bazylms Napisano 8 Września 2015 Share Napisano 8 Września 2015 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego A więc konkurs. Skoro ktoś się napracował aby go stworzyć i ekipa się zebrała to nie wypada się nie dosiąść. Jednak założenia mojego warsztatu będą nieco inne niż pozostałych uczestników. Mianowicie moim celem nie jest uzyskanie miejsca na podium czy nawet zdobycie nagrody, a po prostu ukończenie modelu w terminie. Niby błachostka, ale w obecnej sytuacji nie jest to takie oczywiste. Żona właśnie wróciła do pracy na popołudniową zmianę a ja zostałem w domu z dwójką pociech. Sytuacja ta nad wyraz nie sprzyja modelowaniu, a jeszcze modelowaniu na czas to już chyba w ogóle. Dlatego też ukończenie modelu będzie wielkim sukcesem. Co sie zaś tyczy bohatera niniejszej relacji to będzie on modelem z mojego głownego kierunku zainteresowań - czyli klasyki pancernej. Jest to zatem pojazd drugowojenny potocznie zwany "koniem pociągowym" niemieckiej armii - Panzerkampfwagen IV ausf G. Będzie on w białym płaszczyku zwanym zimowym kamuflarzem, który to zaiste pasuje do tematyki naszego konkursu. Model to Dragon 6363. Wybaczcie skromny in-box, ale sami wiecie jak kończy się wybebeszanie Dragona z pudła - wsadzić z powrotem się go już nie da. Jako że zasadniczo lepię modele z pudła ilość dodatków jest jak zwykle skromna. Zapraszam zatem do zaglądania i kierując się myślą przewodnią koguta goniącego kurę "uda się czy się nie uda ale przelecieć się warto" z niecierpliwością wypatruję wieczora którego to będę mógł wyciąć pierwsze elementy z ramek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Też chętnie go kiedyś złożę więc obserwuje z zainteresowaniem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 No nareszcie jakaś IV w konkursie Zestaw mimo iż nie ocieka dodatkami, to daje przedsmak ciekawej relacji - powodzenia Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Tak jak reszta Kibiców zasiadam i obserwuję.(Doping dozwolony?) Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Osobiście specjalnie nie przepadam za oglądanie czyichś warsztatów. Ale tego Dragona na pewno będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Witam widzów. Spotter, ten konkurs mi też plany pokrzyżował - mam dwa rozgrzebane modele, ale mogą poczekać. To tylko trzy miesiące. Krzychu, tylko mi tu proszę o przeróbkach nie pisać bo czasu na nie nie będzie, he, he. Model z pudła, bo termin goni. Edytowane 9 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 9 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 9 Września 2015 Fajnie, że wystartowałeś Krzychu! Będę kibicował! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Masz już tyle Panzerów w magazynku że naprawdę szkoda by było gdybyś nie wystartował z którymś w konkursie =P Co do pudełka to rzeczywiście, IV nie da się do niego włożyć z powrotem. Mój ausf. D/G ma chyba przez to wiele części mocno zwichrowanych :/ Powodzenia Nie ma zimy bez panzerów :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 ... proszę o przeróbkach nie pisać bo czasu na nie nie będzie, he, he. Model z pudła, bo termin goni. Znaczy bez DOPINGU. No trudno spróbuję, ale nie wiem czy wytrzymam. Krzysiek myślę że nie dość że skończysz na czas, to jeszcze powalczysz o miejsce na pudle. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Znaczy bez DOPINGU. No trudno spróbuję, ale nie wiem czy wytrzymam. Spoko wrzucaj info. Jak nie ja to może ktoś inny skorzysta. Porządnej wiedzy nigdy za dużo. Żeby nie być gołosłownym zacząłem montaż modelu. Na początek tylna płyta. Muszę przyznać że Dragon ciekawie to rozwiązał (a mam porównanie z Tamiya) dzięki czemu dość dużo detali mogli uwzględnić. Jednak jak i Tamiya spaprali montaż tłumika głównego. Był on mocowany obejmami a oni zrobili tam pełny plastik. Najpierw chciałem wszystko wyciąć i zrobić je z blachy. Ale trochę powycinałem i poszlifowałem i udało się zrobić obejmy z plastiku - bo plastik jest fantastik. Musiałem też trochę wyskrobać plastiku w środkowej części płyty gdzie są śruby bo szpanowało (nie wiem jak się to mówi poprawnie po polsku bo ja ze Śląska) i spodnia część płyty wyginała się.Trochę zrobiłem to po partacku, ale jak widać na pierwszej fotce prawie tego nie widać - a będzie lepiej bo jest od spodu. Teraz będzie kolej na mocowanie kół napinających bo po przyłożeniu tylnej płyty do wanny powstają tam szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Najfajniejszy czołg. Mój ulubiony. Kibicuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sdk_uk Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 Cześć. Tez będę tu zaglądał mam w planach zrobić IV bo I II i III juz stoją u mnie zrobione No i pewno się od ciebie nauczę paru przydatnych zeczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Skleiłem kiedyś to pudło. Wyszło nienajlepiej. Czekam więc na, to jak wyjdzie spod Twej ręki. Pierwsze rzędy już zajęte, więc przycupne gdzieś z tyłu. Wzrost mam to nie będę innym zasłaniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 Wszyscy pędzą a niektórzy już modele do galerii wstawili. Powoli działam. Najpierw jednak krok do tyłu. Ze względu na słabą wiedzę musiałem poprawić co spartoliłem. A mianowicie mocowanie tłumika. Wstawki z polistyrenu i już jest jak powinno. Kleimy dalej. Zabawa jest fajna bo Dragon ma masę części. Nawet takie które ledwo widoczne będą. Na razie tyle - idę lepić dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Mimo wszystko, to konkurs wiec pospiech nie jest wskazany ;) A ja caly czas będę sledzil twe poczynania i kibicowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Model Dragona 6363 jest wykonany na solidnym poziomie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Września 2015 Autor Share Napisano 24 Września 2015 Jak na razie nie narzekam. Choć teraz trochę nudny moment - obrabianie kółek i składanie gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 Znowu trochę czasu się znalazło więc powstały zapasowe gąsienice na przód. W planie mam jeszcze na przednią płytę wanny, ale to dopiero jak zmontują gąsienice i zobaczę ile mi ogniwek zostanie. A tutaj rzeczone gąsienice zaczynają powstawać. I największy sukces - załatwiona sprawa kółek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Fajnie by było jakbyś zrobił kilka ogniw tradycyjnych, a zapas to już mus. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Fajnie by było jakbyś zrobił kilka ogniw tradycyjnych, a zapas to już mus.Pzdr Zgadzam sie w calej rozciaglosci. Zapas z "kaczymi lapami" troche nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Fajnie by było jakbyś zrobił kilka ogniw tradycyjnych... Pzdr Seba masz na myśli kilka sztuk w gąsienicach, nie w zapasie? A co do zapasu z "zimowymi" to były jak najbardziej. Tutaj akurat Pz. III. Źródło: http://worldwartwozone.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 No prosze. Czlowiek cale zycie sie uczy i glupi umiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Zapas gąsek typu Winterketten najczęściej dawali na przednim pancerzu.Na górze z przodu dawali zwykłe gąski (choć nie zawsze). Parę fotek "czwórek": http://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/tanks/panzer-iv-tank/Panzer_IV_Ausf.G_with_Winterketten.jpg http://i16.photobucket.com/albums/b19/gibsonfndr/panzerIVGhivernal.jpg https://farm8.staticflickr.com/7193/6888634413_4bd4465e48_b.jpg http://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/tanks/panzer-iv-tank/Panzer_IV_number_533_winterketten_east_front_1943.jpg http://worldwartwozone.com/gallery.old/500/79952.jpg Tak jak pisałem nie było to zawsze tak samo: http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Bilder/Panzer4/Pz4G-16.jpg http://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/tanks/panzer-iv-tank/Panzer_IV_Ausf_G_with_winterketten.jpg http://i.imgur.com/C22hLUU.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Dołączyłem ze swoją Czwórką. Podpatruję twoje postępy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 Się konkurs rozkręcił. Ja dalej trzymam się celu jakim jest ukończenie modelu na czas. Dlatego też trochę podziałałem. Na życzenie publiki wymieniłem zapasowe gąsienice. Dorobiłem też sprężynki bo zestawowe to cienizna. Jak widać tu i ówdzie nie obejdzie się bez szpachli. Postanowiłem "zaszaleć" i nie montować tylnych błotników. Rozwiercone więc zawiasy. No i dokupiłem do niego załogę - za kilka dni powinny dojść. Wprawdzie figurki słabo mi wychodzą, ale zobaczymy czy się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi