Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prośba dla obeznanych bardziej niż ja w temacie Lim-2. Szukam zdjęcia/ wiarygodne schematy ukazujące dokładnie miejsce malowania szachownic na dolnych powierzchniach skrzydeł. Dalej, kwestia ich wielkości. W Polski samolot i barwa podana jest szachownica 500mm i na tej podstawie sporządziłem rysunek jak poniżej. Na oko mi się zgadza, tylko w TBiU Mikołajczuka podana jest wielkość 600mm. To jak w końcu było? Kolejna moja wątpliwość, czy pasy na skrzydłach narysowałem dobrze i czy były czarne, a może ciemne szare? Ostatnie pytanie, co prócz szachownic i numerów malowano innym kolorem niż srebrnym. Jakieś wyposażenie, anteny? Gdzie były umiejscowione? Wszystko się przyda.

Z góry dzięki za pomoc

scaled.php?server=39&filename=lim2.png&res=landing

Po kliknięciu, schemat się powiększa.

Napisano

1918 nie miał czarnych pasów.

I "9" nie miała przecięcia ma pionowej belce.

Napisano
W Polski samolot i barwa podana jest szachownica 500mm i na tej podstawie sporządziłem rysunek jak poniżej. Na oko mi się zgadza, tylko w TBiU Mikołajczuka podana jest wielkość 600mm.

No właśnie, mnie też się wydawało że 500mm, może Mikołajczuk doliczył po 50mm obwódki?

Napisano

Wydaje mi się, że w starej książce Królikiewicza była tabela z wymiarami szachownic i tam był podany wymiar 600 na spodzie dla Lim-1/2.

Moja teza jest taka, że 600 mogło być na początku produkcji Limów. Chyba są nawet zdjęcia z taką szachownica na spodzie. Później zunifikowano ten wymiar do 500 i po remontach samolotów śladu po 600 już nie było.

Napisano

No właśnie w starej książce Królikiewicza jest podany rozmiar 500mm na wszystkich pozycjach, a do tego adnotacja, że trafiają się nawet mniejsze

Napisano

A od czego w ogóle zależała wtedy wielkość szachownic? Mówiły o tym jakieś przepisy, dla każdego modelu samolotu dobierano odgórnie wielkość czy było to dowolne zależnie od jednostki lub zakładu remonującego i wykonującego malowanie? Np. na MiG-19 szachownice miały wielkość 540mm i obwódka 50mm czyli w sumie 640mm.

Napisano

Korespondowałem kiedyś z panem Sobocińskim (muzeum w Drzonowie) o szachownicach. Miał on teorię że te 600 występowało we wczesnym okresie w pułkach na Limach, które wcześniej używały Jak-23. Jaki miały na spodzie szachownice 600 i szablony były takie dostępne w pułku.

Napisano
Ok, a jak z położeniem szachownicy na spodzie skrzydła?

Duze /600mm ?/ rownolegle do krawedzi natarcia.

W którym miejscu?

..w okolicach rurki Pitota , ze zdjec połozenie to ,lewy bok na przedłuzeniu tej rurki ,lub szachownica przesunieta ku koncowce skrzydła..

limszach.jpg

• 1 month later...
Napisano

Przygotowałem kalkomanię gotowych numerów do modeli z rodziny Limków oraz każdej z cyfr z osobna. Większość maszyn, które przewiduję w swojej kolekcji mam zidentyfikowane co to za wersja ale z niektórymi mam mały problem. Po prostu nie czuje się tak silny w tym temacie jak chociażby w MiGu-21i nie potrafię z posiadanych fotografii właściwie je rozpoznać. Liczę, że pomożecie mi zidentyfikować wersje w nieopisanych na kalce numerach (2004, 304 i 203)

limki.png

Napisano
Nie zapomnij o drugiej "błyskawicy"...

pamiętam , to co widać jest tylko materiałem wyściowym do ostatecznego arkusza (dojdą szachwownice i koniecznie godła na niektóre z maszyn). Ponadto wszystko wymaga jeszcze wyskalowania

Napisano (edytowane)

Odremontowany Lim-2 przez Stowarzyszenie Przyjaciół Lotniska Wojskowego Świdwin:

th_IMG_1077.jpg

th_IMG_1075.jpg

Już zmienione. Dzięki za poprawkę literówka niestety

Edytowane przez Gość
  • 4 weeks later...
Napisano
Na Forum Hyperscale, w dziale "Plane Talking" jest prośba kolegów z War Eagles Air Musem z USA, którzy chcą odnowić Lima-2 w polskim malowaniu - szukają informacji o napisach eksploatacyjnych samolotu - rodzaju i miejscach ich umieszczenia (cała prośba jest w poście "Info of Polish Lim-2 stencils").

Jest szansa, żeby pomóc odrestaurować polski samolot w USA. Ja niestety nie mam żadnych informacji na ten temat, ale może ktoś z nas mógłby pomóc?

Napisano

Jedyne co znalazłem to rysunek opisania luków i napisów na płatowcu w Aeroplanie 5/6 2003 , ale dotyczy on LiM-6 bis .Niestety mimo posiadania orginalnej dokumentacji np. "Eksploatacja samolotów Mg-15 , 15bis , 17 wszystkich wersji" nic tam nie znalazłem mimo że wydawnictwo liczy ponad 400 stron. Zostają tylko jw. ale nie sądzę , bo nawet z 21 nie mozna było odnależć wzorów napisów , ew. szablonów .

• 3 months later...
Napisano

koledzy, potrzebuję informacji o wysokości tego typu cyfr na numery do Limków

sblim.png

Z góry dzięki za pomoc