Rektor Napisano 19 Grudnia 2015 Share Napisano 19 Grudnia 2015 tchnienie zachwytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Kapitalna robota Sławek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Jasny gwint, wygląda to świetnie. Jaki masz patent na projektowanie i właściwe wymiary wręg? Wykreślasz czy projektujesz komputerowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Kolega odstawia taką W zwiazku z tym,że człowiek uczy się różnych rzeczy …… … … Rocket Science, że artykuły pana Ziobra bladną przy niej jak buddyjskie batysty na wietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 O jaciesz nie pier..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 ....Ale z was wariaci ....Dzięki za uznanie panowie Nacktgeboren jeśli chodzi o sposób robienia tego ogona,to wygląda to tak.....wziąłem średnicę pierwszej wręgi,która była w planach kartonowego modelu i ostatnią,bo projektant cały ten kartonowy ogonek uzbroił w dwie wręgi......potem z różnych żródeł,które dostałem od forumowiczów-JESZCZE RAZ DZIĘKI WSZYSTKIM WTAJEMNICZONYM ZAWSZE CHĘTNYM DO POMOCY dowiedziałem się jaki jest mniej więcej kształt prawdziwych wręg,ile ich jest i zrobiłem sobie taki szablonik: ten szablonik to nic innego jak przekrój ogonka,podzielonego na poszczególne wręgi...i odmierzyłem sobie ich średnicę,tym oto cyrklem tnącym i wyciąłem kółeczka....w kółeczkach powycinałem miejsca na podłużnice(nie wiem czy dobrze to nazwałem,ale najwyżej jakiś znawca tematu mnie skoryguje ) no i powywiercałem kółeczka,które widać we wręgach....połączyłem najpierw czterema podłużnicami,a potem resztę dokładałem.....chyba zrozumiale to wyjaśniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Wyjaśniłeś dobrze i klarownie. Bardzo logiczny i w istocie prosty proces budowy. Właśnie to jest potrzebne w warsztatach. Pokazać nie tylko efekt, ale i drogę. Fajnie, że tak budujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Super Przydał by się taki cyrkiel do średnic poniżej 1cm :( może ma ktoś patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 Super Przydał by się taki cyrkiel do średnic poniżej 1cm :( może ma ktoś patent gdzies w necie widziałem taki patent jak ktoś z takiego cyrkla....zrobił przeróbkę na taki,który robi takie własnie średnice...tzn.malutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Nie trzeba daleko szukać KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Do wycinania kółek o średnicy poniżej 1 cm świetnie nadaje się kroczek ze śrubą regulującą kąt rozwarcia. Wystarczy tylko delikatnie nacinać tworzywo jedną z igieł - przy tworzywie o grubości 0,5 mm wycięcie koła to kilka obrotów kroczka. Na ogół ograniczam się do nacięcia tworzywa - resztę roboty załatwiam skalpelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 DZIĘĘĘ KUUU JEEEE MYYYYY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Sławekb - szaleństwo..... ale jest w tym metoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 24 Grudnia 2015 Share Napisano 24 Grudnia 2015 Dopiero dzisiaj trafilem na ten watek, bo od dluzszego czasu nie zagladalem na forum.... i bardzo mi sie podoba to co robisz. Zawsze przy takich ''robotkach'' zastanawiam sie na moim warsztatem, ktory niestety ale jest daleko w tyle za Twoimi umiejetnosciami....ale do rzeczy.... Czy moglbys przyblizyc mi bardziej technologie robienia oszklenia przy pomocy kopytka, ktorego uzywales, chodzi mi o materialy i metode uzyskania ksztaltu, czy to jest tloczenie, odlewanie czy jeszcze cos innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 24 Grudnia 2015 Share Napisano 24 Grudnia 2015 …Czy moglbys przyblizyc mi bardziej technologie robienia oszklenia przy pomocy kopytka, ktorego uzywales, chodzi mi o materialy i metode uzyskania ksztaltu, czy to jest tloczenie, odlewanie czy jeszcze cos innego ? Po polsku, po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2015 Siemanko ludzie ........co ja mogę powiedzieć-to jest mój przyrząd do tłoczenia próżniowego..... ten otwór z boku,to na odkurzacz..... ....i rozgrzewam nad gazem przezroczytstą płytkę PET,oczywiście wszystko odrazu nie wychodzi,choć różnie to z tym bywa.......ale ogólnie to zmarnowałem towaru,zanim wyszło coś z tego......oczywiście mówię o samym nakładaniu na kopyto,bo to jest ważny moment...raz wyjdzie a 10 razy nie .(bądż na odwrót).....kopytko to też każdy sam musi sobie wystrugać no i koniecznie ładnie wygładzić.....materiały dowolne,aby było twarde...ja sklejałem warstwy plastiku,a póżniej obrabiałem. Płytki kupione w www.swiatmodeli.eu O tej metodzie jest trochę w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wajtok Napisano 25 Grudnia 2015 Share Napisano 25 Grudnia 2015 Dzieki bardzo za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Cześć.....nie myślałem,że tak dawno już tu nie zaglądałem......zacząłem coś tam dłubać na boku na ile czas pozwala,bo sezon zimowy jeszcze trwa...od strony ogonka...... ...narazie to takie wstępne spasowania...łopatki nie sa na stałę.....jeszcze dojdzie w tym detalu trochę elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 od razu widać Sławku, że i się sezon narciarski kończy... Cieszę się, że Cię odgrzebało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 Siemka...ja też się cieszę,że ty się cieszysz...oby to jakoś szło,bo ciężko się spod śniegu wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) .....jeszcze porównanie... ... . Edytowane 24 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 No popatrz, popatrz... Się zawziął, fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 noooo zawziąłem ...teraz święta i znowu praca...niestety nie przy modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Olej święta, rób Mi-śka - Naród czeka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Olej święta, rób Mi-śka - Naród czeka! ...tzn,siedzę właśnie w pracy do 22-giej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi