Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, martinello napisał:

Ktoś już widział in-boxy tych modeli ?

Szczególnie mnie interesuje jakie producent dał malowania...

Wszystkie jednolite zielone, w różnych odcieniach.

Edytowane przez Kalor
  • 3 weeks later...
Napisano

Na Armoramie pojawiła się zapowiedź nowego KAMA3-a Tajfuna z jakiś tam dodatkowym wyposażeniem, ale ten widoczek jakoś taki słabo aktualny bo ten pojazd ma opony Michelina , a od ponad roku są sankcje, powinny być jakieś chińskie 😉. Tak się prezentuje:

4530-entry-0-1686142357.jpg

Napisano
3 minuty temu, Bartosz Ciesielski napisał:

mi osobiście wydaje się żę bardziej dokładny jest model Zvezdy 

Masz rację. Ale Takom jest prostszy, zatem szybszy w budowie i ma zdalnie sterowany km oraz bumerang na dachu, które do tej pory można było z problemami dokupić w żywicy w cenie modelu 😉 Bez nadmiernej spiny z detalami to będzie fajny zestaw.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Tym razem zapowiedzi z Takoma  w skali 1/35 hitlerowski Tygrys 2in1z którego to zestawu można zbudować późniejszy model  z działem 105mm i noktowizorem  oraz co ciekawsze amerykańska łasica M29C :

5211-entry-1-1695715909.jpg

5210-entry-0-1695715679.jpg

• 4 weeks later...
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Rafał B napisał:

Obstawiaj Seb 😎

Early, mid i late obstawiam, ale early będzie jakiś nietypowy jak widzę po km na wieży.

Ale mnie bardziej interesuje czy dadzą radę jakościowo czy podzielą los Bordera.

Edytowane przez Seb
  • Thanks 1
Napisano

I zaraz będzie lament że znów oklepany temat po co kolejny tygrys.?

A prawa taka że nie ma idealnego tygrysa każdy ma jakieś mniejsze lub większe błędy czy wady. 

Jest pole do popisu więc zobaczymy. 

Ja myślę że Mid i Late i jeden będzie z wnętrzem. 

Napisano
15 godzin temu, kzugaj napisał:

I zaraz będzie lament że znów oklepany temat po co kolejny tygrys.?

A prawa taka że nie ma idealnego tygrysa każdy ma jakieś mniejsze lub większe błędy czy wady. 

Jest pole do popisu więc zobaczymy. 

Dokładnie tak . Jest tyle fajnych unikatowych pojazdów także wydanie kolejnego tygrysa mid early, late czy z tą sztern anteną czy bez  naprawdę nie zrobi większej różnicy, bo każda firma ma go w swoim portfolio, a np. wydanie czołgu mostowego MTU55 czy naszego BLG 67 czy chociażby wydanie naszego WZT2 który był hitem eksportowym i kupiło go wiele krajów  to by naprawdę napędziło im kasę do kabzy .

• Haha 2
Napisano
16 godzin temu, kzugaj napisał:

Jednak okazuje się, ż early nie ma w tym zestawieniu.

Obstawiają mid, late i late command.

Oby Takom nie walną falstartu jak RFM i Border.

Napisano
5 godzin temu, bulik58 napisał:

Warto zobaczyć w jakich warunkach powstają modele Takoma,

On Tour Spezial - Takom Models Fabrik und Produktion (China)

Ale że w jakich? 

Nie wydaje miś się aby jakikolwiek producent miał w pełni zautomatyzowana linie. 

Bez człowieka się nie da.

Widać że dbają o jakość bo poprawiają formy. 

Napisano
7 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Dokładnie tak . Jest tyle fajnych unikatowych pojazdów także wydanie kolejnego tygrysa mid early, late czy z tą sztern anteną czy bez  naprawdę nie zrobi większej różnicy, bo każda firma ma go w swoim portfolio, a np. wydanie czołgu mostowego MTU55 czy naszego BLG 67 czy chociażby wydanie naszego WZT2 który był hitem eksportowym i kupiło go wiele krajów  to by naprawdę napędziło im kasę do kabzy .

Szczerze to każdy robi to co się sprzedaje. Tygrys-ów sprzedadzą kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy szt a tych czołgów o których piszesz to nie wiem bo ja nawet o nich nie słyszałem a co dopiero Takom. 

Temat niszowy więc chyba masz odp

• Like 2
Napisano
W dniu 27.10.2023 o 21:44, kzugaj napisał:

Szczerze to każdy robi to co się sprzedaje. Tygrys-ów sprzedadzą kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy szt a tych czołgów o których piszesz to nie wiem bo ja nawet o nich nie słyszałem a co dopiero Takom. 

Temat niszowy więc chyba masz odp

Widzisz Przyjacielu, niby masz racje ale tylko częściowo, zgadnij jaka firma jest potentatem na modelarskim rynku? Otóż Trumpeter , a dlaczego nie np. Tamiya, wiesz dlaczego? Dlatego że Tamiya się nie rozwija trzepiąc hitlerowskie tanki, a Trumpeter i inne chińskie firmy nie bały się zaryzykować i zaczęły wydawać pojazdy nietypowe, np. Trumpeter po produkcji chłamu w rodzaju ich wcześniejszej wersji Type69II (straszny gniot ,ale mam go do przerobienia na wrak:haha:) jako pierwszy wydał wyrzutnię KUB ( przed nimi były tylko piekielnie drogie żywice) i rozbił tym bank bo okazała się absolutnym hitem a potem już poszło i zaczęli wydawać różne modele o których wcześniej się nikomu nie śniło jak wyrzutnie rakiet, radary, działa samobieżne dużego kalibru  czy nawet hitlerowski pociąg pancerny w częściach :D albo lokomotywę BR52:mrgreen:,  kasę robi się na tym co nikt nie produkuje albo na mega wypaśnych zestawach z wnętrzem i blaszkami ( MiniArt czy Amusing) to prosta handlowa zasada albo monopol albo segment premium a  nie na hitlerowskim tanku który wydają wszyscy:mrgreen:. Piszesz że nie wiesz o jakich ja tankach napisałem jak widać firmy takie jak Hobby Boss ( syn Trumperera:D)  czy równie chiński Dragon dobrze wiedzą o co chodzi bo jeden wydaje kompletnego mostowego Leoparda czy inne WZT  lub Bergerpancery (Kodiak) na ich bazie, a drugi np. czołg mostowy na bazie Pattona, te tanki które wymieniłem to właśnie czołgi mostowe produkowane na bazie czołgu T55 aż dziw bierze że o nich nie słyszałeś, podobnie jak o WZT2 też na bazie T55. Pozdr. A.

• Haha 1
Napisano
11 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Widzisz Przyjacielu, niby masz racje ale tylko częściowo, zgadnij jaka firma jest potentatem na modelarskim rynku? Otóż Trumpeter , a dlaczego nie np. Tamiya, wiesz dlaczego? Dlatego że Tamiya się nie rozwija trzepiąc hitlerowskie tanki....

Z tym nierozwijaniem się Tamiyi to tak nie do końca. Z tego co wiem, dla nich modele do sklejania to nisza.

"Robią" głównie w RC.

Pozdrawiam,  Przemek

Napisano
13 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Widzisz Przyjacielu, niby masz racje ale tylko częściowo, zgadnij jaka firma jest potentatem na modelarskim rynku? Otóż Trumpeter , a dlaczego nie np. Tamiya, wiesz dlaczego? Dlatego że Tamiya się nie rozwija trzepiąc hitlerowskie tanki, a Trumpeter i inne chińskie firmy nie bały się zaryzykować i zaczęły wydawać pojazdy nietypowe

Hellcat, Comet, KW-1, M551 Sheridan, no same hitlerowskie tanki :szczerbol:

Skąd pewność, że trumpeter jest potentatem większym niż Tamiya? Tamka to przede wszystkim koncern robiący zabawki i mają mnóstwo innych linii produktów poza modelami, ale jak już wydają coś z modeli to z miejsca staje się to hitem. Wchodzisz na dowolne forum modelarskie i pytasz o dobre modele dla początkujących i każdy poleci Tamkę, która trafia w idealny balans między łatwością montażu a jakościa. A modele w rodzaju MiniArt czy Amusing tworzone są dla zupełnie innego rodzaju modelarzy. Dzieciaki ze swoim kieszonkowym nie chcą WZT-2 ani Mazura (StuGa z konkretnej fabryki, z konkretnego miesiąca produkcji i z pełnym wnętrzem też nie), tylko Tygrysa albo inny czołg z dużą lufą którym jeździły w WoT albo w War Thunderze. To te dzieciaki stanowią większość rynku modelarskiego, a nie tuzin koneserów z Polski, którzy chcieliby taki WZT jakim jeździli na zecie 30 lat temu.

Nie bez powodu Takom idzie w serię Blitz i proste modele "samych hitlerowskich tanków".

PS: Dragon nie jest "równie chiński" bo to firma z Hong Kongu, i kiedy powstawał to Hong Kong był jeszcze brytyjski :) 

• Like 2
Napisano

Każdy ma trochę racji. 

Ale nie sposób jest zrobić model którego jakość (mam na myśli detal) jest umiarkowany. Nie ukrywajmy ale trumpeter tak właśnie robi średniej jakosci/detali. 

Poza starszymi wypustkami Tamki nowe to zupełnie inna klasa jakości, ale jedno i zostało łatwość/składałość no i detal. Tamiya to nie tylko modele do sklejania jak już wcześniej koledzy wspomnieli zabawki i RC. 

Możemy tak polemizować ale So dwie drogi. 

Minimum ryzyka i wypuszczenie czegoś co na bank się sprzeda. 

Lub ryzyko i może się uda. Co z tego że trumpeter wypuszcza tematy niszowe. Na pewno Ci się nie pochwalą czy to ryzyko im się zwróciło. 

Napisano (edytowane)

Takom zapowiedział trzy zestawy Tygrysa I - jeden z nich No. 2199 przedstawiony - no to pozostałe dwa.

No.2198473874486_meser262@2198-a.thumb.jpg.f968709cd4c074114173a75bfd573546.jpg

1199943524_meser262@2198-b.thumb.jpg.2aec3910f27eeabe01c945e690083cdd.jpg

1648646923_meser262@2198-c.thumb.jpg.7cec7d02197f20aa1d20ca6efdaca687.jpg

1890303341_meser262@2198-d.thumb.jpg.82db485df9530cad470c564206b0aae0.jpg

1121410303_meser262@2198-e.thumb.jpg.00993506d5f8bcb89fc89b5a97ee5cd8.jpg

No.2200

652329266_meser262@2200-a.thumb.jpg.952604d666d97df5bbed602c60b19c1d.jpg

583350853_meser262@2200-b.thumb.jpg.f16a76d379ab9192f73dd59140cb586c.jpg

38687875_meser262@2200-c.thumb.jpg.e31e2f9a91c57861876f47e18797027f.jpg

1895611588_meser262@2200-d.thumb.jpg.e23db5f50c2f4b7cb3d179854e839e86.jpg

897105995_meser262@2200-e.thumb.jpg.c6a84040baffcb4635befb1311b83312.jpg

1015259678_meser262@2200-f.thumb.jpg.e43905048fba6e3964adf100ee60ed94.jpg