grimpow Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić swoją drugą w życiu dioramkę a pierwszą z stylu miejskim. Jak nazwa wskazuje jest to kawiarnia Rene z znanego i lubianego serialu Allo Allo. Kilka miesięcy mi to zajęło a jakoś udało się doprowadzić prace do końca. Robiąc scenkę opierałem się tylko na kilku zdjęciach z filmu, który trzeba było obejrzeć któryś już raz ale na to nie narzekam ;) Na głównym placyku mamy przedstawiony oczywiście "Mały Czołg Grubera" z porucznikiem z środku. Gruber przyjechał do Rene z którąś tam kopią obrazu Upadłej Madonny z Wielkim Cycem" Mamy tam także odpoczywających żołnierzy, piją, jedzą, grają, itp. Są tam także 2 dziewczyny do towarzystwa. Nie mogło zabraknąć Edith i Madame Fanny la Fan na spacerze. W drugiej części scenki jest Oficer Crabtree czyli Pan Dziń Dybry, 2 członkinie ruchu oporu w przebraniach zakonnic. Szykują one przerzucenie do Anglii dwóch brytyjskich lotników w beczkach po winie przez Kanał La Manche, mają zabrać oryginał obrazu Upadłej Madonny z Wielkim Cycem do Anglii. Z tyłu siedzi sobie nikt inny jak Pan LeClerc w przebraniu sprzedawcy cebuli. Przy budowie dioramy zostało małe wolne miejsce, usadowiłem tam dwóch członków Komunistycznego Ruchu Oporu który zrywa niemieckie plakaty i nakleja swoje. Życzę miłego oglądania i zapraszam do komentowania. Pierw kilka klatek z filmu na których się wzorowałem i teraz moje wypociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub 24 Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Super. Mam takie pytanko: Ta zaprawa stołowa to sam robiłeś czy kupna?? I z czego te budyni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Ale gdzie jest Helga??? Figurki to kolejkowe H0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 Super.Mam takie pytanko: Ta zaprawa stołowa to sam robiłeś czy kupna?? I z czego te budyni?? Zastawa stołowa niestety kupna, mimo wielu prób nie udało mi się samemu zrobić butelek itp. Wykorzystałem zestawy Preisera, skala H0, spokojnie nadają się do figurek 1/72. A budynki ze styroduru, ładnie się wycina itp., czasem troszkę gipsu, dach z kartonu. Ale gdzie jest Helga??? Figurki to kolejkowe H0? Heh, Helga się nie zmieściła, tak samo jak Herr Flick :( Figurki są jak najbardziej 1/72 ale kilka jest mocno przerobionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Swietna diorama, z humorem. Allo Allo trzyma się dobrze . Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 BOMBA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 No grimpow szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Jak dla mnie bomba Oczywiście bomba ukryta w puddingu świątecznym Gdzie jest obraz "Upadłem Madonny..." ? No i szkoda ze Herfika nie ma . mógłby się czaić kominie z wielkiej mocy gestapowską lornetką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Psss Psss! To ja LeClerc Dzięki temu tematowi automatycznie zyskałeś moje uznanie i szacunek! Zrobiłeś coś innego, a jednocześnie tak fajnego i bliskiego sercu. Teraz tak sam się zastanawiam czemu nikt do tej pory nie sięgnął po ten temat. W końcu ten serial jest dla wielu kultowy Scenka podoba mi się niezmiernie gdyż ma klimat, choć stanowczo przeczepię się do fryzury samego Rene! Toż to oburzające! Jego włosy powinny być ciemniejsze i rzadsze, często przeczesywane palcami przed Ivette, Marię i Mimi po pamiętnym Ooohhhh Reneee! Gratuluję pomysłu i samozaparcia! Oby jak najwięcej takich projektów Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 Dziękuję koledzy za miłe słowa. Fajnie że się podoba, szczególnie że jestem początkujący w modelarstwie. Jak dla mnie bomba Oczywiście bomba ukryta w puddingu świątecznym Gdzie jest obraz "Upadłem Madonny..." ? No i szkoda ze Herfika nie ma . mógłby się czaić kominie z wielkiej mocy gestapowską lornetką Nawet niezły pomysł z tym Herr Flickiem, zobaczę czy mam odpowiednią figurkę i może dorobię A tu jest Upadła Madonna - Kornik_69 W rzeczywistości włoski Rene ma ciemniejsze, może zrobię jeszcze jakies lepsze zdjęcie. tutaj nie widać ale zrobilem mu z tyłu małą łysinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Czad po prostu czad Wracałem tu dzisiaj już chyba z pięc razy A mógłyś napisać z jakich zestawów są cywile, stoliki, krzesła, zastawa i cały ten szpej przed kawiarnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 No patrz i Upadła Madonna jest. Za bardzo próbowałem wczuć się w logikę serialu i myślałem ze jest w tych kiełbasach dlatego nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koralgol4 Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Świetny pomysł! Wykonanie niczego sobie! Gratuluje świetnej pracy! Genialne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 W rzeczywistości włoski Rene ma ciemniejsze, może zrobię jeszcze jakies lepsze zdjęcie. tutaj nie widać ale zrobilem mu z tyłu małą łysinkę No! I tak ma być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 5 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2011 Czad po prostu czad Wracałem tu dzisiaj już chyba z pięc razy A mógłyś napisać z jakich zestawów są cywile, stoliki, krzesła, zastawa i cały ten szpej przed kawiarnią? Bardzo mi miło słyszeć że się podoba. Żołnierze to produkcja Preisera, tylko Gruber jest od Ravella. Kobietki też są od Preisera ale Madame Funny i Edith są przerobione, Edith ma dorobioną suknię bo była w spodniach, obie mają także dorobione kapelusze. Rene to składak od Cesara, głowę wziąlem od innej postaci i dorobiłem fartuch i tacę. Piloci są z zestawu Airfaxa szczerze ich nie polecam, z jakiejś gumy są czy coś takiego, bardzo ciężko to obrobić papierem ściernym tak samo jak rower. Żandarm pochodzi z modelu Kubelwagena, tandetnie zrobiony. Był oficerem niemiecki ale zrobiłem go na policjanta, dorobiłem czapkę, pelerynkę i pałkę. Reszta postaci pochodzi od Cesara, z dwóch zestawów o partyzantach. Wózek inwalidzki zrobiłem sam (w sumie jestem z niego dumny), stoliczki i krzesełka są też zrobione przeze mnie, tylko ten stolik na których leżą kiełbasy jest od preisera. Butelki, chleby, filiżanki, kufle, kieliszki też są od preisera ale w skali H0. Krzaki itp to też samoróbka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Bardzo fajna scenka i pracochłonna. Szacunek za skalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 Co to jest?Bez Helgi i Herr Flicka się nie liczy! Do poprawki! A poważnie-super pomysł, super wykonanie. Wielkie gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 5 Grudnia 2011 Share Napisano 5 Grudnia 2011 A ja się pytam gdzie się podział Monsieur Alfonse A poważnie gratuluję świetnie wykonanej i trzymającej klimat serialu dioramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Po prostu popłakałem się ze śmiechu. Aleś mi humor poprawił. To jest po prostu coś wspaniałego!!! Pomysł rewelacyjny, wykonanie również. Gratuluję, bo jest czego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimpow Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 Bardzo się cieszę że scenka przypadła wam do gustu. Takie miłe komentarze dodają energii do dalszej pracy. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Fajny pomysł. Kawał dobrej roboty. Ogólnie mi się podoba. Może niektóre figurki wyglądają nie do końca dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Czesc, przepiekna praca. Nawet dla niezorientowanych w realiach serialu ;) Wózek inwalidzki zrobiłem sam (w sumie jestem z niego dumny) I bardzo slusznie, bo to kawal historii rehabilitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1702 Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Chyba się zesram z wrażenia. Boooooooooooooooooomba !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 łoł trafiłem na onet czy innego youtuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi