jarek38 Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Skarżyński z 7 na 8 maja 1933 roku dokonał rzeczy niebywałej, przeleciał nad Atlantykiem łupiną, najlżejszym samolotem który kiedykolwiek pokonał ocean, a był to RWD-5, zbudowany w warsztatach DWL i zaprojektowany przez słynną trójkę inżynierów; Rogalskiego, Wigurę, Drzewieckiego . Po dziś dzień jest jedynym człowiekiem, który na maszynie do 450kg przeleciał z jednego kontynentu na drugi. Limit wagi i konieczność zabrania dużej ilości paliwa spowodował potrzebę rezygnacji z wyposażenia samolotu w tratwę ratunkową, radio, czy też sekstans i jakby tego było mało Stanisław Skarżyński poleciał na podbój Atlantyku w … , a jakże w garniturze, z obowiązkowym w tamtych czasach kapeluszem. W brew pozorom lot był znakomicie przemyślany i przygotowany w kraju, nawet termin przelotu nie był przypadkowy, a samolot wypróbowany w locie okrężnym dookoła Polski. Był to wspaniały okres lotnictwa polskiego, zwycięstwa w Challange’u ’32 i ’34, przelot Skarżyńskiego w ’33, czy sukces międzynarodowy konstrukcji Puławskiego spowodował ogromne zainteresowanie lotnictwem. Wracając do modelu, to jest to próba odwzorowania rzeczywistego wyglądu samolotu z dostępnych zdjęć, publikacji, fragmentów tekstów, szkiców powstałych podczas gorących dyskusji z modelarzami, czasem wyglądało to jak odgadywanie – co autor miał na myśli. W opisie Skarżyńskiego pojawił się fragment mówiący, o zmniejszeniu obrotów silnika i zmianie wysokości, by nie ryzykować uszkodzenia śmigła w czasie deszczu i wniosek z tego płynący- nie było okuć z blachy na śmigle itd. Model znany wszystkim i przez zdecydowaną większość klejony i to na pewno nie jeden raz, mój to jeszcze stare wydanie ZTS Plastyk. W modelu zostało wszystko praktycznie przerobione, bądź zrobione od podstaw i tak kadłub, skrzydła, powierzchnie sterowe zostały zeszlifowane, następnie oklejone pręcikami z rozciągniętej ramki , zaszpachlowane, oklejone paskami kalki i pomalowane metalizerem MM Alu. Golenie, amortyzatory, koła, śmigło, przeszklenie kabiny, kratownica, fotel, barograf, pasy, pompa paliwa, tapicerka wewnątrz kabiny, schowki siatkowe, rurka pitot’a, dysza Venturi’ego, napędy lotek i sterów i pewnie jeszcze kilka elementów robione od podstaw. Okapotowanie silnika to blaszki, z wyjątkiem czołowej części , skorygowanej wg zdjęć i pomalowane metali zerem Alu. Ciekawy efekt polerowanej w koła powierzchni można osiągnąć pracując mini szlifierką z nasadką silikonową. Kalkomania projektu KayFranz, któremu dziękuję za nieocenioną pomoc, jak i za anielską cierpliwość. Mix „Kueyera Codziennego” z modelem to oczywiście sprawka KayFranza. Pozdrawiam Jarek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 małe modelarstwo przez duże M:) Czytałem z wypiekami...piękna karta historii polskiego lotnictwa. Pionierzy zawsze będą budzić moją sympatię, bo ich wyobraźnia była praktycznie nieograniczona. Model..Jarku, no cudowny..ogrom pracy i super efekt. Gratulacje! K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Naprawdę przepiękny. Widziałem na żywo, ale na zdjęciach też prezentuje się wspaniale. Gratuluję i zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 10 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2012 Panowie krosto, Jacko - dziękuję, miło czytać, że model się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekw Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 pyszne maleństwo pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Normany cud, miód i ultramaryna! Piękny! Jarek - gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Jarku! Ślicznie Ci wyszła "piąteczka". Gratulacje! Pozdrawiam. Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Miałem okazję podziwiać to cudo na żywo. Mogę zapewnić że każdy wykonany szczegół jest, bardzo dokładnie przeanalizowany. Jarku jeszcze raz gratuluję. Nie ustawaj w dawaniu nam radości w oglądaniu tych Twoich perełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Chyba wiem, jaka będzie fotka admina w następnym tygodniu. Całkowice zasłużona, bo model i sposób jego pokazania jest znakomity (choć to zdecydowanie zbyt słabe słowo). Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Bardzo ładna "piątka" - gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Gratuluję bardzo udanego modelu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Co prawda "cywilniaków" sam nie robię, ale lubię oglądać! Tym bardziej w takim wykonaniu. Gratulacje jarek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Super wykonanie. Gratuluję! ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: TBF-1 Avenger - Academy 1/72 MiG-9 Amodel 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Rewelacja !! Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł O. Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Witam. To jesteś pierwszym który tak zacnie uczcił mijające 80 lat od tamtego WYCZYNU tedy nie pozostaje nic innego Piękny model Pozdrawiam. Paweł O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 Mirekw, drabik, fiedotow, GEM, kubisz, Gerd, Karol, Banny, mig, Radziu83, Paweł O., bardzo dziękuję. Wystarczy Banny zrobić jeden i ..., posprzątane, też kiedyś nawet nie patrzyłem w kierunku cywili. GEM, wszystko rzeczywiście było analizowane i sprawdzane, a jednak coś przeoczyłem, a było to widoczne nawet na tych kilku, słabej jakości fotkach, ale do poprawienia. Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Grudnia 2012 Share Napisano 11 Grudnia 2012 Cywile mają swój urok. A ten w istocie wart wystawionych ocen. Miło popatrzeć, zwłaszcza że na swojej półce mam RWD-5 i -6 Plastyka wykonane wiele lat temu z obowiązkowymi wówczas znakami SP-AJU w kolorze czarnym. Tylko co Ty tam Jarek teraz szykujesz? Bo warsztat jakiś by można było uruchomić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 11 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2012 Dzięki Mikołaj75, też mam 5-kę i 6-kę sprzed wielu lat i stara 5-ka w zestawieniu z "nową" wygląda faktycznie pokracznie, ale one są na prawdę stare. Teraz majstruję przy PZL 12, ale to idzie z dużymi przerwami, dlatego chyba zmajstruję Seafire F.45, nagroda z Gdańska i do tego pierwszy z rodziny spitków na mojej półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 14 Grudnia 2012 Share Napisano 14 Grudnia 2012 Cieszy oko, i to bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi