lukass Napisano 16 Września 2014 Share Napisano 16 Września 2014 Swietnie Ci to idzie! Efekt koncowy bedzie rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2014 Autor Share Napisano 16 Września 2014 Nie sądzę, ale dzięki za dobre słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Trzeci kolor kamuflażu gotowy. Brąz to C310 nieco zróżnicowany mieszanką z off-white i stonowany potem kolorem bazowym. Tak więc najtrudniejsze malowanie już za mną i jestem z niego stosunkowo zadowolony. Po zdjęciu masek pojawiła się potrzeba małych poprawek w kolorach żółtym i zielonym, ale to później. Trzeba przyznać, że z autorów kamuflażu to kawał sadystów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Wygląda EXTRA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Ten brąz wygląda mi na ciut za ciemny. Oj zaraz sadyści, najładniejsze kamo szesnastek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Odtwórz go na tym maleństwie, to zmienisz zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Dla chcącego nic trudnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Da się zrobić, jak widać na obrazkach, nawet chyba udało się dość wiernie te kształty odtworzyć. Tak przy okazji, instrukcja malowania Hasegawy ma niestety niewiele wspólnego z autentycznym wzorem tego kamuflażu. Model malowałem na podstawie instrukcji zestawu kalkomanii IsraDecal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Kamuflaż prosty, model większy niż większość jednomotorowców w 48. Ja wiem, czy jest powód do sensacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2014 Autor Share Napisano 17 Września 2014 Dla mnie model malutki, a kamuflaż trudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Subiektywizm, obiektywizm... . Henry Kuttner Ex Machina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Jak nałożyłeś trzeci kolor to jakoś te kolory razem się komponują. Wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 ja się nie znam, ale wygląda to malowanie bardzo ładnie . Ja nazywa się ta plastelina do maskowania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 Patafix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 @Hamman - możesz też użyć Blue Tack w ten sam sposób. Ładnie wyszło to malowanie, Solo. Nie masz na co narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 a można ją po jednym nałożeniu wykorzystać też później? czy po jednym malowaniu nie nadaje się do ponownego użycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Ja wyrzucam bo korzystam z tego razem z maskolem ale jak używasz do tego taśmy to da się ponownie wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 Dzięki, ale wiem jak ten samolot wygląda. Dziś popracowałem nad drobnicą, czyli czujnikami, antenami, oraz drobnymi poprawkami malarskimi. Najpierw wziąłem się za czujniki. Z nieznanych mi przyczyn Hasegawa nie odtworzyła na grzbiecie dwóch pierwszych patrząc od kabiny: okrągłego czujnika czegoś tam (na szybko nie udało mi się odkryć do czego to służy) i anteny, choć na pudełku mają to narysowane. Antenkę po prostu wykorzystałem z zestawu (sporo ich tam Hasegawa dała), natomiast czujnik przerobiłem z innego, dość podobnego oraz okrągłego profilu polistyrenowego. Wyszło to nawet podobne do oryginału. Tak wygląda całą "bateria" gotowa do malowania. To co było już zamontowane na grzbiecie maszyny, trzeba było jeszcze pomalować szarym kolorem tu i tam. Podobnie jak czujnik na ogonie maszyny. Zamaskowałem to wszystko taśmą. Przy okazji na zdjęciu widać ile rzeczy trzeba poprawić w kamuflażu. Zamontowałem wszystkie czujniki i anteny, poprawiłem kamuflaż (choć trzeba będzie jeszcze kilka drobiazgów skorygować), poprawiłem ewentualne zacieki itp. Zostało jeszcze do zrobienia: - pomalować odgromniki na czarno - pomalować niektóre "kratki" na kadłubie odpowiednim kolorem - zamontować światełka na stateczniki i wyrzutniach rakiet - drobne prace malarskie - pomalować dziób maszyny. I można brać się za kalkomanie. Ale jeszcze muszę dokończyć wnęki podwozia, co mnie jakoś w ogóle nie pociąga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 no i prawie jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 I jeszcze stateczniki poziome - wciśnięte na próbę, podobnie jak dysza silnika. Stateczniki mniej więcej w takiej pozycji będą zamontowane w gotowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Września 2014 Share Napisano 18 Września 2014 Sprawdź, jaki jest maksymalny kąt wychylenia, żeby nie było za bardzo. Narzekasz na ten model a póki co jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Września 2014 Autor Share Napisano 18 Września 2014 Narzekam na niego, bo trudno się go robi, a nie że mi nie wychodzi. Mam nadzieję przynajmniej, że mi wychodzi. Co do wychylenia, to wzoruję się na tym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Czy tylko mnie się wydaje, że na zdjęciach Sufa owszem, ma przebarwienia kamuflażu, ale wynikające raczej z brudu, a nie wypłowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Witam! Jesteś w stanie powiedzieć ile godzin, poświęciłes do tej pory na ten model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi