kuba32440 Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Zauwarzyłem że dużo poprawiasz w modelu Ale postów ze zdięciami nie było dawno... (jak dla mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Miałem trochę pracowite ostatnie 3 tygodnie, to i zdjęć mało było. Przetrasowałem kadłub i jeszcze raz prysnąłem podkładem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Zaczna to mieć ręce i nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Model mnie trochę zniechęcił i na razie go odstawiam, cobym nie spier... Jak mi wena wróci to siadam do mocowania podwozia i płata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 30 Sierpnia 2015 Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Trochę? Posiada takie perfekcyjne zdolności... wiem coś o tym... mój coś po kawałku ożywa (miał drugi wypadek)... chyba mnie nie lubi... chociaż leży obok, lepiej, żeby tej opinii nie widział:P A - i trochę rozjechała Ci się linia jednego rżnięcia na grzbiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Drabik, dzięki za spostrzegawczość, wiem o tym i poprawię w najbliższym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2019 Chyba pora kończyć ten model ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Lipstein napisał: Chyba pora kończyć ten model ... Odleżał swoje, szpachla usiadła, można pociągnąć dalej temat . Szczerze - niezła robota! Swoją drogą, muszę się zaopatrzyć w czaplę, bo nie dalej jak przedwczoraj zamawiałem coś i mój wzrok padł na zestaw ZTSu - Iskra + Czapla. O mały włos nie dorzuciłem tego zestawu do zamówienia. Przy następnej okazji zamówię. Musisz dokończyć tę czaplę, żebym miał na czym się wzorować Edytowane 31 Stycznia 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Lutego 2019 Autor Share Napisano 3 Lutego 2019 Tak.... Szpachla schła zdecydowanie za długo, w międzyczasie urodziła mi się córka i wydałem książkę: Przeszfifowałem spód całego kadłuba, bo szpachlowane miejsce pękło wzdłuż, w miejscu szpachlowania. Wkleiłem popychacze sterów z blaszki Parta. Wyszło, jak wyszło... Trzeba było przeszczepić kawałek wahacza podwozia, bo miał zły kształt i nie chciał przez to wpasować sie w otwór w kadłubi i U-kształtny element z blaszki. Wymysliłem też, jak umieścić płat nad kadłubem - użyłem do tego wiertła i igły 0,7mm. Igłę dość łatwo się tnie tarczką od mikroszlifierki i się tak nie rozgrzewa przy cięciu. Poza tym można spłaszczyć górny fragment i w ten sposób zablokować płat w pożądanym położeniu nad kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 5 Lutego 2019 @Lipstein - powiem Ci, że chyba nie umiesz kleić modeli Sklejenie takiej Czapli 30 lat temu zajmowało nie dłużnej niż 15 minut A tak na poważnie - masz zdrowie z tym tematem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lutego 2019 Autor Share Napisano 5 Lutego 2019 Dziękuję! widząc Twoje zmagania też mógłbym powiedzić to samo . Dzisiaj zakupiłem nowe brakujące igły i może pojadę dalej z tematem. Zastanawiam się, czy tych najdłuższych zestawowych zastrzałów nie rozciąć i nie wklejać "rurka po rurce", aby dzięki temu nie było napięć tego elementu (ma 3 punkty wklejenia i już widzę, że element sprężynuje po przypasowaniu w otwory montażowe). Próbowałem też wygiąć jeden najdłuższy element zastrzału z drutu 1.1mm, bo takiego elementu już nic nie złamie, ale nie mam lutownicy ani umiejętności lutowania. Poza tym niepotrzebnie obciąży to model i jego strasznie wiotkie podwozie, a uzyskanie odpowiedniego przekroju niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 5 Lutego 2019 Share Napisano 5 Lutego 2019 Godzinę temu, Lipstein napisał: Zastanawiam się, czy tych najdłuższych zestawowych zastrzałów nie rozciąć i nie wklejać "rurka po rurce", aby dzięki temu nie było napięć tego elementu (ma 3 punkty wklejenia i już widzę, że element sprężynuje po przypasowaniu w otwory montażowe). Próbowałem też wygiąć jeden najdłuższy element zastrzału z drutu 1.1mm, bo takiego elementu już nic nie złamie, ale nie mam lutownicy ani umiejętności lutowania. Poza tym niepotrzebnie obciąży to model i jego strasznie wiotkie podwozie, a uzyskanie odpowiedniego przekroju niemożliwe. A może idąc tropem igieł, zrobić zastrzały z tychże? Żeby nadać im owalny kształt, można je zgnieść w jakimś imadełku. Będą owalne, mocne i będą lepiej wyglądały niż ten "plastik". Zamiast lutować, możesz łączyć igły, wkładając w otwór cieńszy drucik, zalewając go jakąś kropelką? Jak już tyle nakombinowałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Lutego 2019 Autor Share Napisano 7 Lutego 2019 Oświeciłeś mnie z tym gięciem igieł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 7 Lutego 2019 Share Napisano 7 Lutego 2019 W dniu 5.02.2019 o 19:36, sebastain napisał: A może idąc tropem igieł, zrobić zastrzały z tychże? Żeby nadać im owalny kształt, można je zgnieść w jakimś imadełku. Będą owalne, mocne i będą lepiej wyglądały niż ten "plastik". Byle tylko zacząć od rozhartowania igieł przed ich ściskaniem, inaczej nie będzie to takie proste jak się wydaje - uzyskanie jednakowego przekroju na całej długości będzie kłopotliwe. Utrata wytrzymałości igły po jej rozhartowaniu z punktu widzenia modelu jest nieistotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Lutego 2019 Autor Share Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Dzięki za podpowiedź, mam małe imadło i mam możliwość zgnieść igłę na całej długości dość równomiernie; igły rozgrzewam tak czy owak, bo dzięki temu pozbywam się tych plastikowych końcówek na strzykawkę. Edytowane 7 Lutego 2019 przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Lutego 2019 Share Napisano 9 Lutego 2019 Igły są kruche. Próba zgniatania skończy się z dużym prawdopodobieństwem popękaniem igły i szansa na to mała, że operacja się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Lutego 2019 Share Napisano 10 Lutego 2019 To zawsze był trudny model, nigdy go nie lubiłem, nigdy nic tam nie pasowało, ale widzę znalazłeś lekarstwo. Brawo. Z przyjemnością patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Lutego 2019 Autor Share Napisano 12 Lutego 2019 Dzięki za doping! Jutro chciałbym psiknąć spód kolorem bazowym albo podkładem i sprawdzić, jak to będzie wyglądało, jak CA wyschnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Lutego 2019 Autor Share Napisano 22 Lutego 2019 15 minut to to nie trwało...: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 Eeee.... to chyba nie ta czapla, którą pamiętam z młodości. Niemożliwe... To po prostu cudo wychodzi. A tak przy okazji, jak mówicie o robieniu zastrzałów ze zgniatanych igieł - o wiele lepszym materiałem mogą być mosiężne rurki (np. Albion Alloys, Aber). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 Naprawdę szacunza to ile wycisnąłeś z tego chyba prawie 40-to letniego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 Szacun za to, że chce Ci się rzeźbić w takim g.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Lutego 2019 Autor Share Napisano 26 Lutego 2019 Dzisiaj powalczę może z tylnym kółkiem i podkład... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 Szczerze podziwiam to co robisz i, że to w ogóle robisz Model Czapli zapamiętałem jako najbardziej irytującą rzecz (z mojego subiektywnego, modelarskiego punktu widzenia) na świecie. Ty konsekwentnie z nią walczysz i masz naprawdę fajne efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 niektóre detaliki robią wrażenie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi