KW-2 Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Piękne!!! Dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 28 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 28 Września 2015 Bardzo fajnie wyszło! Oglądam dalej. pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingdead Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 O rany, będę uważnie obserwować. Sanie wyglądają wręcz powalająco. Boję się zaczynać swoją przygodę z modelami widząc takie początki innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 4 Października 2015 Autor Share Napisano 4 Października 2015 Witajcie, bardzo dziękuję za tak duże zainteresowanie i miłe słowa. Sanie są efektem wielu prób (oraz również czasochłonnych błędów). Jednak własnie to dla mnie jest część tej ogromnej frajdy jaką jest modelarstwo. W ramach uzupełnienia chciałem pokazać Wam z jakich "specyfików" korzystałem. Na pierwszym planie leżą "deski" z balsy (te najbardziej udane z nieudanych). Bardzo spodobały mi się efekty użycia bejcy, którą widzicie po prawej stronie (do kupienia w sklepach artystycznych lub w Empiku za około 20 zł). Do tego drobne poprawki farbami AK i Lifecolor. Sprawdziła się również stara prawda "mniej znaczy więcej". Na zakończenie kolejna zapowiedź: Na początek planuję wykorzystać tylko postać w płaszczu z niewielkimi przeróbkami. Docelowo jednak mają być trzy figurki. Z tego co udało mi się znaleźć wybór żołnierzy 1 Armii Wojska Polskiego jest niewielki, wiec chyba będę posiłkował się Armią Czerwoną. Jeżeli macie jakieś sugestie bardzo proszę o komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Jeśli chodzi o figurki to musisz pamiętać, że mundur Berlingowców różnił się od tego używanego przez Armię Czerwoną. http://www.dobroni.pl/media/grh,srh-aa7,889,919,371.html https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Polish_Army_Parade_waf-2012-1502-29_(1945).jpg Co do zaprezentowanego przez Ciebie zestawu, to figurka w płaszczu po przerobieniu pagonów i poprawkach kołnierza mogłaby się nadać. Należałoby zmienić nakrycie głowy na rogatywkę. Aby uniknąć rzeźbienia można dokonać przeszczepu głowy z Toro Model: http://toro-model.home.pl/pliki/35f25.htm Pozostali "bojcy" mają watowane kufajki i spodnie. Będąc szczerym, to nie wiem czy żołnierze 1 Armii WP mieli je w przydziale, ale jeśli nawet to na pewno nie były one tak powszechne jak płaszcze. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 11 Października 2015 Autor Share Napisano 11 Października 2015 Witajcie, Zapraszam do obejrzenia kolejnej aktualizacji. Dzisiaj figurki. Na początek inbox. Z zestawu wybrałem kolejną figurkę w płaszczu. Dzięki cennym poradom kornika dokonałem kilku przeróbek i uzupełnień oraz dodałem głowy z zestawu Toro Model. i na koniec "poza z bryką" Kolejny etap to malowanie. Jeżeli ktoś z Was ma jakieś wskazówki odnośnie użycia kolorów do malowania mundurów 1 Armii WP to bardzo proszę o podpowiedzi. Jak zwykle będę wdzięczny za wszystkie uwagi i komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Świetna korekta, choć bywają użyteczne i aby nie obrazić za bardzo ToroModel powiem tak: to wymagające produkty - cierpliwości i green stuffu w równych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 Może te głowy nie są idealne, ale najważniejsze, że jest baza, a Twoi wojacy coraz lepiej się prezentują. Scenka nabiera rumieńców i już nie mogę się doczekać malowania figurek Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Pięknie, panie, pięknie. Fajne wyrazy twarzy tych wojaków, kołnierze trochę za obszerne, no ale wojna, to im się schudło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 Witajcie, tym razem przyszedł czas na Jeepa. Pomimo swoich niewielkich rozmiarów pochłonął bardzo wiele czasu. Chciałem pokazać wcześniejsze etapy malowania, ale ciągle coś poprawiałem aż dotarłem do tego etapu. Liczę na Wasze uwagi bo wciąż wymaga jeszcze trochę pracy i poprawek. Przerobiłem drzwi na suicide doors. Wydawały mi się bardziej adekwatne, a co najistotniejsze były stosowane w tego typu Jeepach. Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi w temacie łańcuchów. Mam nadzieję że teraz wyglądają chociaż odrobinę lepiej. Zgodnie z sugestiami gdzieniegdzie dołożę jeszcze trochę śniegu. Szyby są pomalowane farbą imitującą szron, która mieni się pod różnymi kątami widzenia. Ramkach okien również pojawi się śnieg. Jak zwykle dziękuję za zainteresowanie i wszelkie komentarze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Ciekawie wyszło zróżnicowanie pomiędzy karoserią, dodatkowymi elementami "obudowy" i dachem. Z kołami rozumiem będziesz jeszcze coś robił, bo sie strasznie błyszczą. Całość mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Musze przyznac ze dalem ciala na poczatku, nie doczytalem, zasugerowalem sie Jeep'em i myslalem ze to bedzie front zachodni... Durna pala... Co by nie bylo, nabiera rumiencow i coraz bardziej mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Malowanie bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Chętnie popodglądam "śnieżenie" pojazdu. Mam cichą nadzieję, że pokażesz to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Jeep bardzo fajnie zrobiony i pomalowany. Łańcuchy może trochę lepiej wyglądają, choć moim zdaniem lepszym wyborem byłyby koła żywiczne. Mógłbyś podać co to za farba imitująca szron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Zróżnicowanie tej zieleni jest świetne. Łańcuchy nie są już płaskie i teraz wydają mi się lepszym wyborem niż żywiczne. No i jeszcze te przednie światła Żołnierz jedzący śniadanie wygląda przesympatycznie, produkty Toro wydawały mi się naprawdę słabe, a tu jednak da się z ich pomocą zrobić fajne rzeczy. W zapowiedziach MB jest zestaw figurek żołnierzy polskich i sowieckich ze zdobywania Berlina. Może w niedalekiej przyszłości będzie łatwiej podejść do takiego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Piękności Wszystko w tym Jeepie jest niemal idealne. Jedyne co teraz odstaje od całości, to troczenie koła zapasowego. Na pewno jest to nieskończone, bo wygląda po prostu jak drut miedziany. Postaraj się, żeby nie wyglądało to na koniec jak pomalowany drut miedziany, a masz wielką szansę na mój głos. Bo również sanki to małe arcydzieło, a i figurki zapowiadają się zacnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Możesz napisać coś więcej na temat świateł z przodu? Wyglądają świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Nie za dużo i nie za mało. Z gustem. trzym kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Przyłączam się do pozytywnych komentarzy. Z każdym postem udowadniasz, że to jeden z najciekawszych warsztatów w tym konkursie. Kilka uwag: - Już teraz jest świetnie ale detale takie jak chociażby lampy i odblaski wymagają dopracowania. - Pokusiłbym się na Twoim miejscu o nieco intensywniejsze błocenie dolnych partii Jeep'a oraz butów wojaków. - Obicia i rdzawienie wyglądają świetnie. Nic już nie dodawaj, bo przesadzisz. - Przydałby się akordeon Zapowiada się naprawdę piękna rzecz Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 22 Października 2015 Share Napisano 22 Października 2015 Nie licząc żyrafy pana z rozdziawioną gębą, to nie można się napatrzeć. Drewno sań to jedno z najlepiej postarzonych desek jakie kiedykolwiek widziałem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Witajcie, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i wskazówki. Są dla mnie bardzo cenne i wszystkie biorę pod uwagę. Zanim zaprezentuję Wam kolejne postępy prac chciałbym pokazać farbę jakiej użyłem do zrobienia szronu w odpowiedzi na pytanie hiwisa farba kupiona w sklepie "dla plastyków" za około 12 zł. Jest to farba akrylowa do zdobienia szkła. Z tego co się zorientowałem to jest kilka kolorów. Ja wybrałem srebrny. Najlepszy efekt uzyskuje się nakładając ją gąbką. Do tego uzupełnienie na krawędziach okien farbą Tamiya texture paint efekt w powiększeniu: Jeżeli chodzi o reflektory i odblaski to zdecydowałem się na zestaw SKP. Niestety do tanich nie należy, ale robi różnicę. Wciąż pracuję na figurkami, które spędzają mi sen z powiek. Wkrótce dołączy też trzeci kompan. W związku z czym jeszcze raz ponawiam prośbę o podpowiedzi co do doboru kolorów mundurów, czapek i hełmów. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie uwagi i zachęcam do komentowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 Witajcie, Przyszedł chyba czas na pierwszy kryzys w budowie. Prace przebiegają powolnie i bez wyraźnych postępów. Niemniej jednak chciałbym dzisiaj zaprezentować Wam wstępną koncepcję dioramy. Zapowiadany trzeci figurant. Zestaw Zvezda, towarzysz ciągnący. Głowa od Toro Model, trochę przeróbek, kalkomanie WEIKERT DECALS. Figurka jest wciąż w trakcie składania więc ramiona i dłonie ma jeszcze przyczepione na blu tack. W zamyśle układ ma wyglądać mniej więcej tak: Jak zwykle liczę na Wasze komentarze i sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Bomba. Zapowiada sie ciekawie. Na dole jak ci sie uda to postaw kilka choinek plus pień i obok piła. I jesli mozesz to poszukaj lepszych choinek bo ta obecnie nie robi dobrego wrazenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi