okonek Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Ja-siu też wczoraj się jej przyglądałem i wydaje mi się, że szyny powinny mieć profil T a na modelu mają U albo ja mam już coś z oczami. Strasznie potężnie wyglądają na modelu. Na originale jest jakoś inaczej. Czy aby te podkłady nie są za wysokie ? Maraw pokaż jeszcze jakąś fotkę oryginału aby mnie wyprowadzić z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Wiesz co, tak na prawdę to wydedukowałem, że jeden powinien mieć przekrój L a drugi U, ale tego też nie jestem pewien. Moje mają przekroje L wszystkie. Wyglądają dość potężnie, ale żeby to porządnie zrobić to bym musiał zrobić fototrawionki, a o tym to pojęcia nie mam, nie mówiąc już o kasie jaką bym musiał wybulić. Dlatego pozwoliłem sobie na pewne uproszczenia i tak jestem zadowolony, że zdołałem te wszystkie podkłady i szyny zrobić ręcznie - koło 14 dni roboty. Proszę zatem o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Mały update warsztatu. Ostatnio popełniłem wind Gotowe elementy przed pomalowaniem chciałbym zwrócić Waszą uwagę na "fajki" z których będą wychodzić łańcuchy kotwiczne, a właściwie materiał z którego je zrobiłem. Otóż do ich wykonania użyłem... makaronu "Drobne kolanka" (odpowiedni zestaw do waloryzacji do nabycia w specjalistycznym sklepie spożywczym ). Makaron okazał się niezłym surowcem modelarskim dobrze się go tnie żyletką lub skalpelem, obrabia pilnikiem lub papierem ściernym, klei klejem cyjanoakrylowym. Mam zamiar zrobić z niego również dwa małe nawiewniki na pokładzie głównym. Te same elementy po pomalowaniu i przyklejeniu. Gryf miał dwie windy, rufową i dziobową, wyszły tak: To na razie tyle. Przerwa świąteczna. Po Świętach mam zamiar zacząć stawiać nadbudówki. W tym miejscu chciałbym złożyć wszystkim najserdeczniejsze życzenia zdrowych, pogodnych wesołych Świąt, mokrego Dyngusa, smacznego jajka itp, itd...oraz aby te wszystkie modele stworzone 1go kwietnia kiedyś się zmaterializowały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Niestety, nie widać fotografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Fotografie widac, Krzysiek, a na nich wyraznie, ze "lanie" , ktore Marwaw dostal od nas przynioslo wysmienite efekty! "Mokrych" swiat, wesolego jaja i zdrowego dyngusa! Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Fotografii dziś przez parę godzin mogło być nie widać. Przełączaliśmy zasilanie w serwerowni i wyłączyłem również serwer na którym jest modelarstwo.koszalin.pl, a tam Marcin wrzuca zdjęcia. Ale już wszystko powinno być w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Świetny pomysł z tym makaronem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Windy kotwiczne REWELACJA. Czy wycinasz te wszystkie kółka, kółeczka, otwory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Makaron rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Do wycinania kółek jest specjalny cyrkiel OFLA: http://www.olfa.net.pl/products/Cyrkiel-tnacy-CMP-1.html a jest ich tam więcej. Początkowo nie miałem zaufania do tego ustrojstwa, ale po małym treningu jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Prace trwają, zacząłem już stawiać nadbudówki. W przypadku Gryfa są to tylko surowe bryły, których nie ma co pokazywać, natomiast jeśli chodzi o Generała to mam praktycznie gotowy pomost bojowy. Wyszło tak: Brakuje relingu na dachu i wyposażenia, ale to dopiero po pomalowaniu całości. Teraz podobna operacja czeka mnie przy Gryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Piękna robota, panie, piekna. Nie boisz się , że te kluchy się po pewnym czasie pokruszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Fajnie Marwaw . Jeżeli zaś chodzi o wszelkie relingi i takie bajery , to zachęcam Cię do lutowania . Sam bałem się tego strasznie i wiele lat kleiłem relingi , druty itp . Odpowiednio wyposażony ( nie oznacza drogo ) , lutowanie to przyjemność. Wszelkie kółka wycinaj cyrklem olfy , a jak jest mniejsza średnica , to tłucz szewskimi wybijakami Pozdrowienia , wszystko wygląda werrrry . Zdrowie polistyreniarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Zebrałeś już tyle pochwał, że nie ma co Cię chwalić dalej. Po prostu czapka z głowy. Naprawdę fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Odpuść lutowanie, plastik jest fantastik. Relingi i nadbudówka bardzo ładne, nie myślałeś, aby dorobić jakiś załogantów na obie łajby? W tej skali są chyba przecież jakieś "przerabialne" figurasy... bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Dzięki, oczywiście, że figurasy bedą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 23 Maja 2012 Autor Share Napisano 23 Maja 2012 Pora wznowić relację, tym bardziej, że obie łajby miały swą prapremierę podczas I Bałtyckiego Festiwalu Modelarskiego. Przez ostatni miesiąc walczyłem z nadbudówkami na Gryfie, oto najnowsze zdjęcia, Gryf: Jak widać są gotowe bryły nadbudówek, niebawem można zacząć myśleć o malowaniu. tu mała informacja dla Balroga. Patent z płaskownikami o którym gadaliśmy, niestety nie znajdzie zastosowania (a szkoda), sprawdziłem w dokumentacji, na Gryfie nie było ich tylko płaski cokolik, tylko nieco węższy niż u mnie. Poprzestanę zatem na docięciu i zeszlifowaniu do rozsądnych rozmiarów. Haller: Z powodu ogromu prac nad nadbudówkami na Gryfie, Haller dostał tylko komin. Teraz zamierzam dokończyć prace nad nadbudówkami na obu modelach (trochę zostało - świetliki, podesty itp) a potem skoncentrować się na Hallerze, aby wyrobić się do września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 No to żeś dał do pieca, nie ma co!! Pysznie to wygląda i się układa Co do Twojego pytania o kolor dachu i pomostu na Hallerze - jedyne zdjęcia na których widać dach kanonierki to te, po zatopieniu i ... niewiele tam widać. Ale skoro pokład był drewniany to ja bym stawiał, że były tam gretingi. Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2012 Witam z pokładu Generała Hallera. Jak wspominałem skoncentrowałem się teraz na tym modelu, a w budowie Gryfa nastąpiła przerwa. Ostatnio wyprodukowałem ostatnie drobiazgi takie jak świetliki, maszt, nawiewniki, reling na pomoście bojowym. Tak to się prezentowało przed malowaniem: A tak po pomalowaniu i przyklejeniu do pokładu: Nie przyklejony jedynie pomost, bo zostało przy nim dość sporo do zrobienia i to jest kolejny etap prac jaki mnie czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Jest piękny, no i już blisko do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Wspaniały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Jęśli Ty potrafisz zrobić tak piękny okręt, to i Polacy dzisiaj wygrają. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Świetnie Fajnie , że wymagasz od siebie nieco więcej , niżeli gotowa wypraska z pudełka i przyznasz , że satysfakcja nieporównywalnie większa. Wielki szacunek Marwaw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 2 Lipca 2012 Autor Share Napisano 2 Lipca 2012 Ostatnio wykańczałem pomost bojowy - dostał greting, wyposażenie, schodnie i obsadę - czterech figurantów, wyszło tak: Najważniejsze, że Haller już w jednym kawałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi