Irek-M1 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Wraz z pomalowaniem niebieskiej konstrukcji składającej się z 41 elementów i połączeniem z resztą zakończyłem prace nad w/g mojej terminologi pierwszym baniakiem. Pozostało jedynie okablowanie go. Rozpocząłem również prace nad tzw. "drugim baniakiem" do zrobionej podstawy doklejałem kolejne elementy podstawy oraz mocowania do ramy. Dorobiłem cztery uchwyty służace do podnoszenia baniaka z ramy. Z lewej strony patrząc od tyłu radaru zrobiłem podstawę pod podłaczenia radaru. Dzięki pomocy firmy Master ze Szczecina, która wytoczyła stosowne elementy. Mam nadzieję iż widać na zdjęciu gwinty. Podobne elementy widać również zamocowane na pierwszym baniaku. Obok widać również osłonę na tarczę radaru. W tym momencie to co widać na zdjęciach to 51 elementów. Miłego oglądania i kontynuacja wkrótce. Widok w całości obu baniaków na ramie wraz z osłoną: Oba radary razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Za kilka lat będzie kolejny, zachwycający model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Szalejesz z detalami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Po 25 godzinach i czterch nocach wykonałem połaczenie górnej części z dolną, takie tam połaczenie śrubowe, w tym czasie również zrobiłem kolejny element, który nie wiem do czego służy i jak się nazywa i kto szalony go zaprojektował, ale w moim wykonaniu składa się on z 32 elementów, oczywiście wszystko razy dwa. Njwiększym problemem było wykonanie tego elementu z zachowaniem odpowiednich kątów oraz pomarańczowych połaczeń-ustawienie równoległe i imitacji czterech śrub. Podłużne elementy na tym etapie stanowią element mocowania podczas malowania. Po zamocowaniu w miejscu docelowy zostaną one tak jak poprzednio skrócone oraz podłączone żółte i niebieskie listwy. a tak wygląda to postawione w miejscu docelowym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Te zielone... coś z układu chłodzenia ,,antyfryzem,,, czyli cieczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 W dniu 07.08.2015 po 7,5 godzinach jazdy dotarliśmy z Markiem Świderskim oraz Ryszardem Kuras, technikami z 28PLM z Redzikowa do Krakowa. Tam dzięki uprzejmości oraz pomocy pana Piotra i Daniela otworzyliśmy i podnieśliśmy etażerkę oraz wymieniliśmy stożek wraz z zamontowaniem rurki pitota na Migu-23 numer 120. Praca odbywała się w skrajnie złej sytuacji pogodowej, gdyż nagrzany płatowiec miał chyba z 50 stopni. Etażeka podnoszona ręcznie za pomoca pomki umieszczonej na wodzidle: Podłączenie: luk w płatowcu służący do podnoszenia etażerki ręczne podnoszenie etażerka podniesiona po raz pierwszy od czasu przekazania do muzeum tak jak wspomniałem zdjęty został również stożek i moja skromna osoba podczas pracy Po zrealizowaniu w 110% zadania, gdyż otworzyliśmy również luk pokazujący mechanizmy poruszania steru kierunku i po 9 godzinach pracy w upalnym słońcu zakończyliśmy zadanie. Pamiatkowa wspólna fotka Bonusem wyprawy była również możliwość bliskiego spotkania z PZL P-11 Jeszcze raz chciałbym tutaj podziękować wszystkim, którzy pomagali, a w szczególności Ryśkowi bez, którego nie było by tego wyjazdu oraz zdjęć znajdujących się w specjalnym numerze Aero Planu o samolocie Mig-23. Dziękuję również Markowi-bez wiedzy i umiejętności jego, podniesienie etażerki trwało by znacznie dłużej lub by się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Moze zmienisz zdanie i zamiast 460 zrobisz 120? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Kolejny krok do przodu Widok z boku elementy na drugim baniaku w sumie na podstawie drugiego baniaka umieściłem 19 elementów. Jak dobrze się przyjrzy udało sie zrobić nawet zegary- zbliżenie a to jeszcze nie koniec prac podłączenie zegarów i innych elementów za pomocą pierwszej wiązki przewodów druga strona drugi baniak od tyłu i od frontu i jedne z wielu elementów składowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Po przyjeździe z zawodów z Belgi w ramach weścia w prace dorobiłem kolejne agregary ,k tóre to znajdują się na miejscacg docelowych. Zrobiony został również ten zielony element złożony z 7 elementów, do którego dojdą jeszcze przewody stąd otwory. Rozpocząłem również prace na niebieskimi oraz żółtymi przewodami.A teraz zdjęcia: druga strona i w narożniku zielony wymieniony wcześniej element: z boku z góry przewody -ten bliżej zapałki to 31 elementów a muszę jeszcze zrobić jeszcze 6, z boku żółty zrobiony w 50% oraz słona z dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Wygląda to tak jakbyś te elementy z czegoś wymontował.......realizm niesamowity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 (edytowane) Czas na kolejne elementy radaru. Przewód niebieski po domontowaniu sześciu elementów znalazł się na swoim miejscu. Ważny on był z punkty montażu, gdyż od niego wychodzą i łączą się z nim żółte. przyszedł rownież czas na wykonanie i montaż przewodów, w sumie liczą one 42 elementy. Najłatwiej robiło mi się najmniejszy zestaw złożony z 8 elementów-ten pomiędzy juz pomalowanymi żółtymi. Oczywiście leżą one pogrupowane na lewą i prawą stronę dla dwóch sztuk radaru. i same wspomniane elementy. Mieszczą się one w kwadracie o,28 mm na 3mm. Doły zostały obcięte po malowaniu w trakcie montażu we właściwym miejscu. Na górę zielonego baniaka poszedł mały kolejny żółty elemencik złożony z 9 elemntów A teraz widoku wykonanych i zmontowanych w całość elementów na drugim baniaku: I w całości oba baniaki Suszą się już kolejne elementy do motażu przewodów takie jak wszelkiej maści złączki oraz zrobiłem kolejny zespół znajdujący się na dole radaru ale po malowaniu okazało się iż musi powrócić na linię motażową gdyż nie przeszedł kontroli technicznej i należą się mu poprawki. W między czasie porobiłem otwory około 37, na osłonie tarczy pod przyszłe śrubki montażowe, gdyż w głowie powoli układam sobie pracę na przednią częścią i oczywiście finałem prac nad radarem. PS Poszukuję napisów rosyjskich do MIG-23 w 1:32 lub samego napisu "WNIMANIE" o długości nie większej niż 4 mm. Za pomc z góry dziękuję i mam nadzieje iż miło się oglądało. Edytowane 25 Października 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Irek każde wejście do Twojego warsztatu to prawdziwa uczta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Podobnie ja śledzę twoje warsztaty na forach i podpatruję twoje prace z metalem, gdyż wiele można podpatrzeć, poszukać inspiracji i pomysłow. Mogę zdradzić iż w następnym zepole 90% elemntów będzie z metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 2 Listopada 2015 Autor Share Napisano 2 Listopada 2015 Mała aktualizacja niewielki detal służący do mocowania złącz elektrycznych- u mnie na razie bez nich /12 elementów składowych na razie/. Tak jak pisałem rozpocząłem malowanie elementów. Niestety nie obejdzie się bez poprawek. a tak wygląda ten element w realu i przed poprawkami a to mnie czeka-widok od tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Czas na kolejną porcję zdjęć z prac nad radarem. Rama oraz obydwa baniaki zostały ze sobą połaczone na stałe. Powoli wklejam złącza pod montaż przewodów. Wykonany został również z profil plastikowych stojak pod radar, który czeka na malowanie. a tak to wygląda po włożeniu radaru na swoje miejsce do kadłuba Rozpocząłem prace nad podstawą ostatniego dużego elementu a mianowicie podstawy samej tarczy radaru-biały element. Pasuje idealnie gdyż trzyma sie bez kleju a tak to wygląda w realu-kolejne wyzwanie A w ramach rozrywki zrobiłem fotel pilota z zestawu Aires uzupełnionego o blaszki oraz bardzo drobny wkład własny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Co tu napisać? Hmmmmm. NIEPRAWDOPODOBNE I FANTASTYCZNE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Pasy super. Jak one są pomalowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Już odpowiadam-z zestawu Eduarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 29 Listopada 2015 Autor Share Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) Kolejny etap prac na dostatnim elementem radaru. Doklejone zostały 63 elementy, część jeszcze trzyma sie na maskolu. widok z góry na tych czterch "łapkach" zamontowana zostanie wprzyszłości osłona radaru Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 Irek, kiedy podłączysz zasilanie? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2015 Pilnie poszukuję śrubek z zestawu Hobby Design HD07-012 0,6 mm rivets. Może ktoś ma na stanie lub składa zamówienie i będę mógł się dołączć. Za wszelką pomoc z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Czas na kolejna aktuaalizację. Została zrobiona zielona osłona radaru wraz z umiejscowieniem na obwodzie 38 śrub, które znalazłem we własnym grajdołku poprzez odcięcie ich trochę z długości oraz napisów eksploatacyjnych. Ostateczne wykończenie nastąpi po zamocowaniu do radaru. umieszczona na podstawie W podstawie, umieszczam kolejne elementy z drugiej strony. Do szewskiej pasji doprowadził mnie ten mały elemencik na dole o dziwnym kształcie. Wycięcie i doprowadzenie do stanu akceptowalnego, zajęło mi ponad 4 godziny. Na nim umieszczone zostaną jeszcze elementy o kształcie walca Dodatkowo umieścilem taki długi wystający element w przyszłości pomalowany na żółto. Powstał on z jednego kawałka wygietego w każdą możliwą stronę. Na końcu zostaną dodane jeszcze 4 elementy umieściłem napisy na dwóch poprzednich baniakach i pomalowałem stojak pod radar Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 AAAle detale...niesamowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Masz ''zaczarowany ołówek'' bo to przecież MAGIA Brak mi slow, aby opisać mój podziw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi