Tazman79 Napisano 6 Września 2019 Share Napisano 6 Września 2019 5 godzin temu, Hello napisał: Mam kalki z Techmodu i chyba pierwszego wezmę z tego zestawu do sklejenia . Najpierw muszę sobie usystematyzować co można zrobić z obu firm " kalkomaniowych " . Wracając do Techmodu nr 48119 . Samoloty o nr 89 , 105 , 65 mają rosyjskie napisy ; nr 4123 , 4109 , 115 mają już polskie napisy . Czy tak ? Kalki z Modelmaker nr 48091 posiadają już tylko polskie , nasze narodowe napisy z kamuflażu trójkolorowego i aktualnego dwukolorowego tzw. gołębiego . Czy tak ? Pozdrawiam Hello Jeśli chodzi o kalki ModelMakera to tak, tylko polskie, ale jest zestaw do wczesnych malowan także. Jeśli chodzi o Techmod to tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 11 Października 2019 Share Napisano 11 Października 2019 (edytowane) Zaczyna mi coś wreszcie wychodzić w klejeniu samolotów i żeby nie opóźniać przez brak danych dobrym pomysłem jest zaplanowanie sobie zakupów do następnego modelu . I tu pojawia się pytanie . Pierwsze cztery MiG-29 w Polsce to nr 65,66,67 i 70 . W Polskich Skrzydłach nr 11 , w tabelce " 70-tka " jest wpisana z najwcześniejszą datą oddania do użytku - 14-07-1989 . Ciekawi mnie jedno , która maszyna z powyższych czterech pierwsza wylądowała w Polsce ? Może ktoś pamięta . Po prostu chce zacząć kleić MiGi od pierwszego który dostał szachownice co nie musi być jednoznaczne że zdaniem powyżej . Pozdrawiam Hello Edytowane 11 Października 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 (edytowane) W dniu 12.10.2019 o 00:42, Hello napisał: Te pierwsze cztery maszyny wylądowały w Mińsku prawdopodobnie 16.06.1989 i najpierw przechodziły odbiór techniczny. Szachownice otrzymały zaraz po odbiorze, a data podana przez Ciebie jest najprawdopodobniej datą oficjalnego przyjęcia do służby. Edytowane 13 Października 2019 przez Jacko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 (edytowane) Z pewnością jako pierwszy oficjalnie pokazany był samolot n/b 70. Już 23.08.1989 z okazji Święta Lotnictwa na lotnisku Poznań Ławica. Ciekawostką było to, że choć miał namalowane Syrenki - godło 1.PLM, na czas pokazów zaklejono je szarą taśmą. Edytowane 13 Października 2019 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 (edytowane) To fajnie , jest nas trzech którzy się zgadzają . Numerem "pierwszym" zostaje 70-tka . Zanim założę warsztat pozostaje mi skompletować najpierw farby , model już jest . Co mnie cieszy , że będzie prosto z pudła . Dokupiłem już rurkę pitota , kalki się wytnie z innego zestawu . Co do farb : albo Modelmastery albo coś co pasuje do FS36495 i FS36329 . Środek kabiny , może Gunze C308 ? A co użyć do wnęk i wlotów powietrza ? Jest firma która robi zieleń na felgi kół ? Z góry dziękuję za podpowiedzi . Pozdrawiam Hello Edytowane 13 Października 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) Witam. Szukam zdjęć wnętrza kadłuba po wyjęciu silnika, Za wszystkie będę bardzo wdzięczny. Najbardziej zależy mi na zdjęciach z boku kadłuba. Edytowane 13 Listopada 2019 przez dd1968 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 13 Listopada 2019 Share Napisano 13 Listopada 2019 Godzinę temu, dd1968 napisał: Witam. Szukam zdjęć wnętrza kadłuba po wyjęciu silnika, Za wszystkie będę bardzo wdzięczny. Najbardziej zależy mi na zdjęciach z boku kadłuba. Daj mailika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 15 Grudnia 2019 Share Napisano 15 Grudnia 2019 Co prawda nie dwudziestki dziewiątki, ale za to РСК МиГ. 1 z 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 15 Grudnia 2019 Share Napisano 15 Grudnia 2019 Co prawda nie dwudziestki dziewiątki, ale za to РСК МиГ. 2 z 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 15 Grudnia 2019 Share Napisano 15 Grudnia 2019 Co prawda nie dwudziestki dziewiątki, ale za to РСК МиГ. 3 z 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 15 Grudnia 2019 Share Napisano 15 Grudnia 2019 Co prawda nie dwudziestki dziewiątki, ale za to РСК МиГ. 4 z 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 Ktoś się orientuje czym różnią się bomby LMOB-100 z dwoma niebieskimi paskami, od tych bez pasków? I podobno nie chodzi tu o ćwiczebna - bojowa. Te pierwsze są rzekomo całe niebieskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 16 Lutego 2022 Share Napisano 16 Lutego 2022 Jedyne znane mi zdjęcie MiG-29UB 28 w kamuflażu czechosłowackim z syrenką. Wykonane w WZL-2 podczas remontu. Znalazłem je w książce "100 lat lotnictwa w Bydgoszczy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) 77 , oczy miał również 115 a także bonus w postaci Syrenki Edytowane 1 Września 2022 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 7 minut temu, em napisał: bonus w postaci Syrenki Skąd to wykopałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Z garderoby... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 To koniecznie zaglądaj tam częściej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 (edytowane) 77 sprzed air policing oraz na pierwsza wiosnę u nasz.Chyba osłona radaru jest od innego samolotu,jasniejsza Edytowane 3 Września 2022 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 (edytowane) Pytanie, wloty powietrza na postoju, wyłączone silniki, w instalacji jest ciśnienie. - dolne otwarte - górne zamknięte - pytam bo widziałem w opisach chyba wszystkie możliwe kombinacje... statecznik poziomy - zakładam że drążek obsługa ustawiała pochylony do przodu, gdziś widziałem taki opis? I jeszcze jedno pytanie, w czeskich 29'tkach które przyleciały do nas wnęki podwozia i wnętrze pokryw w kolorze "szarym"? A konkretnie podpytuje pod kątem numeru 89 edit poprawione. Edytowane 25 Października 2022 przez blackriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 1 godzinę temu, blackriver napisał: kontem numeru 89 Za krótki numer konta. Sorry, nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 2 godziny temu, blackriver napisał: Pytanie, wloty powietrza na postoju, wyłączone silniki, w instalacji jest ciśnienie. - dolne otwarte - górne zamknięte A gdzie tu jest pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 25 Października 2022 Share Napisano 25 Października 2022 (edytowane) ad Wymysl - poprawione ad Grzes - napisałem, że czytałem różne opisy zawierające każdą kombinację. Ale rozumiem że potwierdzasz - dół otwarty, góra zamknięta. Szkoda, bo trzeba będzie ogarnąć wnętrze wlotów Edytowane 25 Października 2022 przez blackriver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Koledzy, mam pytanie o zbiornik podkadłubowy paliwa, PTB-1500. Na jego spodzie, w tylnej części, widnieje okrągły, ciemny - no własnie, co? Otwór? Wylot? Należy to po prostu zamalować na czarno? Wywiercić otwór? Thank you from the mountain ( z gory dziękuję) I pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 tam jest otwór przez cały zbiornik. Dla odmiany na górnej powierzchni jest o kształcie zbliżonym do prostokątnego. Jest to wylot gazów od TS (pomocniczy silnik rozruchowy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 43 minuty temu, imt napisał: tam jest otwór przez cały zbiornik. Dla odmiany na górnej powierzchni jest o kształcie zbliżonym do prostokątnego. Jest to wylot gazów od TS (pomocniczy silnik rozruchowy). Dzięki serdeczne, to bardzo ciekawe co piszesz. W takim razie wywiercę sobie taki otwór i dodam jakieś ścianki. Orientujesz się, czy ten kanał wylotowy ma kształt prosty, czy tworzy jakieś "kolanko"? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi