Super Moderator Reflect Napisano 2 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 2 Maja 2016 Klasa 7 - Sci-Fi Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Rok 2034 - światowe zasoby ropy skończyły się - populacja ludzka kurczy się w zastraszającym tempie. Przy życiu pozostaje już tylko garstka ludzi Rok 2035 - walka o surowce nabrała nowego wymiaru - pozostali przy życiu nie opuszczają bezpiecznych lokacji - na powierzchnię wysyłane są jedynie roboty rozpoznawcze Rok 2036 - rozpoczyna się wojna o wszystko W konkursie letnim chciałbym zadziałać trochę z nowymi technikami - scratch, projektowanie i druk 3d - moja praca, będzie miała charakter winiety/małej dioramy (jeszcze nie wiem jak dużą scenę chcę zbudować i na ile mi czas pozwoli) - chciałbym odtworzyć fragment opuszczonej stacji paliw, gdzieś na pustkowiu Nevady. Roboty zwiadowcze, napotykają się na grupę mutantów i rozpoczyna się piekło... Mam nadzieję, że załączone obrazki pomogą Wam wyobrazić sobie co chciałbym zbudować ;-) W pracy wykorzystam żywice obiecującego Polskiego producenta HEXX - natrafiłem na ich figurki przypadkiem podczas tegorocznego konwentu "Pyrkon" w Poznaniu. Bardzo mi się podobały i kupiłem komplecik. Dodatkowo wspomogę się produktem GW - Chaos Cultists oraz GW Chaos Warhounds A oto szybki inbox: No i to by było na tyle - następny update, zabieram się za modelowanie 3d stacji paliw ;-) pozdrawiam i do usłyszenia Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 No dobra... to zasiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Oj często będę tu zaglądał, świetny projekt rodem z Mad Maxa mimo, że jeszcze nic nie pokazałeś to już widzę, że scenka aż się prosi o jakiegoś Muscle Cara w apokaliptycznym stylu najlepiej z sprężarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 W końcu pierwszy warsztat w tej klasie! Zasiadam i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 świetny projekt rodem z Mad Maxa Moje pierwsze skojarzenie było z Falloutem Fajne te Twoje projekty, Reflect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 No ciekawe, ciekawe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Będzie się działo Ja to jestem najbardziej ciekawy tych zalegających wszędzie porzuconych klamotów - z tym chyba będzie największe wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damien77 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Rowniez zasiadam do ogladania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Kibicuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Bardzo ciekawie się zapowiada. Nie wiem czy dużo pierdółek będziesz ustawiał jak na 5 zdjęciu. One czasem najwięcej czasu pochłaniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Suuper pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Fajny pomysł. Chętnie po podglądam, zawsze podobały mi się figurki Sci-Fi w tym klimacie. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 No tak Reflect, zapewne pozamiatałeś w tej kategorii i wielu chętnych do startowania tutaj już nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Druga Nevada w konkursie ;) Te opuszczone stacje paliw mają klimat. Może być hit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 3 Maja 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Maja 2016 Muszę przyznać, że temat sobie nałożyłem dosyć srogi - łatwo to spartolić, robię też próbę z 3d, więc to będzie następna górka do pokonania... no nic - napiszę tak - referencji szukałem przez ostatnie myślę dwa tygodnie. Generalni zainspirowały mnie roboty - które w wersji jaką ja widziałem wyglądały oszałamiająco, szybka decyzja + idzie konkurs... Dobra - jakoś to będzie ;-) Tak, że spontan... No ale zaczynam od najłatwiejszej dla mnie części - czyli bryły przestrzenne opisane bitowo dla przyjemności Waszego oka ;-) Acha... zapomniałbym, jeszcze muzyczka... https://www.youtube.com/watch?v=N4d7Wp9kKjA A oto progres prac z mijającego weekendu: Rozpocząłem od definiowania bazy dystrybutora - cały proces opiera się o opis brył wektorami - dzięki temu, mogę zwiększać lub zmniejszać szczegółowość siatki (pod różne skale etc) Jest jeszcze jedna sprawa - backdrop... myślałem, nad takim??? Ale to kolejny etap, jeszcze nie teraz ;-) Oczywiście pracuję na referencjach fotograficznych, więc nie ma problemu z proporcjami obiektu odtwarzanego. Górna sekcja musi mieć charakterystyczne wycięcia na ekran informujący o ilości sprzedanego paliwa oraz wejście na pistolet. A tutaj już po wycięciu - system "wybiera w bryle" kształt który nadałem przedtem. Dodaje trochę detali - czyli obwódki, tabliczka i boczne listwy/łączenia blachy, Następnie śróby - tutaj używając jednorazowo wymodelowanej śruby, ustawia się częstotliwość z jaką ma występować w naszej scenie i pięknie automat układa śróbeczki w odpowiednich odległościach :-) Kolejne detale - tym razem bok dystrybutora, łuza w której zawiśnie pistolet No i zabrałem się za pistolet - muszę przyznać, że bardzo ciekawy element. Jak poprzednio odtwarzam element z fotek ref. Jeszcze podgląd na detal I przymiarka pod dystrybutor Następny krok to dorobienie charakterystycznego elementu dysku na szczycie Duplikuję prawie gotowy dystrybutor i dorabiam mały licznik między nimi Teraz czas na kilka pierwszych drobiazgów - na pierwszy ogień idą opony od samochodu Nie mogło też zabraknąć beczek... A oto kompletny fragment: To by było na tyle - zobaczymy kiedy kolejny update (może za tydzień, ale kto wie...;-) pozdrawiam i dziękuję za doping oraz serdeczne słowa! Christian P.S. Kable paliwowe, nie będą drukowane - one zostaną zrobione z jakiejś rurki/żyłki etc (zależnie jak duże to w sumie druknę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Reflect ale to jak to, to Ty najpierw to robisz w 3D a potem co? Drukujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 3 Maja 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Maja 2016 Dokładnie tak będzie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 W modelowanie 3D to w sumie też jest modelarstwo samo w sobie Super wyglądają te rendery. Co do wężyka do dystrybutora, to spróbuj coś takiego może wężyk silikonowy wędkarski Grubości i kolory są różne. Zmyłka jest taka, że podana średnica jest wewnętrzna. To jest rurka, więc w środek można włożyć drucik i nadać dowolny kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 3 Maja 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Maja 2016 Super patent na wężyk! Na pewno skorzystam! Dzięki Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertP Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 W modelowanie 3D to w sumie też jest modelarstwo samo w sobie Super wyglądają te rendery. Co do wężyka do dystrybutora, to spróbuj coś takiego może wężyk silikonowy wędkarski Grubości i kolory są różne. Zmyłka jest taka, że podana średnica jest wewnętrzna. To jest rurka, więc w środek można włożyć drucik i nadać dowolny kształt. Oj, chciałbym coś takiego, byłoby dobre do robienia zaczepów okablowania na podwoziach samolotu. Można to gdzieś u nas dostać? EDIT: widzę po linku do zdjęcia, że można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Ja tam kupowałem na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Kultyści dają radę,ale dystrybutory rządzą!Postaw jeszcze dystrybutory napojów,takie jak tu: http://www.redironmodels.com/RIM35012_BIG1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Projekty robią wrażenie. To Inventor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 No widzę Christian że podążasz z duchem techniki,będę uważnie śledził wątek i powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi