hiwis Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) Moja pierwsza w życiu "48". Model "z pudła" plus osłony wieży Haulera, malowany i paprany byle jak, wszystkim co było pod ręką, zdjęcia robione kartoflem. Model uważam za prawie skończony (reszta poprawek już na podstawce, która powoli powstaje) pora więc na galerię - choć zdjęcia jak zwykle podłej jakości Zestaw Tamiyi świetny, bezproblemowy i bardzo przyjemny w montażu, ale wymęczył mnie ten model okrutnie. Naoglądałem się w internetach i innych mediach tyle pięknie wykonanych IS-ów, że zapragnąłem sam takiego wykonać i tu niestety nie wziąłem poprawki na swe nienajwyższych lotów umiejętności modelarskie. Nic nie wychodziło jak chciałem, farbę zmywałem parę razy aż w końcu model mnie tak wku... zdenerwował znaczy się, że postanowiłem pogodzić się z porażką, zostawić jak jest, skończyć jak najszybciej i do kolejnych podchodzić już na większym luzie. Efekty mojej szarpaniny na zdjęciach - zadowolony nie jestem ale już nic nie ruszam. Pewnie dojdzie jeszcze figurka dowódcy we włazie (dlatego właz osadzony tymczasowo) i jakiś skromny desant, ubłocenie gąsienic na podstawce zniweluje ten widoczny dziwaczny efekt srebrzenia na gąsienicach. Dzięki za uwagi i zainteresowanie w warsztacie. Edytowane 31 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 Siema, bardzo ładny model, umorusany niemiłosiernie, ale chyba zasadnie. jak na domniemaną historię pojazdu. Jedyne co mnie nie przekonuje to jak dla mnie za bardzo świecą się zęby na gąskach i nie konsekwentnie wyjechana ścieżka kół jezdnych. Sprawia wrażenie że jest wybłyszczona tam, gdzie udało ci się dotrzeć narzędziem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Listopada 2015 Autor Share Napisano 25 Listopada 2015 Dzięki. Gąsienice zamierzam na podstawce trochę utopić więc ten słaby jak na razie efekt pewnie zniknie (choć na razie nie wygląda najlepiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 Gdyby nie ten widoczny szew na całej długości lufy, to bym się wyraził bardzo entuzjastycznie, a tak to tylko entuzjastycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 Miałem się właśnie zapytać co jest to białe na gąskach, ale już zostało wyjaśnione. Nie tym kolorem to miejsce pojechałeś i dlatego wyszło jakby w gąski dostała się butelka mleka. Oprócz jeszcze tego szwu na lufie to model wygląda bardzo fajnie. Na przyszłość to szukaj toczonych luf. Wydatek co prawda nie wielki a efekt o niebo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Listopada 2015 Autor Share Napisano 25 Listopada 2015 letalin, imek46 - z lufą faktycznie zawaliłem ale szew objawił się w takiej postaci dopiero po nałożeniu pigmentów i już mi się nie chciało Bardzo chętnie wymieniłbym lufę na metalową, niestety do IS-a w "48" takiej nie znalazłem. A ten nieszczęsny kolor, metalizer na kołach i gąsienicach to efekt ekspertów z metalicznymi markerami - nie wyszło ale pocieszam się że na podstawce nie będzie tak straszyć. Może lufę też uda się jakoś przymaskować. Dzięki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Listopada 2015 Share Napisano 25 Listopada 2015 letalin, imek46 - z lufą faktycznie zawaliłem ale szew objawił się w takiej postaci dopiero po nałożeniu pigmentów i już mi się nie chciało Problemem może być, że klej rozmiękczył plastik i szew wyszedł po pewnym czasie. Warto spróbować ze szpachlowaniem CA, wtedy się nie zapada. Mi się nie spieszy, odkładam do porządnego wyschnięcia kleju przed malowaniem, ale nawet po tygodniu wychodziły mi szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Listopada 2015 Share Napisano 26 Listopada 2015 Mi sie bardzo podoba. Staliny fajnie wygladaja bez przednich błotników !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 26 Listopada 2015 Share Napisano 26 Listopada 2015 Model Cię wymęczył, zdenerwował może nawet trochę sponiewierał ? Rzuć to w kąt pamięci, bo naprawdę ładna maszyna Ci wyszła. Poza wspomnianym szwem i zębami gąsienic jest naprawdę ekstra. Is-2 jest wspaniałym modelem do eksperymentów ze śladami eksploatacji. Twoje wyszły całkiem udanie. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Listopada 2015 Share Napisano 26 Listopada 2015 Pomijając powyższe uwagi bardzo ładny model i widać, że masz potencjał. Czekam na wiecej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 26 Listopada 2015 Share Napisano 26 Listopada 2015 Jestem na tak! a masz jakieś foto albo co na te siatki?t-34/85 widziałem ale że Józek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 26 Listopada 2015 Autor Share Napisano 26 Listopada 2015 Bardzo dziękuję za miłe opinie - cieszy że się komuś jednak podoba piotrkur - znam tylko to zdjęcie : http://i42.photobucket.com/albums/e333/panther3485/IS22full.jpg Ale kilka firm produkujących blaszki do modeli ma w swej ofercie ten gadżet - pewnie takich Józków mogło być więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Ładny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Listopada 2015 Share Napisano 27 Listopada 2015 Ładnie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafako Napisano 1 Grudnia 2015 Share Napisano 1 Grudnia 2015 Mnie również się podoba i nie bardzo rozumiem dlaczego tak krytycznie oceniasz swoją pracę? Błędy które zostały wskazane (poza szwem na lufie) spokojnie "schowasz" na etapie podstawki a i sam staliniec niewątpliwie zyska wyeksponowany w ten sposób. Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych projektów w mojej ulubionej skali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Też mi się podoba. Bardzo fajnie i konsekwentnie go styrałeś. Aż prosi się postawić go na jakiejś podstawce. No właśnie co z podstawką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 Jeszcze raz dziękuję za przychylne opinie No właśnie co z podstawką?? Noo ... robi się - powoli - jakoś nie mogę się zmobilizować do malowania figurantów-pozorantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Naprawdę ładny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Fajnie polepiony i pomalowany IS. Sorry ale mam kilka ale... T-ciaki z łózkami wkol wieży widziałem, IS-a nigdy nie widzialem( jak masz jakieś kwity to chętnie popatrzę ) . IS do walki mialy ściągane dodatkowe zbiorniki paliwa - tak ze wieszaki powinny zostać puste ( nie pamiętam gdzie to doczytalem ale znajdę to wkleje). Poza tym prosi się o ladna podstawkę, bo model jest tego wart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 Fajnie polepiony i pomalowany IS. Sorry ale mam kilka ale... T-ciaki z łózkami wkol wieży widziałem, IS-a nigdy nie widzialem( jak masz jakieś kwity to chętnie popatrzę ) . IS do walki mialy ściągane dodatkowe zbiorniki paliwa - tak ze wieszaki powinny zostać puste ( nie pamiętam gdzie to doczytalem ale znajdę to wkleje). Poza tym prosi się o ladna podstawkę, bo model jest tego wart. Znam tylko takie zdjęcie : Zresztą wspominałem już o tym parę postów wyżej. Co do zbiorników to też gdzieś czytałem że zdejmowano je przed akcją bojową ale mój Józef nie do końca będzie w ogniu bitwy wiec ten jeden zbiorniczek może chyba zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Dzieki za fotke, ja na nia nie trafilem. Co prawda ten na zdjeciu ma blache ale to nie gra roli. Czekam na podstawke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Grudnia 2015 Share Napisano 17 Grudnia 2015 Pięknie utytłany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 19 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2016 Hmmm.... wiem że to nie warsztat ale pozwolę sobie na jedną fotkę z prac nad podstawką : Luźna inspiracja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Akurat jestem aktualnie w temacie IS-2 i buszuje w necie . Powiem tak, bardzo mnie się Twój Josif podoba i czekam na całość na dioramie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) (zdjęcia przeniesione) Edytowane 1 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi