Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 godzin temu, Hello napisał:

Mam kalki z Techmodu i chyba pierwszego wezmę z tego zestawu do sklejenia . Najpierw muszę sobie usystematyzować co można zrobić z obu firm " kalkomaniowych " . Wracając do Techmodu nr 48119 . Samoloty o nr 89 , 105 , 65 mają rosyjskie napisy ; nr 4123 , 4109 , 115 mają już polskie napisy . Czy tak ? 

Kalki z Modelmaker nr 48091 posiadają już tylko polskie , nasze narodowe napisy z kamuflażu trójkolorowego i aktualnego dwukolorowego tzw. gołębiego . Czy tak ?

Pozdrawiam Hello

Jeśli chodzi o kalki ModelMakera to tak, tylko polskie, ale jest zestaw do wczesnych malowan także. Jeśli chodzi o Techmod to tak jak piszesz 

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Zaczyna mi coś wreszcie wychodzić w klejeniu samolotów i żeby nie opóźniać przez brak danych dobrym pomysłem jest zaplanowanie sobie zakupów do następnego modelu . I tu pojawia się pytanie . Pierwsze cztery MiG-29 w Polsce to nr 65,66,67 i 70 . W Polskich Skrzydłach nr 11 , w tabelce " 70-tka " jest wpisana z najwcześniejszą datą oddania do użytku - 14-07-1989 . Ciekawi mnie jedno , która maszyna z powyższych czterech pierwsza wylądowała w Polsce ? Może ktoś pamięta .

Po prostu chce zacząć kleić MiGi od pierwszego który dostał szachownice co nie musi być jednoznaczne że zdaniem powyżej .

Pozdrawiam Hello

Edytowane przez Hello
Napisano (edytowane)
W dniu 12.10.2019 o 00:42, Hello napisał:

Te pierwsze cztery maszyny wylądowały w Mińsku prawdopodobnie 16.06.1989 i najpierw przechodziły odbiór techniczny. Szachownice otrzymały zaraz po odbiorze, a data podana przez Ciebie jest najprawdopodobniej datą oficjalnego przyjęcia do służby.

Edytowane przez Jacko
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Z pewnością jako pierwszy oficjalnie pokazany był samolot n/b 70.
Już 23.08.1989 z okazji Święta Lotnictwa na lotnisku Poznań Ławica. 

Ciekawostką było to, że choć miał namalowane Syrenki - godło 1.PLM, na czas pokazów zaklejono je szarą taśmą.

Edytowane przez Grzes
  • Like 1
Napisano (edytowane)

To fajnie , jest nas trzech którzy się zgadzają . Numerem "pierwszym" zostaje 70-tka . Zanim założę warsztat pozostaje mi skompletować najpierw farby , model już jest ????? . Co mnie cieszy , że będzie prosto z pudła . Dokupiłem już rurkę pitota , kalki się wytnie z innego zestawu . 

Co do farb : albo Modelmastery albo coś co pasuje do FS36495 i FS36329 . Środek kabiny , może Gunze C308 ? A co użyć do wnęk i wlotów powietrza ? Jest firma która robi zieleń na felgi kół ? Z góry dziękuję za podpowiedzi .

Pozdrawiam Hello

Edytowane przez Hello
  • 5 weeks later...
Napisano (edytowane)

Witam.

Szukam zdjęć wnętrza  kadłuba po wyjęciu silnika, Za wszystkie będę bardzo wdzięczny. Najbardziej zależy mi na zdjęciach z boku kadłuba.

Edytowane przez dd1968
Napisano
Godzinę temu, dd1968 napisał:

Witam.

Szukam zdjęć wnętrza  kadłuba po wyjęciu silnika, Za wszystkie będę bardzo wdzięczny. Najbardziej zależy mi na zdjęciach z boku kadłuba.

Daj mailika 

• 1 month later...
  • 11 months later...
Napisano

Ktoś się orientuje czym różnią się bomby LMOB-100 z dwoma niebieskimi paskami, od tych bez pasków?

I podobno nie chodzi tu o ćwiczebna - bojowa. Te pierwsze są rzekomo całe niebieskie.

• 1 year later...
Napisano

Jedyne znane mi zdjęcie MiG-29UB 28 w kamuflażu czechosłowackim z syrenką. Wykonane w WZL-2 podczas remontu. Znalazłem je w książce "100 lat lotnictwa w Bydgoszczy".

IMG_20220127_141915.jpg

• 6 months later...
Napisano
7 minut temu, em napisał:

bonus w postaci Syrenki

:piwo:

Skąd to wykopałeś? 

Napisano

To koniecznie zaglądaj tam częściej!

Napisano (edytowane)

77 sprzed air policing oraz na pierwsza wiosnę u nasz.Chyba osłona radaru jest od innego samolotu,jasniejsza

20220902_155707.jpg

20220901_190154.jpg

20220902_155435.jpg

Edytowane przez em
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)

Pytanie, wloty powietrza na postoju, wyłączone silniki, w instalacji jest ciśnienie. - dolne otwarte - górne zamknięte - pytam bo widziałem w opisach chyba wszystkie możliwe kombinacje... statecznik poziomy - zakładam że drążek obsługa ustawiała pochylony do przodu, gdziś widziałem taki opis?  I jeszcze jedno pytanie, w czeskich 29'tkach które przyleciały do nas wnęki podwozia i wnętrze pokryw w kolorze "szarym"? A konkretnie podpytuje pod kątem numeru 89 :) edit poprawione.

Edytowane przez blackriver
Napisano
2 godziny temu, blackriver napisał:

Pytanie, wloty powietrza na postoju, wyłączone silniki, w instalacji jest ciśnienie. - dolne otwarte - górne zamknięte

A gdzie tu jest pytanie?

Napisano (edytowane)

ad Wymysl - poprawione

ad Grzes - napisałem, że czytałem różne opisy zawierające każdą kombinację. Ale rozumiem że potwierdzasz - dół otwarty, góra zamknięta. Szkoda, bo trzeba będzie ogarnąć wnętrze wlotów 😉

Edytowane przez blackriver
Napisano

Koledzy,

mam pytanie o zbiornik podkadłubowy paliwa, PTB-1500. Na jego spodzie, w tylnej części, widnieje okrągły, ciemny - no własnie, co? Otwór? Wylot?   Należy to po prostu zamalować na czarno? Wywiercić otwór?

Thank you from the mountain ( z gory dziękuję) 😉

I pozdrawiam,

Michał

1709073.jpg

Napisano

tam jest otwór przez cały zbiornik. Dla odmiany na górnej powierzchni jest o kształcie zbliżonym do prostokątnego. Jest to wylot gazów od TS (pomocniczy silnik rozruchowy).

• Thanks 1
Napisano
43 minuty temu, imt napisał:

tam jest otwór przez cały zbiornik. Dla odmiany na górnej powierzchni jest o kształcie zbliżonym do prostokątnego. Jest to wylot gazów od TS (pomocniczy silnik rozruchowy).

Dzięki serdeczne, to bardzo ciekawe co piszesz. W takim razie wywiercę sobie taki otwór i dodam jakieś ścianki. Orientujesz się, czy ten kanał wylotowy ma kształt prosty, czy tworzy jakieś "kolanko"?

Dzięki!