie, doprecyzuje ...dziwnie wygladają szachownice na górnych powierzchniach płata ,szarego Su-22M4 numer 8205.gora8205_zpskoifdcmv.jpg cały ten szary malunek o kant..

Na kamuflowanych też nie za bardzo...

• 1 month later...
Napisano

No co Wy... Nie czujecie tej mocy drzemiącej w tych szarościach...

Napisano

Brzydko i nudno w ciul. Mam nadzieję, że pojawią się jakieś malowania okolicznościowe

• 2 months later...
Napisano

Witam

Czy był jakiś jeden wzór malowania zbiorników paliwa PTB-1150 (nie wiem czy trafiłem z nazwą chodzi o te przenoszone na zaw pylonach. I czy jest jakiś jednolity wzór malowania KKR-1 ? Zauważyłem że Su z Piły mają inne malowanie jak np te z Powidza (trochę inna gama kolorów) z czego to wynika ?

Napisano

Różnice w kolorystyce Su wynikały z zastosowania różnych barw przed/po remontach. Su-22 miały kamuflaż fabryczny, po pierwszych remontach, kolejny po drugich (obecnie stosowany zielony) i ostatni szary, najnowszy. Zbiorniki przemalowywano razem z płatowcem, ale zdarza się że pod samolot podwiesza się nie jego zbiorniki. KKR odziedziczone po Su-20 były przynajmniej w kilku wersjach malowania. Srebrne, srebrne z łatami, malowane jak płatowiec w ostatnim zielonym kamuflażu itd.

Napisano

Zasadniczo PTB-1150 mogły być podwieszone tylko na zewnętrznych węzłach podskrzydłowych. PTB-800, te mniejsze, mogły być o pod kadłubem i pod skrzydłami. A srebrne, tak jak piszesz, pewnie w spadku po Su-20.

• 1 month later...
  • 1 month later...