hiwis Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 (edited) Moja pierwsza w życiu "48". Model "z pudła" plus osłony wieży Haulera, malowany i paprany byle jak, wszystkim co było pod ręką, zdjęcia robione kartoflem. Model uważam za prawie skończony (reszta poprawek już na podstawce, która powoli powstaje) pora więc na galerię - choć zdjęcia jak zwykle podłej jakości Zestaw Tamiyi świetny, bezproblemowy i bardzo przyjemny w montażu, ale wymęczył mnie ten model okrutnie. Naoglądałem się w internetach i innych mediach tyle pięknie wykonanych IS-ów, że zapragnąłem sam takiego wykonać i tu niestety nie wziąłem poprawki na swe nienajwyższych lotów umiejętności modelarskie. Nic nie wychodziło jak chciałem, farbę zmywałem parę razy aż w końcu model mnie tak wku... zdenerwował znaczy się, że postanowiłem pogodzić się z porażką, zostawić jak jest, skończyć jak najszybciej i do kolejnych podchodzić już na większym luzie. Efekty mojej szarpaniny na zdjęciach - zadowolony nie jestem ale już nic nie ruszam. Pewnie dojdzie jeszcze figurka dowódcy we włazie (dlatego właz osadzony tymczasowo) i jakiś skromny desant, ubłocenie gąsienic na podstawce zniweluje ten widoczny dziwaczny efekt srebrzenia na gąsienicach. Dzięki za uwagi i zainteresowanie w warsztacie. Edited July 31, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ams Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Siema, bardzo ładny model, umorusany niemiłosiernie, ale chyba zasadnie. jak na domniemaną historię pojazdu. Jedyne co mnie nie przekonuje to jak dla mnie za bardzo świecą się zęby na gąskach i nie konsekwentnie wyjechana ścieżka kół jezdnych. Sprawia wrażenie że jest wybłyszczona tam, gdzie udało ci się dotrzeć narzędziem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 Dzięki. Gąsienice zamierzam na podstawce trochę utopić więc ten słaby jak na razie efekt pewnie zniknie (choć na razie nie wygląda najlepiej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
letalin Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Gdyby nie ten widoczny szew na całej długości lufy, to bym się wyraził bardzo entuzjastycznie, a tak to tylko entuzjastycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imek46 Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Miałem się właśnie zapytać co jest to białe na gąskach, ale już zostało wyjaśnione. Nie tym kolorem to miejsce pojechałeś i dlatego wyszło jakby w gąski dostała się butelka mleka. Oprócz jeszcze tego szwu na lufie to model wygląda bardzo fajnie. Na przyszłość to szukaj toczonych luf. Wydatek co prawda nie wielki a efekt o niebo lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 letalin, imek46 - z lufą faktycznie zawaliłem ale szew objawił się w takiej postaci dopiero po nałożeniu pigmentów i już mi się nie chciało Bardzo chętnie wymieniłbym lufę na metalową, niestety do IS-a w "48" takiej nie znalazłem. A ten nieszczęsny kolor, metalizer na kołach i gąsienicach to efekt ekspertów z metalicznymi markerami - nie wyszło ale pocieszam się że na podstawce nie będzie tak straszyć. Może lufę też uda się jakoś przymaskować. Dzięki za uwagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
letalin Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 letalin, imek46 - z lufą faktycznie zawaliłem ale szew objawił się w takiej postaci dopiero po nałożeniu pigmentów i już mi się nie chciało Problemem może być, że klej rozmiękczył plastik i szew wyszedł po pewnym czasie. Warto spróbować ze szpachlowaniem CA, wtedy się nie zapada. Mi się nie spieszy, odkładam do porządnego wyschnięcia kleju przed malowaniem, ale nawet po tygodniu wychodziły mi szpary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiton Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 Mi sie bardzo podoba. Staliny fajnie wygladaja bez przednich błotników !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 Model Cię wymęczył, zdenerwował może nawet trochę sponiewierał ? Rzuć to w kąt pamięci, bo naprawdę ładna maszyna Ci wyszła. Poza wspomnianym szwem i zębami gąsienic jest naprawdę ekstra. Is-2 jest wspaniałym modelem do eksperymentów ze śladami eksploatacji. Twoje wyszły całkiem udanie. Pozdrawiam Kornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 Pomijając powyższe uwagi bardzo ładny model i widać, że masz potencjał. Czekam na wiecej :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrkur Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 Jestem na tak! a masz jakieś foto albo co na te siatki?t-34/85 widziałem ale że Józek?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted November 26, 2015 Author Share Posted November 26, 2015 Bardzo dziękuję za miłe opinie - cieszy że się komuś jednak podoba piotrkur - znam tylko to zdjęcie : http://i42.photobucket.com/albums/e333/panther3485/IS22full.jpg Ale kilka firm produkujących blaszki do modeli ma w swej ofercie ten gadżet - pewnie takich Józków mogło być więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioba Posted November 27, 2015 Share Posted November 27, 2015 Ładny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted November 27, 2015 Share Posted November 27, 2015 Ładnie wyszedł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafako Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Mnie również się podoba i nie bardzo rozumiem dlaczego tak krytycznie oceniasz swoją pracę? Błędy które zostały wskazane (poza szwem na lufie) spokojnie "schowasz" na etapie podstawki a i sam staliniec niewątpliwie zyska wyeksponowany w ten sposób. Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych projektów w mojej ulubionej skali! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Też mi się podoba. Bardzo fajnie i konsekwentnie go styrałeś. Aż prosi się postawić go na jakiejś podstawce. No właśnie co z podstawką?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted December 14, 2015 Author Share Posted December 14, 2015 Jeszcze raz dziękuję za przychylne opinie No właśnie co z podstawką?? Noo ... robi się - powoli - jakoś nie mogę się zmobilizować do malowania figurantów-pozorantów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedzelek Posted December 14, 2015 Share Posted December 14, 2015 Naprawdę ładny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted December 14, 2015 Share Posted December 14, 2015 Fajnie polepiony i pomalowany IS. Sorry ale mam kilka ale... T-ciaki z łózkami wkol wieży widziałem, IS-a nigdy nie widzialem( jak masz jakieś kwity to chętnie popatrzę ) . IS do walki mialy ściągane dodatkowe zbiorniki paliwa - tak ze wieszaki powinny zostać puste ( nie pamiętam gdzie to doczytalem ale znajdę to wkleje). Poza tym prosi się o ladna podstawkę, bo model jest tego wart. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted December 14, 2015 Author Share Posted December 14, 2015 Fajnie polepiony i pomalowany IS. Sorry ale mam kilka ale... T-ciaki z łózkami wkol wieży widziałem, IS-a nigdy nie widzialem( jak masz jakieś kwity to chętnie popatrzę ) . IS do walki mialy ściągane dodatkowe zbiorniki paliwa - tak ze wieszaki powinny zostać puste ( nie pamiętam gdzie to doczytalem ale znajdę to wkleje). Poza tym prosi się o ladna podstawkę, bo model jest tego wart. Znam tylko takie zdjęcie : Zresztą wspominałem już o tym parę postów wyżej. Co do zbiorników to też gdzieś czytałem że zdejmowano je przed akcją bojową ale mój Józef nie do końca będzie w ogniu bitwy wiec ten jeden zbiorniczek może chyba zostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted December 15, 2015 Share Posted December 15, 2015 Dzieki za fotke, ja na nia nie trafilem. Co prawda ten na zdjeciu ma blache ale to nie gra roli. Czekam na podstawke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nużek Posted December 17, 2015 Share Posted December 17, 2015 Pięknie utytłany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted January 19, 2016 Author Share Posted January 19, 2016 Hmmm.... wiem że to nie warsztat ale pozwolę sobie na jedną fotkę z prac nad podstawką : Luźna inspiracja: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rack Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Akurat jestem aktualnie w temacie IS-2 i buszuje w necie . Powiem tak, bardzo mnie się Twój Josif podoba i czekam na całość na dioramie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hiwis Posted April 13, 2016 Author Share Posted April 13, 2016 (edited) (zdjęcia przeniesione) Edited February 1, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts