gdas Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Witam Mam model kartonowy Ził 157 STZ z Wołchowem i ten zielony coś mi nie pasuje , pytanie - jaki kolor użyć aby pasował do używanych w Polsce , a może ktoś posiada zdjęcia naszych pojazdów to chętnie przygarnę zwłaszcza wnętrze szoferki , mój mail gdas1@wp.pl z góry dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Dowolny oliwkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdas Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 A coś konkretniej , wszak to tez oliwkowy a na pewno taki kolor to nie był https://www.lokland.com.pl/pl/p/Farba-akrylowa-Model-Wash-Oliwkowy-35-ml%2C-Vallejo-76519/1176 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Marca 2018 Share Napisano 4 Marca 2018 Ostatnio znalazłem Gunze H52. Całkiem przyjemny odcień - kładłem go na goździka viewtopic.php?f=87&t=53496&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 5 Marca 2018 Share Napisano 5 Marca 2018 Mam takie pytanie może mi ktoś pomoże. Czy samochód Ural 375D z wyrzutnią BM21 ma takiej samej długości ramę jak taki sam Ural 375D tylko skrzyniowy. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Marca 2018 Share Napisano 5 Marca 2018 7350 mm rama Urala 375D w wersji skrzyniowej, jak i z wyrzutnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 6 Marca 2018 Share Napisano 6 Marca 2018 Wielkie dzięki Tomku wiem na czym stoję . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Grudnia 2018 Share Napisano 29 Grudnia 2018 Szukam "papierów"na BTR 152..a szczególnie ciekawego malowania..chciałbym go zrobić "na polaka".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lipca 2020 Share Napisano 5 Lipca 2020 W dniu 29.12.2018 o 18:34, piotrkur napisał: Szukam "papierów"na BTR 152..a szczególnie ciekawego malowania..chciałbym go zrobić "na polaka".. BTR-152 były wszystkie oliwkowe. Na zimę malowane były zmywalną farbą koloru białego. Instrukcja (tymczasowa) o malowaniu pojazdów LWP przewidywała malowanie trójkolorowe tj. Oliwka, czarny i jasnobrązowy.. Nie spotkałem zdjęcia takiego pojazdu. Jedyny BTR-152 w łaty to udający Sdkfz 251 pojazd z serialu Czterej pancerni i pies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lipca 2020 Share Napisano 5 Lipca 2020 (edytowane) Fragmenty tej instrukcji w sprawie trójkolorowego malowania pojazdów LWP są w książce Tomasza Szczerbickiego, Pojazdy Ludowego Wojska Polskiego. Edytowane 25 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lipca 2020 Share Napisano 5 Lipca 2020 (edytowane) Tu masz wykaz barw używanych w LWP Edytowane 3 Listopada przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 5 Lipca 2020 Share Napisano 5 Lipca 2020 Książkę posiadam,dzięki wielkie..szkoda że nie ma "trikolores fotek"..będziemy mazać białym po zielonym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 20 Listopada 2020 Share Napisano 20 Listopada 2020 Szukam fotografii T-55 o numerze 8451, do którego kalki robi Toro Model (35D23) http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d23e.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 20 Listopada 2020 Share Napisano 20 Listopada 2020 6 godzin temu, manas napisał: Szukam fotografii T-55 o numerze 8451, do którego kalki robi Toro Model (35D23) http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d23e.htm 1 DZ (według mojego wykazu numerów taktycznych), niestety więcej nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 20 Listopada 2020 Share Napisano 20 Listopada 2020 1 godzinę temu, Michal_G napisał: 1 DZ (według mojego wykazu numerów taktycznych), niestety więcej nie pomogę. Bardzo przydatna informacja! Zdjęcia czołgu znalazłem na stronie 11 pułku czołgów. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 Czy są znane jakiekolwiek inne zdjęcia polskiego BWPa z sił SFOR, dla którego kalki robi Toro, poza jednym zdjęciem z ich strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 1.12.2020 o 17:17, filipsg napisał: Czy są znane jakiekolwiek inne zdjęcia polskiego BWPa z sił SFOR, dla którego kalki robi Toro, poza jednym zdjęciem z ich strony? To ciężki temat. Nie było wtedy Combat Camery i wszystkie zdjęcia naszego sprzętu to prywatne foty uczestników misji na Bałkanach. W sieci znalazłem trzy zdjęcia BWP-1: Edytowane 3 Listopada przez robertmodelarz 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 Myślę,że to miejsce będzie właściwe na pytanie tego typu: poniżej zdjęcie GAZ-69 do którego kalki przygotowało Toro model. Źródło: Toro model Czy białe gazy przemalowane po całości również wewnątrz? Jaki kolor podłogi? Na foto złożona przednia szyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Czy białe gazy przemalowane po całości również wewnątrz? Jaki kolor podłogi? Nie sądzę - raczej środek i podłoga w kolorze zielonym ogólnowojskowym 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Na foto złożona przednia szyba? Przednia szyba (na moje oko) złożona - widać jej cień na masce na pojeździe DN-0568 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 Co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 To jest BM -14-17 na GAZ 63 tutaj link: https://477768.livejournal.com/6862553.html#cutid1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 Czy w LWP były na wyposażeniu transportery opancerzone BTR-152 E? Dostałem w prezencie zestaw SKIF nr 210 z BTR-152 E gdzie znalazłem kalkomanie do wersji polskiej. Nigdy nie słyszałem ani nie widziałem takiego wariantu BTR-152 w LWP. Czy ktoś z kolegów pomoże rozwiać wątpliwości? Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 W dniu 19.10.2021 o 20:20, Endrju napisał: Czy w LWP były na wyposażeniu transportery opancerzone BTR-152 E? Dostałem w prezencie zestaw SKIF nr 210 z BTR-152 E gdzie znalazłem kalkomanie do wersji polskiej. Nigdy nie słyszałem ani nie widziałem takiego wariantu BTR-152 w LWP. Czy ktoś z kolegów pomoże rozwiać wątpliwości? Pozdrawiam. Andrzej. Wygląda na to, że jednak były BTR-152E w Wojsku Polskim. Znalazłem film "Kołowe transportery opancerzone BTR-40 i BTR-152 używane w Wojsku Polskim" - podaje w linku - dokładnie w 1 m 51s, wygląda na 152E. Niestety nie wiem gdzie odbywała się ta defilada, może twórca filmu podpowie skąd wziął ten fragment filmu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 Dziękuję za ten link. Ciekawy materiał. Przyznam szczerze że sporo zdjęć użytych w tym clipie to nie znałem. Spora ich część pochodzi z NAC. Po obejrzeniu wskazanego przez Ciebie zdjęcia też uważam że jest to BTR 152 E. Mam wrażenie że widzę hełm żołnierza siedzącego z tyłu pojazdu i mam wrażenie że jest to hełm polski. Niestety na pojeździe nie ma żadnych oznaczeń ani numerów. Jest to niewątpliwie jakiś ślad, który warto by było zbadać dokładniej. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 Sprawa jest bardzo ciekawa z tym BTR-152, tak jak wspomniał Andrzej nie ma on szachownicy ani orła, nawet nr taktycznego nie ma. Mogła to być defilada wojsk UW i na jej czas wsadzono do wozu polską załogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi