madeira Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Nowe futro Wilka: Dorobiłem plandekę z folii aluminiowej. Teraz przede mną malowanie detali i oznacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Myślałem żeś się poddał struktórka zawalista z czego Ambosing czy piasek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Faktura na 6-tkę . A te kwadraciki na plandece z folii lepiłeś zwykłym CA? zmatowiłeś ją jakoś przed klejeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Dzięki za pozytywny odbiór. Plandeka byla lepiona na taśmie dwustronnej. Za bardzo jest pofalowana. Do kosza kleiłem na CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Jest co podpatrywać. gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 12 Grudnia 2013 Share Napisano 12 Grudnia 2013 Biorę się za podglądanie tego tematu bo ten koszerny pojazd zaczyna mi po głowie chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Mirek, a faktura jak za pierwszym razem (choć z tej pierwszej nic nie zostało -wamod zabrał..) zrobiona z sody sypanej przez sitko owinięte pończochą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Dzięki Marcinie ,jak nie malowałeś emaliami to dobrze się zmywa Cleanuxem zmywaczem do sidoluxu Działaj dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 13 Grudnia 2013 Share Napisano 13 Grudnia 2013 Sory , że nie w temacie ale co sądzicie o tym modelu http://exito.sklep.pl/pl/p/MENG-MODEL-TS005-135-Merkava-Mk.3-BAZ-w-Nochri-Dalet-Mine-Roller-System/14325 . Przyznam ,że mam na niego ochotę odkąd go zobaczyłem , a co do modelu to wygląda naprawdę bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Witaj Kamil. Fajnie, że myślisz o zakupie Merkavy 3 BAZ. To piękny wóz. Trał Nochri dodaje jeszcze pazura. Co do modelu Menga, to ma on swoje wady i zalety. Największą wadą są gumowe gąsienice... Mimo, że jak na gumiaki wyglądają całkiem nieźle, to jednak nadal jest to kawałek gumy. Alternatywą są oczywiście Friule (do wczesnej wersji) lub Spade Ace (późna wersja). Tak samo jak w modelu, który ja robię, tak i w Siman 3 BAZ nie ma powierzchni antypoślizgowej. Trzeba ją więc samemu zrobić. Jest sporo patentów (nie to, co kiedyś jak zaczynaliśmy zgłębiać z Bartkiem i Mirkiem temat antyslipu na Siman Arbie [pozdro dla Was chłopaki!!]). Niektóre szczegóły zostały pominięte, lub wykonane nie do końca poprawnie, ale tu z pomocą przychodzą Voyager i podobno bardzo dobry zestaw E.T. Model. Jak chodzi o plusy, to nie musisz się bawić w zakrywanie koszy na kadłubie i wieży. Odlali plandeki i nawet dość to wygląda. Ogólnie model jest niezły. Bije na głowę model Academy... Na koniec muszę napisać, że temat Merkav to nie klejenie Shermanów, czy Panter... Wielu modelarzy próbowało się z tym zmierzyć (przejrzyj forum, to zobaczysz ile osób zaczęło, a ile jest galerii, lub zdjęć stanu prawie ukończonego..). Nie piszę tego po to, żeby Cię odstraszyć, tylko żebyś sobie przemyślał, czy nie szkoda pieniędzy i czasu. No bo jeżeli zakładamy wersję full wypas, to masz nieco ponad 200 zł za model, gąsienice 90 zł i blachy koło 50-60 zł (chyba). Czyli lekką ręką 350 zł. Zachęcam oczywiście do podjęcia wyzwania, ale zrozumiem jak odpuścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 Co do modelu Menga, to nic dodać, nic ująć do tego co powiedział Marcin. A sam model Marcina, no cóż głupio mi pisać co chwilę to samo, ale napiszę Pierwsza liga umiejętności i wzorowe podejście do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Ja moją Merkavę skończę Challange accepted więc powoli i do przodu. Dużo podpatruje się właśnie w takich warsztatach jak ten. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Też zgadzam się z Marcinem co do tematu budowy Merkav skleiłem ich 6 mam 5 są lepsze i gorsze ale wszystkie wymagają sporego nakładu pracy . , Z Menga jeszcze nie kleiłem co oznacza zakup Baz potrzebny nakład jak pisał Marcin tylko według mnie jeszcze plus 100 Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 2 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2014 Witam. Jest trochę kolorów, kalki, lakier i ciemny wash: Coś mi kolor piankowej wkładki na felgach kół nie wyszedł.. Może go zgaszę na dalszym etapie, a jak nie to go przemaluję. Teraz obicia, a potem szeroko pojęte kurzenie. Pozdrawiam w Nowym Roku!! Shalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Kapitalny. Po kurzeniu będzie jeszcze ładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Piękna maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Jest cacy w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2014 Trochę rysek: Słit focie prawdziwków: Na te duże przetarcia po lewej stronie kwit jest w książce Michaela Massa. Niestety nie mam jak tego udostępnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 My master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 A można wiedzieć jaki kolorek farby użyles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 5 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2014 Dzięki za pozytywny odbiór. Kolor płytkich otarć to rozjaśniony bazowy (czyli 115 + 306 Panzer Aces i do tego w zależności od pożądanego odcienia 094 jak bardziej zielony, albo 120 jak bardziej żółty), a głębokich to 033. Wszystkie farby to Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Witam. Merkava prezentuje się pięknie. Mam tylko małe zastrzeżenie odnośnie tych obić. Wydaje mi się, że są odrobinę za duże, może dlatego, że jestem zwolennikiem subtelniejszego styrania, ale jak na razie bardzo ładnie wygląda. Jak zwykle czekam na etap ,,brudzingu" i rozmaitych olei itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Stycznia 2014 Share Napisano 5 Stycznia 2014 Imponująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Lutego 2014 Autor Share Napisano 10 Lutego 2014 Kilka zdjęć przed galerią: Generalnie to jest skończona, ale może jakieś "smaczki" jeszcze dodam. Galeria będzie pewnie za około tydzień, bo fotograf zajęty.. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi