Kalor Napisano 18 Maja 2023 Share Napisano 18 Maja 2023 (edytowane) 4 godziny temu, martinello napisał: Ktoś już widział in-boxy tych modeli ? Szczególnie mnie interesuje jakie producent dał malowania... Wszystkie jednolite zielone, w różnych odcieniach. Edytowane 18 Maja 2023 przez Kalor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Na Armoramie pojawiła się zapowiedź nowego KAMA3-a Tajfuna z jakiś tam dodatkowym wyposażeniem, ale ten widoczek jakoś taki słabo aktualny bo ten pojazd ma opony Michelina , a od ponad roku są sankcje, powinny być jakieś chińskie . Tak się prezentuje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 Mi się podoba. Fajowy będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 5 godzin temu, mandrivecs napisał: Mi się podoba. Fajowy będzie. mi osobiście wydaje się żę bardziej dokładny jest model Zvezdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Czerwca 2023 Share Napisano 7 Czerwca 2023 3 minuty temu, Bartosz Ciesielski napisał: mi osobiście wydaje się żę bardziej dokładny jest model Zvezdy Masz rację. Ale Takom jest prostszy, zatem szybszy w budowie i ma zdalnie sterowany km oraz bumerang na dachu, które do tej pory można było z problemami dokupić w żywicy w cenie modelu Bez nadmiernej spiny z detalami to będzie fajny zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 Kontynuacja kolekcji - nastąpi - Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 Wczesny i środkowy - Późny - No to może jeszcze wersje(F8) Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Następny ... . Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Sierpnia 2023 Share Napisano 31 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 Tym razem zapowiedzi z Takoma w skali 1/35 hitlerowski Tygrys 2in1z którego to zestawu można zbudować późniejszy model z działem 105mm i noktowizorem oraz co ciekawsze amerykańska łasica M29C : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Października 2023 Share Napisano 24 Października 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Października 2023 Share Napisano 26 Października 2023 Ciekawe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Października 2023 Share Napisano 26 Października 2023 23 minuty temu, Seb napisał: Ciekawe. Obstawiaj Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Października 2023 Share Napisano 26 Października 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Rafał B napisał: Obstawiaj Seb Early, mid i late obstawiam, ale early będzie jakiś nietypowy jak widzę po km na wieży. Ale mnie bardziej interesuje czy dadzą radę jakościowo czy podzielą los Bordera. Edytowane 26 Października 2023 przez Seb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 26 Października 2023 Share Napisano 26 Października 2023 I zaraz będzie lament że znów oklepany temat po co kolejny tygrys.? A prawa taka że nie ma idealnego tygrysa każdy ma jakieś mniejsze lub większe błędy czy wady. Jest pole do popisu więc zobaczymy. Ja myślę że Mid i Late i jeden będzie z wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 15 godzin temu, kzugaj napisał: I zaraz będzie lament że znów oklepany temat po co kolejny tygrys.? A prawa taka że nie ma idealnego tygrysa każdy ma jakieś mniejsze lub większe błędy czy wady. Jest pole do popisu więc zobaczymy. Ja myślę że Mid i Late i jeden będzie z wnętrzem. Dokładnie tak . Jest tyle fajnych unikatowych pojazdów także wydanie kolejnego tygrysa mid early, late czy z tą sztern anteną czy bez naprawdę nie zrobi większej różnicy, bo każda firma ma go w swoim portfolio, a np. wydanie czołgu mostowego MTU55 czy naszego BLG 67 czy chociażby wydanie naszego WZT2 który był hitem eksportowym i kupiło go wiele krajów to by naprawdę napędziło im kasę do kabzy . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 16 godzin temu, kzugaj napisał: Ja myślę że Mid i Late i jeden będzie z wnętrzem. Jednak okazuje się, ż early nie ma w tym zestawieniu. Obstawiają mid, late i late command. Oby Takom nie walną falstartu jak RFM i Border. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 5 godzin temu, bulik58 napisał: Warto zobaczyć w jakich warunkach powstają modele Takoma, On Tour Spezial - Takom Models Fabrik und Produktion (China) Ale że w jakich? Nie wydaje miś się aby jakikolwiek producent miał w pełni zautomatyzowana linie. Bez człowieka się nie da. Widać że dbają o jakość bo poprawiają formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Października 2023 Share Napisano 27 Października 2023 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Dokładnie tak . Jest tyle fajnych unikatowych pojazdów także wydanie kolejnego tygrysa mid early, late czy z tą sztern anteną czy bez naprawdę nie zrobi większej różnicy, bo każda firma ma go w swoim portfolio, a np. wydanie czołgu mostowego MTU55 czy naszego BLG 67 czy chociażby wydanie naszego WZT2 który był hitem eksportowym i kupiło go wiele krajów to by naprawdę napędziło im kasę do kabzy . Szczerze to każdy robi to co się sprzedaje. Tygrys-ów sprzedadzą kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy szt a tych czołgów o których piszesz to nie wiem bo ja nawet o nich nie słyszałem a co dopiero Takom. Temat niszowy więc chyba masz odp 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 W dniu 27.10.2023 o 21:44, kzugaj napisał: Szczerze to każdy robi to co się sprzedaje. Tygrys-ów sprzedadzą kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy szt a tych czołgów o których piszesz to nie wiem bo ja nawet o nich nie słyszałem a co dopiero Takom. Temat niszowy więc chyba masz odp Widzisz Przyjacielu, niby masz racje ale tylko częściowo, zgadnij jaka firma jest potentatem na modelarskim rynku? Otóż Trumpeter , a dlaczego nie np. Tamiya, wiesz dlaczego? Dlatego że Tamiya się nie rozwija trzepiąc hitlerowskie tanki, a Trumpeter i inne chińskie firmy nie bały się zaryzykować i zaczęły wydawać pojazdy nietypowe, np. Trumpeter po produkcji chłamu w rodzaju ich wcześniejszej wersji Type69II (straszny gniot ,ale mam go do przerobienia na wrak) jako pierwszy wydał wyrzutnię KUB ( przed nimi były tylko piekielnie drogie żywice) i rozbił tym bank bo okazała się absolutnym hitem a potem już poszło i zaczęli wydawać różne modele o których wcześniej się nikomu nie śniło jak wyrzutnie rakiet, radary, działa samobieżne dużego kalibru czy nawet hitlerowski pociąg pancerny w częściach albo lokomotywę BR52, kasę robi się na tym co nikt nie produkuje albo na mega wypaśnych zestawach z wnętrzem i blaszkami ( MiniArt czy Amusing) to prosta handlowa zasada albo monopol albo segment premium a nie na hitlerowskim tanku który wydają wszyscy. Piszesz że nie wiesz o jakich ja tankach napisałem jak widać firmy takie jak Hobby Boss ( syn Trumperera) czy równie chiński Dragon dobrze wiedzą o co chodzi bo jeden wydaje kompletnego mostowego Leoparda czy inne WZT lub Bergerpancery (Kodiak) na ich bazie, a drugi np. czołg mostowy na bazie Pattona, te tanki które wymieniłem to właśnie czołgi mostowe produkowane na bazie czołgu T55 aż dziw bierze że o nich nie słyszałeś, podobnie jak o WZT2 też na bazie T55. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 11 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Widzisz Przyjacielu, niby masz racje ale tylko częściowo, zgadnij jaka firma jest potentatem na modelarskim rynku? Otóż Trumpeter , a dlaczego nie np. Tamiya, wiesz dlaczego? Dlatego że Tamiya się nie rozwija trzepiąc hitlerowskie tanki.... Z tym nierozwijaniem się Tamiyi to tak nie do końca. Z tego co wiem, dla nich modele do sklejania to nisza. "Robią" głównie w RC. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 13 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Widzisz Przyjacielu, niby masz racje ale tylko częściowo, zgadnij jaka firma jest potentatem na modelarskim rynku? Otóż Trumpeter , a dlaczego nie np. Tamiya, wiesz dlaczego? Dlatego że Tamiya się nie rozwija trzepiąc hitlerowskie tanki, a Trumpeter i inne chińskie firmy nie bały się zaryzykować i zaczęły wydawać pojazdy nietypowe Hellcat, Comet, KW-1, M551 Sheridan, no same hitlerowskie tanki Skąd pewność, że trumpeter jest potentatem większym niż Tamiya? Tamka to przede wszystkim koncern robiący zabawki i mają mnóstwo innych linii produktów poza modelami, ale jak już wydają coś z modeli to z miejsca staje się to hitem. Wchodzisz na dowolne forum modelarskie i pytasz o dobre modele dla początkujących i każdy poleci Tamkę, która trafia w idealny balans między łatwością montażu a jakościa. A modele w rodzaju MiniArt czy Amusing tworzone są dla zupełnie innego rodzaju modelarzy. Dzieciaki ze swoim kieszonkowym nie chcą WZT-2 ani Mazura (StuGa z konkretnej fabryki, z konkretnego miesiąca produkcji i z pełnym wnętrzem też nie), tylko Tygrysa albo inny czołg z dużą lufą którym jeździły w WoT albo w War Thunderze. To te dzieciaki stanowią większość rynku modelarskiego, a nie tuzin koneserów z Polski, którzy chcieliby taki WZT jakim jeździli na zecie 30 lat temu. Nie bez powodu Takom idzie w serię Blitz i proste modele "samych hitlerowskich tanków". PS: Dragon nie jest "równie chiński" bo to firma z Hong Kongu, i kiedy powstawał to Hong Kong był jeszcze brytyjski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 Każdy ma trochę racji. Ale nie sposób jest zrobić model którego jakość (mam na myśli detal) jest umiarkowany. Nie ukrywajmy ale trumpeter tak właśnie robi średniej jakosci/detali. Poza starszymi wypustkami Tamki nowe to zupełnie inna klasa jakości, ale jedno i zostało łatwość/składałość no i detal. Tamiya to nie tylko modele do sklejania jak już wcześniej koledzy wspomnieli zabawki i RC. Możemy tak polemizować ale So dwie drogi. Minimum ryzyka i wypuszczenie czegoś co na bank się sprzeda. Lub ryzyko i może się uda. Co z tego że trumpeter wypuszcza tematy niszowe. Na pewno Ci się nie pochwalą czy to ryzyko im się zwróciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 (edytowane) Takom zapowiedział trzy zestawy Tygrysa I - jeden z nich No. 2199 przedstawiony - no to pozostałe dwa. No.2198 No.2200 Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 9 Listopada 2023 przez meser262 literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi