Dj Ins@ne Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Koledzy modelarze! Mam pytanko, który kompresor + aerograf mam wybrać bo niebardzo na tym sie znam, a trzeba by zacząć już machać ,,pędzlem" bo modele czekają! z góry dziekuje za p,,odpowiedź" Znalazłem takie: http://allegro.pl/item310238047_kompresor_aerograf_gude_148w.html http://allegro.pl/item309364291_kompresor_ma_1000_areograf_ab_1007_stan_idealny_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Jako, że sama posiadam komprsor MINI MA 1000 to serdecznie go polecam. Myślę, że oferta na pierwszej aukcji jest bardzo ciekawa. Polecam zakup kompresorka w tym sklepie - taniej niż na allegro : http://www.narzedziowy.pl/product_info.php?cPath=56_150_222&products_id=4016¤cy=pln Myślę, że ten kompresor jest również podobny do MA 1000: http://www.narzedziowy.pl/product_info.php?cPath=56_150_222&products_id=22128¤cy=pln A co do aerografów to pytaj innych, choć raczej polecą Ci taki: http://allegro.pl/item305173717_aerograf_ew770_0_2mm_z_regulacja_cisnienia_.html ( ja posiadam taki: http://allegro.pl/item303948570_aerograf_professional_dysza_0_3mm_.html ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Nie poleciłbym żadnego z w/w kompresorów-jak doświadczenie pokazuje kompresory typu Ma-1000 po jakimś okresie czasu psują się bezpowrotnie,temat ten był poruszany na niejednym forum modelarskim,miałem taki typ kompresora-umarł po roku,moim znajomym też padły,a cena tego sprzętu nie jest niska,jako że dużo maluję,sprawiłem sobie kompresor 24 litrowy,8 bar-super sprzęt do malowania-tańszy od Ma-1000-niestety bardzo głośny,więc nie każdemu podpasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 10 Lutego 2008 Kompresor dla ludzi którzy mają garaż, lub wielką piwnicę oraz wyrozumiałych sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Kompresor dla ludzi którzy mają garaż, lub wielką piwnicę oraz wyrozumiałych sąsiadów. Niezgadzam się-mieszkam na 4 piętrze w bloku i tam też maluję,zero problemu nikt nie narzeka ani sąsiedzi ani domownicy-po naładowaniu 5-6 atmosfer ,co trwa dosłownie minute maluję cały model bez dobijania powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 10 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 10 Lutego 2008 To Artur ciesz się, że masz wyrozumiałych sąsiadów. Ja nie mam i zaraz by pytali co ty tam za machiny używasz, ani chwili spokoju itp. A po drugie gdzie bym taki trzymał, do szafy go nie schowam. Nie mam nic przeciwko takiemu kompresorowi bo na pewno to niezła maszynka, tylko, że w moim przypadku na obecną chwilę, nie byłby praktyczny. Musiał bym wymienić sąsiadów i co dzień go wynosić do piwnicy. Może kiedyś sobie kupię garaż, to na pewno sobie taki sprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 To Artur ciesz się, że masz wyrozumiałych sąsiadów. Ja nie mam i zaraz by pytali co ty tam za machiny używasz, ani chwili spokoju itp. A widzisz...mnie nie obchodzą sąsiedzi,nie zakłucam im ciszy nocnej,pracuję w ciągu dnia,pozatym sprzęt nie jest aż tak głośny,żeby sąsiadom nie dawał spokoju,nie jest to głośniejsze od wiertarki gdy robisz remont w mieszkaniu,ale zdaję sobie sprawę że nie każdemu jest taki sprzęt podręczny i wygodny....no i ta szafa-trafiłeś u mnie w niej nocleguje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Taki kompresor ze zbiornikiem 24l (lub np. 6l, tez sa takie) jest idealnym materialem wyjsciowym na superkompresorek. Wystarczy wymienic ten glosny kompresor na agregat lodowkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dj Ins@ne Napisano 10 Lutego 2008 Share Napisano 10 Lutego 2008 Hmm!!! I co ja teraz mam począć? tamte się psują (wiec bezsensu wywalić 300 zł) ten na chwile obecna niepsuj do moich warunków mieszkalnych, może spotkajmy się gdzieś w połowie drogi i znajdźmy jakiś kompromis hę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Nie nalezy demonizowac tego "psucia sie" kompresorow MA 1000 itp. Wielu modelarzy uzywa ich i chwali je sobie. Oczywiscie jesli bedziesz wyjatkowego mial pecha...Ale tak byc nie musi. Kompresor Güde jest tej samej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 11 Lutego 2008 może spotkajmy się gdzieś w połowie drogi i znajdźmy jakiś kompromis hę?? Kompresor z koła samochodowego, mały cichy i nie psuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Lodówkowy, tylko trzeba mieć nie sprawną lodówkę , albo starego "polara", z sprawnym agregatem........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Lodówkowy, tylko trzeba mieć nie sprawną lodówkę , albo starego "polara", z sprawnym agregatem........... Albo siłę w nogach żeby przejść się do punktu naprawy AGD i 20 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Lodówkowy, tylko trzeba mieć nie sprawną lodówkę , albo starego "polara", z sprawnym agregatem........... badz też na złom i mieć jakiś napój rozgrzewający dla pracownikow w ilości 0,5 lytra Pozdrawiam P.S. Artur - gdzie i za ile kupiłeś tego dziwoląga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 P.S. Artur - gdzie i za ile kupiłeś tego dziwoląga ? Kupiłem na Allegro,ale można taniej kupić w...Biedronce mają mieć takie same w swojej ofercie od 25 lutego po 249 zł,ja zapłaciłem około 290 zł z przesyłką.Jedyna jego wada to to że jest trochę głośny,pozatym same zalety-farba mi się nie blokuje w aerografie,mam dobre ciśnienie,więc zero problemów z gęstszymi lakierami jak werniksy,2 lata gwarancji i świadomość że przy użytkowaniu tego typu sprzętu do modeli posłuży mi latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 A ja sie zastanawiam nad czymś takim http://allegro.pl/item311202899_kompresor.html Proszę o rade czy warto ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dj Ins@ne Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 a tak juz poważnie to z tą biedronką tak na serio??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 Co do awaryjności Ma-1000 to się zgadzam. Sam miałem z nim problemy. Ja się tylko ciesze że jestem z Łodzi więc producenta Mar mam na miejscu. Póki co mam na razie go na gwarancji a jak nawali to albo kupie coś bardziej bezawaryjnego albo będe musiał płacić za serwis. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 a tak juz poważnie to z tą biedronką tak na serio??? http://www.biedronka.pl/str/2/i/591.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dj Ins@ne Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 Heh no to co tu duzo mowic leć do biedronki 25 )))) a szukalem i niemoglem tego zlokalizować. Dziex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walther99 Napisano 23 Lutego 2008 Share Napisano 23 Lutego 2008 Ten kompresor z Biedronki daje ok. 8 barów- czy takie ciśnienie nie będzie miało wpływu na żywotność aerografu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Wałachowski Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Ten kompresor z Biedronki daje ok. 8 barów- czy takie ciśnienie nie będzie miało wpływu na żywotność aerografu? Osobiście nabijam do 4 bar i maluję sobie swobodnie co najmniej 10 minut,w razie potrzeby włączam na kilka sekund i dobijam i nie sądzę żeby coś mogło zaszkodzić aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Artur jakie to ma wymiary tak na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 Ten kompresor z Biedronki daje ok. 8 barów- czy takie ciśnienie nie będzie miało wpływu na żywotność aerografu? Nie, bo za zbiornikiem znajduje sie regulator cisnienia. Nim wlasnie ustawiasz cisnienie powietrza zasilajacego aerograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 24 Lutego 2008 Share Napisano 24 Lutego 2008 On jest do nabycia w biedronce w chwili obecnej czy już był ??? . A olejowy , co to znaczy ??? czy trzeba cos uzupełniać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi