Mikolaj75 Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Kurczę, Grzegorz, już kabinę robisz... Co do tablicy przyrządów, układ wydaje się prawidłowy, przynajmniej w odniesieniu do 6138. Zastrzeżenia mam do doboru szarego koloru wnętrz kabiny - jeżeli zdjęcia dobrze to oddają, to uważam, że powinien bardziej w tony niebieskie wpadać. Panele chyba rzeczywiście lepsze, choć to jednak duże powiększenie - daj proszę dla porównania zdjęcia w takiej wielkości, aby na monitorze mniej więcej odpowiadało to faktycznym rozmiarom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 A czy czasami kolor nie był Aircraft Grey taki jak w Su-22?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Z kolorem kabiny w Su to zawsze mam problem. W Model Fanie 1/2003 jest podane że kolor kabiny w 6250 to FS 36307 a to jest odcień dosyć ciemny. Starałem się zrobić mieszankę farby z domieszką odcienia niebieskiego. Na pomalowane panele przyszła kalka, potem lakier mat, i odcień błękitu padł. Teraz to już nic nie zrobię bo trzeci raz z panelami nie mam zamiaru walczyć. Mnie osobiście też to trochę nie podchodzi, ale sami wiemy jak to z tymi odcieniami jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 Po przeszło dwóch tygodniach udało mi się wyjść z kabiny. Trochę poprawiłem kolor kabiny. Poprzyklejałem poszczególne panele. Wprawdzie miałem przygotowane kalki do tablicy przyrządów ale wykorzystałem je tylko częściowo. Uporałem się jakoś z celownikiem, a trochę się bałem tej roboty. Jakoś nie mogłem dobrze doświetlić wnętrza, ale coś wdać. Trwają prace nad wykonaniem wiatrochronu i owiewki. Dokleiłem stałą część skrzydła. Ciekawie to wygląda. Dotarły zamówione żywice z podwieszeniami. Prace trwają . O postępach poinformuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Powoli nabiera kształtu - pięknie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Wiadomo, że się podoba. Fotki z etapów produkcyjnych bywają równie atrakcyjne jak gotowych modeli. Grzegorz - tak na wszelki wypadek - na prawym skrzydle nie zapomnij nawiercić wylotu fotokarabinu - między grzebieniami w pobliżu wewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 A czy czasami kolor nie był Aircraft Grey taki jak w Su-22?? Ja bym obstawiał raczej ten z Su-7 niż Su-22, ale mogę się mylić. Jeśli zaś chodzi o model, nawet na tym etapie, należy się szacunek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 1 Marca 2014 Autor Share Napisano 1 Marca 2014 Prace przebiegają w rejonie „Dziubka". Dokleiłem wiatrochron. Zastanawiałem się czy zrobić go od podstaw, ale w końcu zdecydowałem się na wykorzystanie zestawowego od Su 7. Musiałem go jednak trochę wycieniować, bo oryginalny był bardzo pancerny. Dokleiłem panele przed wiatrochronem i w dolnej części kadłuba. Miejsce połączenia skrzydła i kadłuba uzupełniłem kątownikiem z blaszki. Na skrzydle dokleiłem wewnętrzne belki. Jeśli widzicie że jest coś nie tak to bardzo proszę piszcie. Można jeszcze teraz poprawić. C.D.N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Merytorycznie się nie wypowiem, bo sie nie znam, ale na mój gust zapowiada się równie pięknie co poprzednia Suczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko1971 Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Kosmos, nic więcej nie mam do powiedzenia. Tak, i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Marca 2014 Share Napisano 1 Marca 2014 Grzegorz - poprzyglądałem się i wygląda na to, że jest w porządku Zapytałbym jedynie o: 1. czy masz odwzorowane podnoszone klapki działek na górnej powierzchni skrzydeł (powinny być usytuowane pomiędzy otworkami wentylacyjnymi)?; 2. rzut wiatrochronu z boku - dość charakterystyczną cechą jego wyglądu jest kąt pomiędzy przednią szybą a "sufitem" - nie potrafię tego ocenić na podstawie powyższych zdjęć; 3. zwróć proszę uwagę, czy dodatkowej obróbki nie wymagają ścianki wokół bocznych chwytów powietrza. Baaardzo mi się podoba. Chciałbym mieć już ten etap... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 Belki w Su-20 troche sie różnią od tych na Su-22M4 Popraw tez osłone nadajnika kąta natarcia , jest prosta równoległa do płaszczyzny kadłuba ,nie łukowata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 Dziękuję za uwagi. Mikołaju klapek jeszcze nie odwzorowywałem. Na wiatrochronie ten kąt o którym piszesz jest. Ale tutaj niestety będzie następny poślizg. Wczoraj coś mnie podkusiło, i dobrze, że tak się stało, ale oderwałem dla sprawdzenia maski i okazało się że chyba podczas dociskania przy klejeniu powstało kilka mikro pęknięć. Bardzo źle to wyglądało. Trzeba było to amputować. Muszę zrobić to od nowa. Kolego em cenna uwaga, poprawiłem te belki. Nie zwróciłem na to uwagi. Dziękuję. Jeśli chodzi o osłonę o której piszesz, to muszę to jeszcze sprawdzić jak to było dokładnie na 6252. Bo porównując zdjęcia to nie były one takie same na każdym samolocie. Wczoraj czas upłyną na wykonaniu przedniej goleni i klap podwozia. Fotek jeszcze nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 10 Marca 2014 Autor Share Napisano 10 Marca 2014 Mała informacja o tym co dalej się w warsztacie dzieje. Zrobiłem sloty, wykonałem je z patyczka z polistyrenu, metodą szlifowania, piłowania i dużej cierpliwości. I przymierzone do skrzydeł. Pisałem wcześniej że mam zrobione pokrywy wnęk podwozia. Jak widać na zdjęciach w tej chwili wszystkie elementy są pomalowane podkładem. Pomalowany jest też kadłub. Pomalowanie podkładem miało głównie na celu sprawdzenie jak wyglądają wszelkiego rodzaju połączenia, linie podziału i nity. Okazało się że jest niestety trochę poprawek i to jest w tej chwili główny cel moich prac. Wybaczcie przeskoki i mało opisów jak co robię ale w ferworze prac, często zapominam o robieniu zdjęć poszczególnych etapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Można parę słów na temat pokryw wnęk podwozia? Czy to polistyren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 10 Marca 2014 Autor Share Napisano 10 Marca 2014 Pokrywy są wykonane z materiału mieszanego. Polistyren i blacha aluminiowa. Do wykonania przednich klap wykonałem kopyto z polistyrenu. A następnie z blaszki wytłoczyłem tą potrzebną 'łezkę" Na zdjęciach ta blaszka to jest tak na szybko zawalcowana do pokazania metody. Ostrożnie to wszystko przeciąłem, obrobiłem, podkleiłem na płytkę z polistyrenu i gotowe. Pokrywy głównego robiłem podobnie. Tam również jest baza z polistyrenu, a wypukłe elementy z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 zabezpieczasz te elementy wytłoczone z blachy od wewnątrz czymś przed ewentualnym wgnieceniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 10 Marca 2014 Autor Share Napisano 10 Marca 2014 Przednie pokrywy nie są niczym zabezpieczone, Trzeba z nimi jak z jajkiem, ale jak się je przyklei do modelu to problem zniknie. A w pokrywach tych głównych to pod blachą jest polistyren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Fajnie rzeżbisz...lubię taką robotę...aż mnie korci w przyszłości jakiś MIG-21 lub 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 13 Marca 2014 Autor Share Napisano 13 Marca 2014 Malowanie, malowanie, malowanie. Tak sobie widzicie działam. Model trochę się w tej chwili świeci, bo jest zabezpieczony lakierem. Oczywiście praca jest jeszcze nie skończona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Malowanie piękne, ale czy nie warto było dodać jakiegoś preshadingu, cokolwiek co by nieco zróżnicowało powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Trochę szkoda, że konkurs na model roku zostanie rozstrzygnięty juz w marcu... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 14 Marca 2014 Autor Share Napisano 14 Marca 2014 Dziękuję za uwagi. Solo, czy zawsze w modelu jest uzasadnione stosowanie preshadingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi