rymulus Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Klapy podwozia przedniego zrobione. Edytowane 11 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Kolejne klapy podwozia gotowe. Edytowane 11 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Super praca Drobna sugestia, żebyś poprawił balans bieli swoich fotografii. Jak masz z tym problem, to napisz PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Czas na kolejny element, będzie to kabina strzelca. Po pierwszych przymiarkach widać że problem nie będzie polegał tylko na dorobieniu wyposażenia kabiny ale także na przebudowie oszklenia. Pomijając fakt że oszklenie ma zły kształt, za wąska przednia szyba i strasznie szerokie ramy, to jest jeszcze za wąskie i między nim a kadłubem pozostają spore szpary. Zanim zacznę cokolwiek dorabiać najpierw trzeba trochę oszlifować i pocienić ścianki kabiny. Super praca Drobna sugestia, żebyś poprawił balans bieli swoich fotografii. Jak masz z tym problem, to napisz PW. Mam nadzieję, że Twoje uwagi do mnie dotarły i zdjęcia wyglądają nieco lepiej Edytowane 11 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 ...kabina tylnego strzelca ma przynajmniej rozwijalne płaszczyzny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 znakomita robota ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Niezły kasztan z tym oszkleniem. Ale spokojnie sobie z tym poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Macie może jakiś pomysł/koncepcję jak i z czego takie oszklenie zrobić od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 15 Kwietnia 2016 Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Macie może jakiś pomysł/koncepcję jak i z czego takie oszklenie zrobić od podstaw ...Part -S72-016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Kwietnia 2016 Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Kopytko....i tłoczenie .....póżniej rameczki z cieniutkich paseczków plastiku,lub wymalowanie ramek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 15 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Kopytko....i tłoczenie .....póżniej rameczki z cieniutkich paseczków plastiku,lub wymalowanie ramek Zastanawiałem się nad tym. Jest jednak kilka ale. Po pierwsze to poza odkurzaczem to nie mam nic więcej żeby móc wytłoczyć cokolwiek. Po drugie to mam cały czas problem z symetrią wykonywanych detali i myślę że nie udałoby mi się zrobić dobrego kopyta. Mimo wszystko pomysł jest wart rozpatrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Kwietnia 2016 Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Wiem jak to jest...też się przełamuję w wielu sprawach...np.tłoczenie ....może poobrabiaj coś tam w kadłubie i dopasuj do podstawy szkła które masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Macie może jakiś pomysł/koncepcję jak i z czego takie oszklenie zrobić od podstaw ...Part -S72-016 Obejrzałem sobie tą ramkę która jest w blaszce Parta. Wydaje mi się że ma te same wymiary i kształt co zestawowe oszklenie, więc na tą chwilę odpada. Jak zwykle po dokładniejszych oględzinach okazało się że u strzelca będzie więcej do zrobienia niż się z początku zdawało. Najpierw podłubałem trochę przy wieżyczce i wyszło mi coś podobnego do tego z dużymi oczami -> Poprawiłem też właz. Zestawowy wyglądał tak... ... a po przebudowie, tak. Zrobiłem także mocowanie włazu. Na chwilę obecną brakuje jeszcze kawałka plastiku, który to przysłoni. Edytowane 14 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Jeden zdziwiony, drugi szczęśliwy ;) ps. Nie lepiej Ci zamiast tych plastikowych drągów wstawić docięte igły lekarskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Jeden zdziwiony, drugi szczęśliwy ;) ps. Nie lepiej Ci zamiast tych plastikowych drągów wstawić docięte igły lekarskie? Tak właśnie zamierzam zrobić. Te zestawowe wstawiłem tylko na potrzeby tego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Nie lepiej miejsce w tych "kijów od mopa" wstawić igły od strzykawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie lepiej miejsce w tych "kijów od mopa" wstawić igły od strzykawki? Jak napisałem w poprzednim poście będę wstawiał igły, ale dopiero na koniec budowy bo jak znam siebie to bym je urwał ze 3500 razy. A u strzelca coś się powoli dzieje. Może ktoś z dobrym okiem pomoże mi i podpowie jakie kolory od tamki lub gunze pasowałyby do koloru tych wykładzin ze zdjęć. Edytowane 14 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Niewiele ale do przodu, doszła wykładzina. Edytowane 14 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Fajna metoda, ładnie powinno wyglądać docelowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Ostatnio nie miałem czasu i weny więc nie zrobiłem zbyt dużo. Pomalowałem trochę stanowisko strzelca i coś tam dorobiłem. Sprawdziłem, dopiero teraz , czy drzwi strzelca pasują do otworu. Okazało się że jest całkiem nieźle spasowane. Strzelec ma też już na czym siedzieć. Powstała też kolejna część kabiny. Już wiem że idzie do poprawki. Muszę oderwać część wykładziny i przykleić ją na nowo. Dopiero po pomalowaniu kolorem żółtym zauważyłem że "przedziałek", który powinien być na środku jest przesunięty i to sporo. Kolory na zdjęciach wyszły bardzo soczyste, w rzeczywistości są nieco ciemniejsze, a po pobrudzeniu powinny wyglądać jeszcze lepiej. Edytowane 14 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Piekna robota !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Maj to miesiąc w kraju duńskim ze sporą ilością dni wolnych które można wykorzystać na wyjazdy do Polski. Tempo prac nie było więc imponujące. Dodatkowo od miesiąca nie mam dostępu do internetu. Właściciel domu podpisuje nową umowę z dostawcą internetu, a całe te formalności ciągle się przeciągają. Korzystając więc z wizyty w domu i z dostępu do sieci wrzucę kilka zdjęć z wykonanych prac. Dokończyłem składać sobie domową sprężarkę napędzaną loduwkowcem więc popróbowałem różnych sposobów malowań na srebrno. Pierwsza wersja to czarny podkład potem marmurek z różnych odcieni srebrnego i na to kolor bazowy aluminium. Druga wersja to klasyczne cieniowanie linii podziału i na to wspomniane aluminium. Marmurek wyszedł ciekawie ale jakoś nie pasuje mi do tego modelu. Sami oceńcie, z wielu zdjęć które zrobiłem tylko na tych jako tako coś widać. Wystrugałem sobie także kopyto do oszklenia kabiny strzelca. Obawiałem się że nie zachowam symetrii w wykonaniu. Bardzo pomocny przy tej pracy okazał się papier milimetrowy. Niestety ramki oszklenia nie wychodziły ostre więc z nich zrezygnowałem. Kopyto otrzymało więc ostateczny kształt. A skoro jest kopyto to przydało by się coś do formowania. Zrobiłem więc taką oto skrzyneczkę. Oszklenie ostatecznie wyszło takie i dostało ramki Tu porównanie. Dorobiłem większość wyposażenia kabiny. Zrobiłem też wiatraczek. Pierwszy okazał się stanowczo za duży, co widać też na zdjęciach powyżej, drugi jest już nieco lepszy. Na koniec tego przydługiego postu jeszcze lufy z igieł i koniec Edytowane 14 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 4 Czerwca 2016 Share Napisano 4 Czerwca 2016 No, no, no, bardzo fajnie te elementy wyglądają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi