sinus Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 4 - Najlepszy model w barwach Polski Witajcie Bardzo podoba mi się idea tego konkursu i chciałbym spróbować swoich sił. Jest to mój debiut na forum, ale mam nadzieję że nie będziecie zawiedzeni staraniami początkującego. Mój pomysł na dioramę otrzymał roboczy tytuł "Zdążyć przed pierwszą gwiazdką" czym chciałem nawiązać do terminu i tematu konkursu. Diorama w początkowym założeniu ma przedstawiać załogę Jeepa 1 Armii Wojska Polskiego w wigilię 1944 roku, zmierzającą do swojej jednostki. Aby trochę urozmaicić sobie pracę, Jeep będzie ciągnął sanie z zaopatrzeniem. Jestem w trakcie kompletowania dodatków, które będę przedstawiał w miarę postępów dostaw. Na początek zestaw startowy, który docelowo ma być w wersji "hardtop". do tego sanie wykonane od podstaw, zainspirowane takim oto zdjęciem: materiały do budowy sań Prace rozpocząłem od przygotowania ścianek i podłogi z balsy. Z lewej strony materiały przed obróbką. Z prawej już po. ....i pierwsze koty za płoty . Zapraszam do śledzenia moich dalszych poczynań oraz komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 No jak na debiut to bardzo mi się to podoba :-) Sam jestem początkujący (jednak mniej zaawansowany :P) i z chęcią poobserwuje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Kibicuję. Kalki będą od Toro czy będziesz inaczej kombinował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Skrzyneczka bardzo ładna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Wspaniały projekt się szykuje! Powodzenia! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Fajny pomysl, trzymam Kciuki! Poza wszystkim mam pytanie- gdzie trafiles takie fajne zdjecie panow z Luftwaffe? I w zwiazku z tym zdjeciem mam mala watpliwosc- zdjecie ewidentnie z frontu wschodniego, sanie raczej nie wojskowe ergo podiwanione cywilom. Pytanie czy takie sanie byly typowe i na zachodzie europy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Co to za urządzonko na 4 zdjęciu od góry??? Fajnie wyszły ci deski! Kibicuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz90 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Co to za urządzonko na 4 zdjęciu od góry??? szczotka z drucianym włosiem. świetna do czyszczenia iglaków z plastiku swoją drogą kufer pierwsza klasa ekstraklasa nie zdziwię się jak zobaczę go pomalowanego zestawem od AK- Interactive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 Bardzo dziękuję za zainteresowanie i wszystkie komentarze. Szczególnie za słowa aprobaty, które mobilizują do dalszych wysiłków. "kufer" nabiera kształtów, choć wymaga jeszcze kilku drobnych elementów. Jednak mam wrażenie że najłatwiejsze za mną. Teraz wyzwanie polega na tym, jak pomalować to by przypominało rzeczywistość. Jeżeli ktoś z kolegów i koleżanek ma pozytywne doświadczenia w malowaniu balsy, to bardzo proszę o podpowiedzi. Odpowiadając na Wasze pytania: zdjęcie sań pochodzi z http://www.gettyimages.com/, sanie są raczej w stylu wschodnim i nie sądzę aby były również używane na zachodzie. Kalki będą kombinowane, ale czekam na dostawę TORO aby ocenić ich przydatność. Dziękuję biegaczowi za wyręczenie w odpowiedzi. Urządzonko dostępne w marketach budowlanych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 Balsę dobrze jest pociągnąć najpierw sidoluxem, to rozwiązuje problem włochatości tego drewienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 No sanie super Ci wyszły. Dużo lepsze od moich. Z malowaniem balsy nie miałem problemu. Zawsze akrylami. Ostatnio używam zestawu AK do malowania drewna. I można użyć szczypty pigmentów w różnych kolorach. Płozy w sankach z czego są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 Z małymi saneczkami masz już doświadczenie, może jak spadnie prawdziwy śnieg zrobisz większe? To może być pomysł na własny biznes. Wyglądają super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wampir Lestat Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 Mam to zdjęcie na jakiejś pocztówce propagandowej z czasów wojny... No, nie powiem patrząc na sanie cudo się szykuje. Zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam na więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Witajcie, piątek zaowocował w nową dostawę. w związku z czym niedługo przedstawię Wam kolejnego bohatera sceny - Jeepa Willysa. Z tego co mi wiadomo w ówczesnych czasach nie używano "zimówek", więc postanowiłem wzbogacić model o taki dodatek: Jestem bardzo wdzięczny za wszystkie komentarze, wsparcie i podpowiedzi. Niestety wciąż moje próby malowania balsy są niezadowalające, wiec szukam dalej. Jeżeli znacie jakieś ciekawe tutoriale w tym temacie to bardzo proszę o podzielenie się. Odpowiadając na pytanie o płozy, są zrobione z zapałek modelarskich, które musiałem lekko nagiąć. (Oczywiście połamałem kilka zanim się udało.) Gerd - dzięki za świetny pomysł, własnie szukam czegoś nowego . A tak przy okazji nie chciałbyś kupić saneczek na zimę? Wkrótce zaprezentuję dalsze postępy prac. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 19 Września 2015 Share Napisano 19 Września 2015 Jeep z tymi blaszkami i łańcuchami na kołach zapowiada się naprawdę fajnie. Robi się coraz ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 20 Września 2015 Share Napisano 20 Września 2015 W skali 1/35 takie łańcuchy na koła z blaszek nie wyglądają najlepiej - są strasznie płaskie. Lepszym wyborem byłyby chyba żywiczne koła z łańcuchami: http://exito.sklep.pl/pl/p/PANZERART-35159-135-Road-Wheels-with-chains-for-US-Jeep/13017 lub takie jak w tym zestawie: http://exito.sklep.pl/pl/p/BLACK-DOG-T35045-135-Jeep-accessories-set/7789 Do malowania balsy spróbuj wykorzystać gotowe washe albo mocno rozcieńczone farby olejne lub bejce dostępne w sklepach dla plastyków. Poza tym sanki Pomysł Z zainteresowaniem śledzę rozwój wypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 21 Września 2015 Autor Share Napisano 21 Września 2015 Witajcie, Zgodnie z zapowiedzią prezentuję kolejnego bohatera sceny: oczywiście wymaga jeszcze sporo pracy, ale nie chciałem Was przetrzymywać w napięciu. Pod Waszą ocenę zostawiam czy łańcuchy wyglądają zbyt płasko. Wkrótce ciąg dalszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Trochę wyglądają. Powykręcaj może pęsetą ogniwa łańcucha względem siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Kolega Mikele mądrze mówi. Spróbuj je delikatnie powykręcać. Malowanie i brudzenie kół zrobią resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Koła mogą zostać. Nie ma co kombinować z nowymi. Częściowo pewnie i tak będą zasłonięte przez śnieg. Tylko zrób tak jak radzą inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Jakiej balsy użyłeś do budowy sań? Płozy to też balsa? Wygląda świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Witajcie, od ostatniego razu sanie postarzały się trochę. Mam nadzieję że Wam się spodobają Sanie są z miękkiej balsy co ma swoje plusy i minusy. Płozy to zapałki modelarskie. Dziękuję za wszystkie komentarze, uwagi i podpowiedzi. Wszystkie są bardzo cenne i mobilizują mnie do dalszych starań. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Ja pier.... Kosmos chlopie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Brawo! Robi się naprawdę ciekawie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Sanie wyszły świetnie, szczególnie słoje w deskach robią na mnie wielkie wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi